Interview

‘Lake is vooral een game waarin je de ontspanning op kunt zoeken’

Even ontsnappen aan het hier en nu

Geschreven door Maxime Buitenhuis op
In de kalme ochtendbries rij je op je gemak rond om post rond te brengen. Het is een baan, maar de Haarlemse studio Gamious besloot er een game van te maken. Afgelopen september verscheen Lake al op Xbox-consoles en pc en in april werd de game ook uitgebracht op PlayStation 4 en 5.

In Lake speel je als Meredith Weiss, een vrouw die aan haar drukke werkleven ontsnapt om twee weken lang de postdienst van haar vader over te nemen. Daarvoor reist ze terug naar de plaats waar ze is opgegroeid: Providence Oaks, een klein dorpje aan de rand van een meer. We spraken met creative director Jos Bouman over het proces achter de game, hoe het voelde om Lake uit te brengen tijdens een pandemie en hoe de setting invloed heeft op de speler.

Gamer.nl: Wanneer kwam het eerste idee voor Lake?

Jos: Ongeveer vier jaar geleden. We kenden Dylan Nagel [gameregisseur Lake, red.] al langer en wilden graag samen een game bouwen. Bij Gamious werken we vaak op projectbasis samen met andere mensen, en dit was een idee dat we allemaal zagen zitten. Dylans concept ontstond vanuit een foto van een auto op een kronkelende weg rond een mooi meer; hoe leuk zou het zijn als je in een game op die locatie post kon rondbrengen?

Gaandeweg kwamen er steeds meer kleine dingen bij, totdat Lake ontstond. Tijdens de productie merkten we dat er interesse was vanuit potentiële spelers en uitgevers, en groeide Lake uit tot een steeds uitgebreidere game.

Goed, het idee staat en de interesse is er. Maar natuurlijk moet je ook een locatie hebben. Wat was de inspiratie achter de setting – waarom Oregon in de jaren 80?

Dylan heeft zelf ooit in Oregon gewoond, dus dat maakte het voor ons net iets logischer om die setting te pakken. We wilden dat de setting meteen vertrouwd zou aanvoelen voor spelers, en we denken dat dat is gelukt met deze plek. Als de game zich bijvoorbeeld in Nederland of Noorwegen zou afspelen, heb je al snel dat er verwachtingspatronen zijn van de cultuur en wat dat voor invloed heeft op de game. Natuurlijk hebben de Verenigde Staten dat ook in zekere zin, maar we zijn zo gewend om die omgeving te zien in de media, dat het bijna als een neutrale plek aandoet.

Naast de plaats speelt ook tijd een rol in Lake. We wilden in ieder geval kiezen voor een spelwereld zonder internet en mobiele telefoons, want dat biedt een makkelijk escapisme van het nu. Als je in een game je telefoon moet checken, dan blijft de associatie met stress hangen, en dat wilden we voorkomen. Daarnaast is het ontbreken van de technologie handig voor het spel, want je moet van A naar B reizen om mensen te spreken, aangezien dat niet met een appje kan. De rol van een postbode is een goede aanleiding om dat vervolgens ook echt te doen.

In de specifieke jaren 80-setting zit daarnaast veel nostalgie, zoals bijvoorbeeld klassieke dinercafés, films op videoband en arcademachines. Dat is herkenbaar voor ons als makers, en we hopen dat spelers dat er ook in zien. We hebben die elementen verweven met het dorpje in de game, zodat het ook voelt alsof je een stapje terug in de tijd gaat.

Post rondbrengen in een nostalgische setting is best wel een ontspannen idee, maar natuurlijk wil je er ook voor zorgen dat het niet bij een aantal simpele taken blijft. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

We wilden de speler zoveel mogelijk laten opgaan in de wereld – het moest geen game worden waarin je moet presteren, maar vooral eentje waarin je de ontspanning opzoekt en mee kunt gaan met de flow. Dat gebeurt onder andere door het rondrijden op je eigen tempo, maar ook door de interacties die je als Meredith hebt met de andere personages in de game. Die wilden we menselijk en warm aan laten voelen.

