Interview
Oculus

Oculus-topman Jason Rubin over Quest, Rift S en Rift 2

”Quest is ontwikkeld voor echte vr-games”

Geschreven door Harry Hol op
Jason Rubin is hoofd content bij Oculus en was in Londen om de nieuwe Rift S en Oculus Quest aan journalisten te tonen. Gamer.nl sprak met Rubin over Quest, pupilafstanden en American Footballspelers. En natuurlijk over de volgende generatie vr.

Meer dan vijftig titels zijn er beschikbaar wanneer de Oculus Quest verschijnt. Dat is een flinke collectie games, en Oculus’ topman Jason Rubin is daar duidelijk trots op. “Het zijn stuk voor stuk titels van hoge kwaliteit. We gaan voor een door ons zelf beoordeelde en bijgehouden winkel, die past bij het soort publiek dat geïnteresseerd is in een stand-alone headset zoals de Quest.”

Want dit is volgens hem een heel nieuw soort consumentenapparaat dat tussen de Oculus Go en de pc-headset Rift valt. “We willen iets maken voor mensen die graag vr-games willen spelen, maar niet meteen een dure pc willen kopen of upgraden. We hebben natuurlijk de Go al, maar die is vooral voor mediaconsumptie. Er zijn wel spellen voor Go, maar onze klanten spelen die minder dan we hadden gedacht. Ze gebruiken de Go voor het kijken van films. Quest is ontwikkeld voor echte vr-games.”

Volgens Rubin is het daarom belangrijk dat de Quest-winkel alleen volwaardige titels bevat. “Dat betekent geen demo’s of early access-spellen, maar grote, volledige en voltooide games. We weten dat pc-gamers wel geïnteresseerd zijn in spellen-in-wording: heb je een interessant spel dat half af is? Kom maar op! Maar dat is voor Quest-gebruikers niet boeiend. Die willen zeker weten dat ze een optimale ervaring hebben.”

Cross play

Volledige games dus. En daar zitten een aantal oude bekenden bij. “Robo Recall is door Drifter naar de Quest geport bijvoorbeeld. Maar ook andere bekende Rift-titels komen naar Quest. We streven naar volledige cross-platform multiplayer. Dat betekent dat als de allereerste Quest klant zijn headset opzet, hij meteen een heleboel games kan vinden om met anderen te spelen. En je zult nauwelijks merken of iemand op Quest of Rift speelt.”

Ook interessant is dat Oculus zijn zelf gefinancierde games cross-buy maakt. Dat betekent één aankoop, waarna dezelfde game zowel op Rift als Quest in je bibliotheek beschikbaar komt. Rubin: “Als het gaat om spellen van externe ontwikkelaars bieden we hen die optie, maar dan is het aan hen. Ze kunnen er voor kiezen om cross buy te gaan, maar in niet alle gevallen is dat logisch. Bijvoorbeeld omdat de Quest- en Rift-versies qua features ver uit elkaar liggen. Dat is dus straks aan de ontwikkelaars om te beslissen, maar de optie is er.”

Hoewel we inderdaad zelf onder de indruk zijn van zowel de Quest als de Rift, zijn er nog steeds behoorlijk wat kritische geluiden van fans te horen. Vooral het ontbreken van een schuifje om de oogafstand in te stellen maakt sommigen bezorgd. Volgens Rubin is dit een veel minder groot probleem dan mensen denken. “Om te beginnen: als je een wearable maakt - en dit is een wearable - dan weet je dat er mensen zijn die je product niet passen of niet willen. Als iemand een zonnebrillenwinkel binnenloopt en er liggen daar honderden zonnebrillen, kan het zomaar zijn dat je niets kan vinden wat je leuk vind. Dat heb je ook bij een vr-headset. Of het nu gaat over hoe de hoofdbanden passen of hoe het scherm werkt: er zijn altijd compromissen. Dus nee, we kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Maar als we naar het geheel kijken is dit een betere vr-headset.”

