HuK viel voor het eerst op om zijn talent tijdens de bèta van StarCraft II. Hij klom al snel naar de top van de Amerikaanse leaderboards, won verscheidene toernooien, ontving uitnodigingen om zich bij professionele teams te voegen en kreeg een aantal bijnamen, waarvan HuK Norris toch onze favoriet is. HuK koos uiteindelijk voor Team Liquid, om na zijn verlies bij het Major League Gaming-evenement in Dallas vorig jaar naar Korea te verhuizen. Daar traint hij momenteel voor de Global StarCraft II League (GSL)

Waarom Korea?

Dat HuK ervoor koos in Korea te gaan wonen, was geen ondoordachte beslissing. Korea wordt sinds de Brood War-tijden (een uitbreiding op de eerste StarCraft) al gezien als het land waar de beste spelers vandaan komen. Europeanen en Amerikanen maken er geen schijn van kans. Ook andere spelers verhuisden naar Korea om daar in de divisies mee te draaien, de speelstijlen van de Koreanen te leren en zo beter te worden. In de woorden van HuK, die nu hetzelfde doet: “Koreaanse spelers zijn gewoon beter!”

De verhuizing naar het Oosten speelde sterk mee bij het uitkiezen van een team. “[De verhuizing naar Korea] was één van de redenen dat ik me bij Team Liquid voegde in plaats van bij andere teams, want ik wilde gewoon tegen de beste spelers spelen, en zelf de beste worden. Korea is de beste plek om aan dit doel te werken. Ja, natuurlijk is er het probleem van het missen van een hoop mensen, maar mijn vrienden en familie steunen me volledig.”

Het leven in het Oosten

HuK’s team heeft een huis in Korea waar de spelers samen wonen en trainen. Het wordt steeds normaler dat grote teams hun spelers naar Korea sturen om daar een tijdje mee te draaien, dat terwijl het leven er enorm verschilt van dat in hun thuisland. Gelukkig weet HuK zich er naar eigen zeggen aardig te redden: “Ja, het is zwaar op bepaalde momenten, maar ik vind dat ik een erg goede werkhouding en mentaliteit heb in verhouding tot de meeste mensen. Afgezien daarvan: leven met vertrouwde mensen van de clan Old Generations, in een vriendelijke omgeving met nog meer buitenlanders, heeft ook erg veel geholpen.”

Vriendelijke omgeving of niet, om de top te bereiken als StarCraft II-speler moet er hard gewerkt worden. “Normaliter word ik wakker tussen negen en elf, om vervolgens te ontbijten en te spelen tot half vijf”, aldus HuK. “Tussendoor lunch ik nog wel. Eigenlijk speel ik dus de hele dag potjes StarCraft II, bekijk ik herhalingen van mijn eigen speelsessies en bestudeer ik de tactieken en speelwijzes van andere spelers." Om ook fysiek in vorm te blijven, gaat HuK na een dag StarCraft II spelen soms naar de sportschool. Pas daarna is er tijd voor wat vrije tijdsbesteding, “die veelal goed besteed wordt aan een film of iets dergelijks. Het is erg hard werken en de mogelijkheid bestaat dat je er helemaal niets voor terugkrijgt. Maar wanneer je er wel wat voor terugkrijgt, dan voelt het echt fantastisch!”

Overwinning

HuK’s training in Korea werpt vooralsnog zijn vruchten af. Zo won hij afgelopen week het Dreamhack Summer 2011-toernooi, waar hij zich beter toonde dan 47 andere deelnemers. Naast de flinke geldprijs die HuK ontving, zette hij zich hiermee op de kaart voor een hoop andere toernooien. De aandacht gaat nu echter volledig uit naar het trainen voor de GSL. Of de verhuizing naar Korea zich ook daar terugbetaalt, dat weten we pas eind juli.