Nieuws
Twitch logo

Zo bouw je een streamingopstelling

Beginnen met streamen op Twitch

Geschreven door Floris de Bijl op
Streamen op Twitch en YouTube is dankzij de gemakkelijk te gebruiken software en steeds krachtigere hardware nooit toegankelijker geweest. Maar voor wie wil beginnen met streamen en gelijk wil investeren in kwaliteit is het soms lang zoeken naar de juiste onderdelen en hardware. Voor hen hebben we een gids geschreven die uitlegt welke componenten je moet hebben.

Over de jaren heen is dankzij Justin.tv, Own3d.tv en natuurlijk Twitch een standaardopstelling ontstaan voor het streamen van games: één pc met een webcam, een microfoon en natuurlijk een toffe game.

Computer

Aan de basis van elke streamopstelling staat een krachtige pc om games te weergeven en de stream te verzenden naar een dienst naar keuze. Voor het spelen van games alleen volstaat tegenwoordig een goedkope pc, maar als deze tegelijkertijd moet streamen gaan de systeemeisen flink omhoog.

Omdat streamen via de meest gangbare techniek veel vermogen van de CPU vereist en relatief weinig kracht van de GPU (videokaart) opneemt is het de moeite waard om te investeren in een high-end CPU, zoals de Ryzen 7-chips van AMD of de Intel Core i7-lijn. Deze beschikken beide over een flink aantal rekenkernen, wat ervoor zorgt dat de gecombineerde belasting van de game en het streamen beter over de CPU wordt verdeeld.

Core i7
Ryze

In vergelijkende tests komen de Ryzen 7-chips meestal beter uit de test voor streamingdoeleinden dan de Core i7’s, met betere beeldkwaliteit en een stabielere stream als grote voordelen. Daar staat tegenover dat de i7’s beter presteren in games, zij het met een redelijk kleine marge. Omdat streamers doorgaans ook een YouTube-kanaal hebben waar ze video’s voor moeten bewerken is Ryzen waarschijnlijk een interessantere optie dan een Coffee Lake i7. Het grote aantal rekenkernen maakt video- en beeldbewerking namelijk aanzienlijk sneller.

Dat de CPU het meest belaste component is, betekent niet dat bezuinigen op de videokaart verstandig is bij het samenstellen van een pc voor streamingdoeleinden. Niet alleen zal de grafische kwaliteit van de games minder zijn, sommige technieken en programma’s gebruiken de videokaart om de beeldkwaliteit van de stream te bevorderen.

Ten slotte is het aan te raden om een flinke hoeveelheid intern geheugen (RAM) te nemen. Games zullen in de regel niet meer dan 8GB nodig hebben, maar het draaien van het streamprogramma en eventuele extra browsertabbladen en andere hulpmiddelen kan een grote hoeveelheid RAM in beslag nemen. Voor serieus streamen is 16GB in ieder geval het minimum, maar met 32GB of hoger zal je bijna nooit RAM tekortkomen.

Core i7

Camera

Hoewel streamen zonder webcam zeker niet ongehoord is, zijn de meeste streams op Twitch en YouTube Gaming voorzien van een webcam. Al jaren is de Logitech C920 de feitelijke standaard hiervoor vanwege zijn relatief lage prijs (65 euro) en goede beeldkwaliteit in een breed scala aan omstandigheden.

Het succes van de C920 is niet onopgemerkt gebleven door Logitech, die een opvolger heeft uitgebracht in de vorm van de C922 (100 euro) en een 4K-upgrade in de vorm van de Brio Stream (198 euro). Deze laatste was oorspronkelijk bedoeld als 4K vergaderingscamera, maar heeft dankzij de populariteit van Twitch nu ook een publiek onder streamers. De C922 is grotendeels vergelijkbaar met de C920, met een marginale toename in beeldkwaliteit en het vermogen om op 1080p met 60fps op te nemen als belangrijkste veranderingen.