Wat ik daarnaast bij Lake belangrijk vond, is dat het verhaal actief wordt ervaren en dat de je als speler tijdens de dialogen ook echt opties hebt waarmee je Meredith als personage kunt invullen zoals je dat zelf wilt. We hopen dat spelers op die manier zoveel mogelijk van zichzelf in het personage kunnen zien. In die zin is Lake een verhaal waar je als speler de hoofdrol pakt en actief deel uitmaakt van wat er gebeurt, ook al is het een slice of life. Zo komen er in de game een paar belangrijke keuzes voorbij en daarover wilden we spelers echt controle geven.

Wat voor impact heeft de pandemie gehad op jullie werk aan de game?

Wij hadden het geluk dat de meeste uitdagingen op creatief vlak al achter de rug waren: de brainstormsessies en grote meetings hadden we al afgesloten. Tijdens die periode kwamen we dus vooral in de fase van het afwerken terecht. We zaten al ver genoeg in de ontwikkeling dat het werken vanuit huis eigenlijk niet eens zo’n vervelende aanpassing was.

Gelukkig is jullie productie er niet te veel door beïnvloed. Voor veel spelers lijkt het er wel op dat de game als een uitstapje kan voelen van het normale leven, met name met zo’n drukke en isolerende periode achter de rug. Het hoofdpersonage doet ook ‘een stapje terug’ uit haar hectische leven. Hoe voelt die timing voor jullie?

Lake werd relevanter. Zelfs voor de pandemie hadden wij al het gevoel dat er behoefte was aan een ander perspectief door alle drukte. Door de pandemie zelf heb ik wel het idee dat meer mensen dat stapje terug nodig hadden. Ik denk dat de game daar goed bij aansluit door je een rustige omgeving te laten verkennen waarin je je op je eigen tempo kunt voortbewegen.

Het gevoel dat je krijgt wanneer je Lake speelt, kun je moeilijk afdwingen. Je moet ervoor in de stemming zijn om lekker rond te rijden, muziek te luisteren en met de bewoners te praten. We hopen natuurlijk dat spelers de tijd en ruimte hebben om het op die manier te beleven.

Lake

Als de game eenmaal uit is, kun je inderdaad alleen maar hopen dat spelers eruit halen wat jij erin hebt gestoken, of misschien zelfs nog meer. Wat zijn de leukste reacties tot nu toe?

Tegenwoordig kun je op het moment van release meteen meekijken op Twitch en YoutTube om te zien hoe spelers reageren op bepaalde delen van de game. Ik moet toegeven dat ik dat, met name de eerste dagen na de release, ook veel gedaan heb. De mooiste reacties tot nu toe waren een spit-take op een flauwe grap, en een aantal geëmotioneerde reacties op het einde van het verhaal. Daarnaast was het speciaal om te zien dat de game voor sommigen zo veel is gaan betekenen. En Gary Whitta [narratief ontwerper van onder andere Forspoken en Rogue One: A Star Wars Story, red.] was enthousiast over Lake, dat was ook wel gaaf om te zien!

Bedankt voor je tijd, Jos! We krijgen helemaal zin om Providence Oaks zelf te ontdekken.

Lake is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Virtual reality voor je mond: hoe dan? Hoogtepunten: Capcom heeft tot april 2023 'meerdere grote nieuwe games' gepland
16

Reacties op: ‘Lake is vooral een game waarin je de ontspanning op kunt zoeken’

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 11 mei 2022 12:58
  Die game is zo cringy dat het fysiek pijn doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 11 mei 2022 14:50
  Nadat ik deze game opstartten vroeg ik mij hardop af waarom ik in godsnaam een gamepass heb en deze daarna ook gelijk gecanceld. Ik weet dat er content op zo’n service moet staan maar dit was wel tenenkrommend slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 13 mei 2022 09:19
  Normaal gesproken zou ik het kortzichtig vinden als je je abonnement opzegt vanwege games die je niks vindt. Je hebt een abonnement namelijk juist voor de games die wel de moeite waard zijn. Maar voor deze game maak ik een uitzondering. Niet te doen, de makers zouden zich moeten schamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 15 mei 2022 11:13
  @Roy36NL haha lekker geloofwaardig. Jij zit altijd te zeuren over het gebrek aan kwaliteit op game pass en nu ga je beweren dat je wel een abo had en nu pas opgezegd hebt?
  Man man jij moet jezelf wel enorm vervelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 15 mei 2022 11:45
  @Ziminar je heb nog aardig wat kwartjes over. Maar ik had tot eind verleden jaar de gamepass daarna niet meer verlengt lees opgezegd omdat ik het niet waard vond. Als er eens in de 3 maanden wat noemenswaardig opkomt voor mij want er zijn ongetwijfeld mensen die wel veel plezier uit de gamepass halen. Dan koop ik die game wel. En in 2022 bleek dit een schot in de roos we zitten al bijna in juni en er is niet zoveel soeps uit.

