Om de discussie te starten laten we enkele van onze gewaardeerde bezoekers alvast aan het woord over het wel of niet kopen van de PlayStation 4, de features en de onvermijdelijke strijd tussen de Xbox One en de PlayStation 4.

Zo wist de 42-jarige Hans, beter bekend als Shadowx, al snel dat hij de PlayStation 4 gaat kopen: “Ik had al besloten voordat hij aangekondigd werd dat ik hem moest hebben; games als The Last of Us en Uncharted zijn voor mij alleen al reden genoeg om de PlayStation 4 te halen. Gezien dit hele sterke games zijn van Sony lijkt het mij dat hier zeker vervolgen van gaan uitkomen die alleen maar weer mooier en hopelijk ook nog beter gaan worden”. Voor Vincent (UltraSpaz) is het ook duidelijk dat hij de console onmiddellijk koopt. “Ja. Day one. Nieuwe technieken, betere games, meer immersie. Als gamer heb ik graag alle platformen om me heen. Early adopter, so be it.”

Geert (geert1) is iets voorzichtiger met de afweging om nu of later een PlayStation 4 te kopen: “Ik wacht waarschijnlijk wel een (half) jaartje met de aanschaf, zodat er meer goede games beschikbaar zijn en ik mijn backlog op PS3 en pc een beetje weg kan werken. De launch-titels alleen zijn net niet genoeg voor mij om direct tot aankoop over te gaan”. Ook Sjors (Stealth95NL) blijft komende tijd nog op zijn PlayStation 3 gamen: “Ik wacht nog even wat versies, een prijsverlaging etc. af. Dit om de eerste problemen te ontlopen en om meer waar (qua geheugen) voor mijn geld te krijgen.”

PlayStation 4 kopen?

De features van de PlayStation 4

Wanneer we spreken over de features van de PlayStation 4 is de algehele consensus dat het vooral draait om de games. Hans legt uit: “Ik ben een gamer en de enige reden waarom ik een PlayStation 4 koop is voor de games. Tot op heden is er hier in huis nog geen console geweest waar ik meer mee deed dan alleen gamen, maar wie weet gaat de PlayStation 4 daar verandering in brengen.”

Voor Geert kunnen de meeste features hem ook gestolen worden. “Het gaat mij om de games, en de PlayStation 4 is voor mij dus vooral een krachtig nieuw platform om op te gamen. De sterkere hardware en grote opslagcapaciteit zijn voor mij de beste features. De nieuwe mogelijkheden van de controller daarentegen (het touchpad en de light bar) zie ik vooralsnog vooral als marketing-gimmicks. De share-functies en integratie met Twitch zijn wel interessant; dit zou een flinke boost kunnen betekenen voor gameplay streaming. Het automatisch downloaden van content die je koopt via je smartphone klinkt ook prima, en de Playstation Plus-dienst is op de PS3 al geweldig, dus dat zal vast zo blijven.”

"Ik had vorige generatie meerdere keren: goh kon ik dat maar even snel recorden / sharen aan een vriend."

Vincent zet ook de games op de eerste plaats, maar is daarnaast ook onder de indruk van de nieuwe DualShock 4 en de share-functie van de PlayStation 4: “Hoe vaak ik afgelopen generatie wel eens gehad heb van: 'goh kon ik dit maar even snel recorden / sharen met een vriend'.” Verder zijn de sociale features en media voor Vincent vooral bijzaak. Evenals voor Sjors, die de beschikbare spellen veel belangrijker vindt: “Als ik de PlayStation 4 ga kopen, gaat mij dat echt om games spelen, online en offline.”

inFamous Second Son

De strijd tussen de Xbox One en PlayStation 4

Natuurlijk is er ook nog de console van Microsoft. De Xbox One gaat ongetwijfeld weer voor een strijd zorgen tussen de fans. Voor Geert hangt de keuze tussen de Xbox One en PlayStation 4 vooral af van persoonlijke voorkeur. Hij noemt de haat tussen beide kampen onzin, maar voegt daar wel aan toe: “Eerlijk is eerlijk: de Xbox One lijkt er wel minder goed voor te staan. Zo schijnt de hardware van de Xbox One zwakker te zijn, terwijl de prijs hoger is. Het verplicht bundelen van Kinect bij elke console vind ik nog altijd een onbegrijpelijke keuze”.

Vincent deelt die sentimenten, maar is stelliger in zijn oordeel: “Wat Microsoft in mijn ogen heeft uitgehaald bij de bekendmaking [van de Xbox One] gaat de geschiedenis in als de meest verprutste PR-campagne ooit. Zeer anti-consumer... Microsoft die je allerlei beperkingen oplegt, verplichte camera, geen tweedehands [games], regio-locks etc. Ja nu is dit allemaal wel ge-180'ed, maar damage done, zoals ze zeggen.”

"Het zal me een worst wezen wie de strijd gaat winnen."

Gamer Hans is vrij nuchter over de strijd: “Het antwoord is heel simpel: de strijd zal me een worst wezen wie hem gaat winnen. Beide bedrijven maken een mooie console en hele mooie en leuke games. Ik kijk als gamer of de games mij plezier geven en als ze dat doen is het simpel ... missie voltooid.”

Sjors is het eens met die gedachte en vindt het kinderachtig hoe serieus sommige mensen de strijd nemen. “Ik kies voor iets waar ik me het beste bij voel zonder gelijk een hekel te hebben aan alles van het andere. Natuurlijk is de concurrentie wel gezond. Het zorgt ervoor dat ze het onderste uit de kan halen, het maakt de consoles alleen maar beter. Alleen kunnen fanboys misschien iets rustiger zijn, beter voor hun hart en bloeddruk.”

Killzone Shadow Fall

Ongetwijfeld heb jij ook een mening over de PlayStation 4. We zijn dan ook razend benieuwd wat jullie vinden van de console en of jij hem gaat aanschaffen. Geef je reactie in de comments.