Ondanks de camera's en interviews tussendoor, hadden de mannen het spel aan het einde van Gamelab ook daadwerkelijk afgekregen. Inclusief promotie website, zo merkte maker Rami Ismail droog op. Het resultaat heet Café Noir, een mysterieus film noir-avontuur. Je start als dooie pier en gaat op zoek naar de reden van je eigen overlijden. Zoals het hoort met een nieuwe release, sprak Gamer na afloop met Rami over de langdurige ontwikkeling van de nieuwste Vlambeer (& Friends) telg. Primeur!

Gamer.nl: Hebben jullie je kunnen voorbereiden?
Rami:
We wisten niks van te voren, zelfs niet van de drie mogelijke onderwerpen die het publiek kreeg voorgelegd. Dat waren paradox, parallel en paranoïde. We hebben ook niet van te voren een genre bepaald dat we graag wilden doen. Want het had net zo goed een racespel kunnen zijn. Alles is tijdens het overleg op zijn plek gekomen.


Foto's gemaakt door Arno Landsbergen

Twee uur lijkt een onmogelijk opdracht. Hoe wist je dat dit zou gaan lukken?
Als je veel jamt zoals wij dan krijg je wel een aardig inzicht in wat er mogelijk is. En we hebben vaker met Rutger (Muller - muziek) en Roy (Nathan de Groot - art) gewerkt, dus we zijn al redelijk op elkaar ingespeeld. Als je dan goed afspreekt –  ‘jij doet dit, jij doet dat’ – dan werkt het.

Het publiek stemt op het onderwerp paranoïde. Wat doen jullie?
In het eerste kwartier hebben we vier of vijf ideeën besproken. Bijvoorbeeld een concept waarin de speler paranoïde wordt gemaakt door alle alledaagse objecten in het spel. Of waar alles dat je voor je ziet goed is, maar achter je slecht. Was het te ingewikkeld, gooi het weg. Was het te complex om te maken binnen twee uur, gooi het weg. Iemand opperde het film noir-genre en dat was het enige woord dat we nog  hebben besproken.

Je hebt een genre, maar hoe bedachten jullie dan de game er bij?
Met een film noir kun je openen met een moord, dus je hebt meteen een begin. De muziek heb je ook meteen te pakken, net als het zwart-wit design. Jan Willem (Nijman, de andere helft van Vlambeer) maakt al zo lang spellen in korte tijd, hij heeft een goed gevoel voor welke gameplay past,  In dit geval een interactief verhaal. Daarnaast vinden we het altijd leuk om met de speler te kloten, wat we hebben gebruikt voor het einde.


Foto's gemaakt door Arno Landsbergen

5 minuten voor het einde roept Control dat je moet afsluiten. Was het helemaal af?
Ja, al crashte op dat moment Jan Willems Gamemaker (het programma dat gebruikt is om de game te maken, red.). We wilden er misschien nog iets meer sfeer in stoppen en er viel een karakter af, maar het was klaar. Geen discussie. We hebben ons twee uur zo gefocust dat we nu ook alle creativiteit kwijt zijn. We nemen een week vrij.

Nog wijze lessen geleerd binnen deze twee uur?
Je leert van elke game die je hebt gemaakt. Zelfs nu hebben we weer iets geleerd over dialoog en sfeer. Alleen geen idee of we ooit nog iets met Café Noir gaan doen voor Vlambeer.

Wat vind jij van het spel? Laat het ons weten in de reacties. Het resultaat is hier te downloaden.

Café Noir - Control Gamelab #2 Hyper Jam Gam from Vlambeer on Vimeo.