Als we nu een Rift 2 lanceren, zou die dus maar heel weinig software hebben die de nieuwe features ondersteunt

Maar, zoals een van onze lezers in een reactie onder Vr Vrijdag al aangaf: als je nu een Rift hebt en die gaat stuk, en de Rift S past niet bij je ogen, dan verlies je toegang tot al die games die je inmiddels hebt gekocht. Is dat geen zorg, dat mensen buiten de boot vallen die al een Rift hebben? Rubin: “Ook onze eerste Rift paste niet bij honderd procent van de mensen. Toen wij onze Oculus Touch-bewegingscontrollers lieten zien aan een groep American Football-spelers, kon geen van hen de controllers gebruiken, omdat hun handen zo groot zijn. Er is gewoon een aantal mensen die onze producten niet kan gebruiken. En inderdaad is er een statistisch groter aantal mensen die de Rift S niet optimaal kan gebruiken vergeleken met de oorspronkelijke Rift, omdat de pupilafstand niet met een schuifje is aan te passen. Maar we hebben wel softwarematige aanpassingsmogelijkheden. En die werken heel goed. Eigenlijk kun je pas oordelen of de Rift S voor jou werkt als je hem probeert, want de software is veel beter dan mensen denken. Daar komt bij dat de lenzen beter zijn dan op de oorspronkelijke Rift, met een groter ‘optimaal zichtbereik’, zodat je daar ook een betere ervaring mee hebt.”

Oculus Quest

Pc exit?

Het lijkt er op dat Oculus nu hoog inzet op de Quest. Betekent dit dat vr op pc toch wat lagere prioriteit krijgt? “Nee, zeker niet. De meeste spellen die op Quest verschijnen, komen ook naar de Rift. Het is zelfs zo dat Quest-games met pc en Rift gemaakt worden, dus die stap is heel klein. Het voordeel van het toevoegen van Quest aan het ecosysteem is dat er meer mensen vr hebben, wat het voor ontwikkelaars interessanter maakt om vr-games te maken, die dan ook weer op pc terechtkomen.”

Een paar jaar geleden toonde Oculus het Half-Dome prototype, met allerlei grote sprongen voorwaarts op het gebied van vr. Komt er nog zoiets in de toekomst? “Een echte Rift 2 moet een aantal grote sprongen voorwaarts maken. Dat zou kunnen zijn op het gebied van hogere resoluties, draadloze verbinding, het tracken van het lichaam in vr, of noem maar op. De vraag is of het op dit moment goed is om zo’n grote sprong te maken. Wat we gaan doen kan ik niet zeggen. De reden dat we dit niet de Rift 2 noemen, is omdat dit systeem in feite bij het bestaande ecosysteem hoort. Een Rift 2 moet zo’n grote sprong voorwaarts zijn dat het dingen kan die de huidige Rift echt niet voor elkaar krijg. Een verandering die er voor zorgt dat de software die op Rift 2 draait gewoon echt niet meer werkt op de Rift 1. Zo’n grote stap is op dit moment niet logisch.”

Rubin vervolgt: “We willen zoveel mogelijk mensen het huidige ecosysteem laten gebruiken en alle games en ervaringen laten ontdekken. Door nu al een nieuwe generatie te starten zouden we het ook voor ontwikkelaars niet makkelijk maken. Ga maar na: zij willen zoveel mogelijk games verkopen en dat betekent dat ze ontwikkelen voor het apparaat waar er het meeste van verkocht is. Als we nu een Rift 2 lanceren, zou die dus maar heel weinig software hebben die de nieuwe features ondersteunt. Dus nee, het is nog niet het juiste moment om een nieuwe generatie te starten.”

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Krachtiger Switch-model wordt uitgesteld Ubisoft doneert 500.000 euro om Notre-Dame op te knappen
2

Reacties op: Oculus-topman Jason Rubin over Quest, Rift S en Rift 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • pfipf0

  • 19 april 2019 19:49
  "Maar, zoals een van onze lezers in een reactie onder Vr Vrijdag al aangaf: als je nu een Rift hebt en die gaat stuk, en de Rift S past niet bij je ogen, dan verlies je toegang tot al die games die je inmiddels hebt gekocht"

  Pfff, wat een huilebak die gast! Ow, wacht……. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 19 april 2019 21:54
  @pfipf0 😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.