  Over geloofwaardigheid gesproken. Je zit altijd te zeiken dat ik alleen maar reageer om een reactie uit te lokken, maar toch blijf je maar reageren das ook niet echt geloofwaardig he

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 15 mei 2022 12:13
  Ja hoor kwartjes zat Roy, maak je daar maar geen zorgen over.
  Iemand die zo de mond vol heeft over hoe karig game pass wel niet is en dan nu hier komt vertellen dat ie er toch geld aan heeft uit gegeven is of heel ongeloofwaardig of moet iemand anders zijn financien laten beheren. Dat is iemand die jouw kwartjes telt en oplet of je die niet aan iets uitgeeft wat eigenlijk niet goed voor je is.
  Game pass lijkt namelijk jouw bloeddruk tot gevaarlijke hoogte te doen stijgen, lijkt me niet goed voor je.

  Als iemand kritiek op je levert Roy dan is dat niet per definitie zeiken, herhaaldelijk afgeven op een bepaalde service komt daar meer bij in de buurt Roy.
  Ik blijf inderdaad reageren ja, het is sterker dan mezelf. Het is simpelweg te leuk om te lezen hoe belangrijk jij het vindt om een console van een andere fabrikant, waarvan je beweert er eentje in huis te hebben en een service van diezelfde fabrikant afneemt, af te moeten zeiken.
  Te grappig.
  Maar vandaag schijnt de zon Roy dus daar ga iklekker van genieten.
  Schrijf gerust verder, ik lees ze echt, maar het wordt pas morgen dus eerder zal ik niet reageren.
  Zal ik alvast een paar kwartjes neerleggen als voorschot?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 15 mei 2022 12:19
  @Ziminar ik geef alleen maar mijn mening over een service als het weer eens in het nieuws is dmv een uitstel of een slechte game dan mag ik daar zeker mijn visie opgeven dat zulke berichten nogal vaak hier op gamer komen zegt meer iets over de service niet dat ik zeik.

  Ik woon in Singapore iets met mijn vele kwartjes te maken. De zon schijnt hier elke dag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 11 mei 2022 21:22
  Ik vond dit eigenlijk wel een leuk spel. Ik had 'm ook gekocht in plaats van dat ik 'm via Gamepass speelde. Het is natuurlijk verre van een triple A game, maar ik vond het wel relaxed om wat post te bezorgen, met een klein beetje verhaal ertussendoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 13 mei 2022 09:20
  Sunk cost fallacy noemt men dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 15 mei 2022 15:30
  @denver
  Nah, dan had ik 'm niet uitgespeeld. Laat staan drie keer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 15 mei 2022 17:54
  Dit kan gewoon niet waar zijn. Hoe saai moet jouw leven zijn. :’(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 15 mei 2022 21:47
  @denver
  Ik hou van cornflakes zonder melk, pizza margherita en pannenkoeken zonder topping, dus ja, dan weet je het wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 16 mei 2022 12:47
  Dat heeft met je smaak te maken, niet met het feit dat je tientallen uren verkwist aan wat misschien wel de saaiste game is van de afgelopen jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 12 mei 2022 13:18
  Dit spel heeft me doen beseffen dat er ook zoiets is als te weinig gameplay. De gesprekken beklijfden niet, het sturen is verschrikkelijk en de animaties… zijn er eigenlijk niet. Wist niet dat het uit Nederland kwam!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sparky

  • 13 mei 2022 10:26
  Niet het beste spel ooit idd, maar dit soort games vind ik ook een leuke toevoeging op Gamepass, vooral omdat ik het zelf nooit zou kopen. Speel het voornamelijk via de cloud op m'n telefoon (met zo'n nacom controller) als m'n vriendin een netflix serie kijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 15 mei 2022 09:37
  Ik heb deze niet gespeeld maar zo te zien lijkt het een beetje op firewatch. DAt spel viel tegen. Te saai. Het was nog wel leuk geweest met veel betere fotorealistische graphics. Of in VR. Maar als spel op scherm met matige graphics was het het niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.