Een samenwerking tussen een speler of team en zijn sponsor is een tweerichtingsverkeer: beide partijen kunnen elkaar op hun eigen manier ondersteunen. Vorige week bekeken we sponsoring vanuit de kant van een sponsor, nu kijken we met Manuel vanuit het perspectief van de speler hoe een samenwerking eruitziet en wat voor verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt. Hierbij vult SteelSeries' Kim Rom aan waarom beide partijen samenwerken.

Gamer.nl: Hoe zijn jullie in contact gekomen met elkaar?
Manuel "Grubby" Schenkhuizen:
Ik heb SteelSeries leren kennen toen ik nog in [de clan] 4Kings zat. Toen waren ze nog een vrij klein en jong bedrijf, dat net was opgericht. In het begin hadden ze enkel de SteelPad en uiteindelijk de S&S Pad, die beide erg populair werden. Zelf heb ik de S&S muismat jarenlang gebruikt.

Kim Rom: We werken al een hele lange tijd samen met Manuel. Hij heeft altijd enorm veel passie, talent en een bepaalde manier van denken en handelen getoond. Tevens was hij enorm prettig om mee samen te werken. Toen hij ons aansprak over het feit dat hij een solocarrière en eigen merk wilde beginnen, was het een voor de handliggende beslissing om onze samenwerking voort te zetten met hem.

GNL: Wat voor eisen stel je aan je uitrusting en wat maakt SteelSeries de perfecte sponsor voor je?
Grubby:
Ik stel hoge eisen aan mijn uitrusting. Het moet duurzaam en accuraat zijn, het design en de vorm moeten kloppen en het moet gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit zijn de kernelementen van alles dat ik gebruik en SteelSeries' producten voldoen aan deze eisen. Om het geheel af te ronden geven ze ons uitrusting waarbij de instellingen in de hardware worden opgeslagen en niet op de computer, waardoor plug-and-play mogelijk is.

GNL: Wat verwacht je van een sponsor?
Grubby: Ik stel me voor dat een sponsor tiranniek en onredelijk is. Vervolgens kan ik er dan voor zorgen dat ik mijn best doe om aan hun eisen te voldoen. Voor de sponsors en partners die ik heb gekozen, geldt echter het tegenovergestelde: naast financiële ondersteuning biedt SteelSeries mij advies, zijn ze enthousiast, leuk in de omgang en hebben ze een geweldige bedrijfscultuur. Maar serieus, ik verwacht hun producten en toegevoegde waarde te gebruiken en waarderen, terwijl ik ze probeer terug te geven wat ik kan. De grootste beloning die ik ze kan bezorgen is hun naam de wereld in krijgen door goede resultaten te behalen!

GNL: Ben je betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe producten?
Grubby:
Jazeker. SteelSeries heeft feedback van me gevraagd op verscheidene series van toetsenborden en muizen. Ik heb zelfs een paar ideeën voorgesteld aan ze met betrekking tot de functionaliteit van headsets, maar ze weten natuurlijk zelf het beste hoe ze deze implementeren. Ik geef ze enkel een waardevol inzicht in 'de manier waarop een professionele gamer er tegenaan kijkt'.

GNL: Wat voor verantwoordelijkheden, behalve wedstrijden spelen, brengt sponsoring met zich mee?
Grubby:
Het is vrij eenvoudig. Ik hoef niets te zeggen waar ik zelf niet in geloof. SteelSeries gelooft in mij omdat ik in hun geloof. Ik heb er helemaal niets op tegen om ze in interviews te noemen, op www.followgrubby.com of op andere sociale netwerken. Ik denk dat iedereen waardeert wat zij voor de elektronische sport en voor mij doen (zodat ik in de eSport kan zijn), dus niemand heeft er iets op tegen dat we zo worden ondersteund. Ook hebben sponsors soms coole ideeën voor bijvoorbeeld shoot-outs op een live evenement of vragen je om video- of fotomateriaal te creëren. Daar werk ik graag aan mee!

GNL: Hoe belangrijk is het om een goed imago te hebben?
Grubby:
Ik denk dat het vrij belangrijk is een positief imago te hebben, aangezien je er soms gewoon op moet vertrouwen dat mensen je een kans geven. Je vaardigheden zijn niet (altijd) genoeg. Tevens is een positief imago hebben een teken van respect tegenover de fans van het spel - tegenover de mensen die je de kans hebben gegeven om een professionele speler te zijn.