Interview

Final Fantasy 15: 'Ik wil oude elementen met nieuwe gameplay mixen'

Gamer.nl spreekt Final Fantasy 15 game director Hajime Tabata

Geschreven door Arthur van Vliet op
In maart van dit jaar sprak Gamer.nl al eerder met Hajime Tabata, de game director van Final Fantasy 15. De director, die hiervoor vaak alleen werkte aan handheldtitels als Final Fantasy Crisis Core, is sinds 2014 de enige director van de nieuwe Final Fantasy-game. Hoewel hij in eerste instantie het spel samen maakte met de welbekende Tetsuya Nomura, besloot Nomura verder te gaan met andere projecten en Final Fantasy 15 over te laten aan deze ervaren man. Gamer.nl sprak met hem op over de aankomende rpg.

GNL: Hoe zijn de reacties op de demo, Episode Duscae, tot dusver? Kwam het overeen met wat jullie verwachtten?

Hajime Tabata: De reacties zijn tot nu toe heel erg goed geweest, om eerlijk te zijn. Natuurlijk waren er mensen die vonden dat sommige game mechanics beter konden. Veel mensen vroegen om verbetering van technische dingen, zoals bijvoorbeeld het lock-on systeem en de framerate, dus dat kan zeker worden verbeterd. Maar er kwamen ook veel positieve reacties over de veranderingen in de gamestijl. Dit is de eerste keer dat Final Fantasy in een moderne setting en in zo’n grote open wereld afspeelt en daar werd erg positief op gereageerd.

GNL: Je nam de ontwikkeling later over. Wat zijn de grootste veranderingen die je hebt gemaakt? Wat was je invloed in deze game en hoe kunnen spelers deze invloed zien?

Hajime Tabata: Ik denk dat er veel dingen zijn die ik heb geprobeerd toe te voegen. Waar ik het meest trots op ben is het niveau van technologie die gebruikt is bij het maken van het spel – dit is van hetzelfde niveau als sommige AAA-games die nu worden gemaakt. De ontwikkeling van deze technologie hebben we gebruikt om een geweldige ervaring te creëren. Ik denk dat de Final Fantasy-serie door de jaren heen op veel manieren is ontwikkeld. Mijn doel was met de beste technologie goede gameplay en een goede speelervaring te maken.

In de demo zijn een aantal dingen te zien die ik wilde bereiken, zoals de open wereld en het free combat-systeem. Het introduceren van de technologie die dat mogelijk maakt en daarmee de gameplay perfectioneren – ik denk dat dat wel een aantal van mijn duidelijke invloeden in de game zijn. De trailerbeelden die we tijdens Gamescom hebben uitgegeven zijn allemaal in-game, real-time beelden. Ik denk dat die beelden zeker het technologische niveau laten zien. We proberen een erg menselijk verhaal te vertellen en dat er zo realistisch mogelijk uit te laten zien.

GNL: De productie van Final Fantasy XV begon in 2006 – dat is minstens 9 jaar van ontwikkeling. Is het nog wel mogelijk om winst te draaien met deze game?

Hajime Tabata: We moeten wel degelijk nadenken of we geld kunnen verdienen met dit spel. Ik denk dat mensen zich daar wellicht zorgen over maken, maar ik kan hen verzekeren dat het prima gaat. Het is absoluut niet makkelijk om iets nieuws te maken op basis van de geschiedenis en het oude systeem, daar zijn we van op de hoogte. Maar het is wel een spel dat nieuwe spelers kan aantrekken.

Er zijn gamers die veel weten over de Final Fantasy-serie, maar er zijn ook genoeg mensen die er nog nooit van gehoord hebben. We willen ervoor zorgen dat iedereen op hetzelfde punt start, zodat we het verhaal en de kern van de serie opnieuw kunnen introduceren – ook aan nieuwe gamers. Dat betekent niet dat we nog jarenlang doorgaan met het produceren van dit spel. We weten wanneer we het spel gaan uitgeven. Niemand hoeft zich zorgen te maken over Final Fantasy 15.

GNL: U heeft drastische veranderingen aangebracht in spellen als Parasite Eve, Final Fantasy Type-0 en Final Fantasy Crisis Core. Zijn er nog andere Square Enix-series die u de ‘Tabata-treatment’ wil geven?

Hajime Tabata: Wat ik wil doen als game ontwikkelaar is wat ik nu doe met Final Fantasy 15: oude Final Fantasy-elementen samenvoegen met moderne gameplay en contact maken met nieuwe fans. Ik vind dat Final Fantasy, zeker de laatste tijd, niet voor interesse onder nieuwe gamers heeft gezorgd. Dat is een uitdaging waar ik iets mee wil doen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Trailer van Warcraft-film gelekt De opening cinematic van Halo 5: Guardians
4

Reacties op: Final Fantasy 15: 'Ik wil oude elementen met nieuwe gameplay mixen'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 1 september 2015 11:01
  Dit Gaat zo'n goeie game worden. Kan echt niet wachten tot hij uit komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 1 september 2015 13:39
  Word zoiezo de beste game van volgend jaar, heb de demo kapot gespeeld en aller er uit gehaald :) beetje jammer dat het beetje TE modern is, maar vind de main characters wel erg vet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aka-NiN

  • 1 september 2015 14:14
  Ben op zich wel benieuwd naar de game, eens kijken of mijn demo-code nog werkt. Dan kan ik de gameplay eens beoordelen. Al vind ik de moderne setting wel minder, dat spreekt mij totaal niet aan. De voorgaande delen van Final Fantasy kennen dat natuurlijk ook, maar de delen die ik gespeeld heb vind ik dan ook het leukst op de punten waar je ergens in de wildernis (bos, woestijn, wat dan ook) rondloopt en het echt fantasy wordt. De personages lijken me vooralsnog ook nog totaal niet interessant, maar daar heb ik ook nog niet veel over gelezen en van gezien dus hopelijk valt dat mee.

  Voor mij in ieder geval nog zeker geen "instant buy", wellicht na de demo wel. Als die code nog werkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Slytex69

  • 2 september 2015 08:57
  Die filmpjes op Youtube ook waar mensen voor het eerst een summon doen in de demo. En dan komt Ramuh met z'n giga bliksem. Holy Sh*t wat vet!
  Op dit soort momenten baal ik dat ik geen PS meer heb. Vroeger 7, 8 en 9 helemaal kapot gespeeld op de PSone. En 10 op de PS2. Maar dat was nog turn-based en op de een of andere manier vind ik dat stukken beter dan dat rondrennen tijdens het gevecht. Maarja, ieder z'n smaak. Ziet er in ieder geval AMAZING uit! (stiekem hopen op een PC versie :P)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.