Logitech

De groei van streamen heeft ook andere fabrikanten verleid tot het maken van webcams gericht op streamers. Zo heeft randapparatuurfabrikant Razer de Stargazer (79 euro) en de Kiyo (99 euro). Die eerste beschikt over een stereoscopische camera die diepte kan waarnemen, zodat de camera automatisch de persoon in beeld kan isoleren en de achtergrond, zoals een muur of de rest van de kamer, kan verwijderen. De Kiyo is een simpele 1080p 30fps webcam, maar heeft een ingebouwde ringlamp die met name in donkere omstandigheden de beeldkwaliteit flink kan bevorderen.

Audio

Streams zonder webcam zijn niet bepaald een uitzondering, maar streams waarbij de streamer geen woord zegt, zijn heel uitzonderlijk. Een goede microfoon is dan ook noodzakelijk voor een serieuze streamer. Hiervoor zijn twee opties: een headset of een losse microfoon. Een headset heeft als voordeel makkelijke installatie, een lage prijs en gebruiksgemak. Zowel USB-headsets als mini-jack-uitvoeringen zijn namelijk plug-en-play en hebben geen extra hardware of software nodig om te werken. Het nadeel is dat de geluidskwaliteit van de zowel de microfoon als de koptelefoon vaak matig is vergeleken met losstaande oplossingen.

Sennheiser

Een audio-opstelling met een losse microfoon en koptelefoon is duurder dan menig headset, maar heeft een aantal fikse voordelen. Zo zal de geluidskwaliteit, zelfs met een budgetopstelling, beter zijn dan een headset en biedt het meer opties tot het toepassen van effecten (galm, compressie, etc.). Bovendien kunnen muziekstreamers makkelijk extra instrumenten en andere randapparatuur aansluiten. De meeste audio-interfaces (de koppeling tussen de microfoon en de pc) bieden daarnaast de mogelijkheid om de output van de microfoon af te luisteren, zodat je altijd weet of het volume en de kwaliteit in orde is.

Hoe je een juiste koptelefoon kiest hangt af van je voorkeuren en wensen. Om deze keuze makkelijker te maken hebben we reeds een gids geschreven. Wat microfoon betreft zijn er grofweg twee categorieën, opgedeeld per aansluitmogelijkheid: USB en XLR. USB-microfoons zijn qua gebruiksgemak vergelijkbaar met headsetmicrofoons, maar bieden (doorgaans) betere geluidskwaliteit en betere bedieningsmogelijkheden. Veelgebruikte modellen zijn de Blue Yeti (149 euro), Blue Snowball (59 euro) en de Audio-Technica AT2020 (99 euro). XLR-microfoons vereisen enige kennis van audioapparatuur en alle aansluitingen, maar bieden wel aanzienlijk meer mogelijkheden voor effecten en aansluiten van instrumenten of eventuele extra microfoons.

Deze condensatormicrofoons worden aangesloten via een audio-interface en geïnstalleerd in een microfoonhouder, samen met een zogenaamde popfilter die ongewenste klanken blokkeert. Al deze onderdelen zijn doorgaans te vinden bij muziekwinkels en audiospeciaalzaken. Gangbare modellen condensatormicrofoon zijn de Devine BM-600 (89 euro), Audio Technica AT2035 (155 euro) en de Shure SM7B (390 euro).

Verreweg de meest populaire audio-interface is de Focusrite Scarlett Solo (99 euro). Voor beginnende streamers zal een degelijke headset vanwege zijn lage prijs en hoog gebruiksgemak waarschijnlijk de meest aantrekkelijke optie zijn. Voor degene met een hoger budget en/of ambities is het aan te raden om te kijken naar een losstaande audio-opstelling, niet in de laatste plaats omdat deze makkelijk te upgraden is.

Capture card

Voor het opnemen van gameplay op de pc volstaan programma’s zoals OBS of XSplit, maar voor het streamen van consolegames is een extra apparaat nodig: een zogenaamde capture card. Deze kastjes hebben twee HDMI-porten, een die naar de console gaat en een die naar de tv of beeldscherm gaat die de game moet weergeven. Een derde uitgang, doorgaans micro USB-B, stuurt dit beeld vervolgens door naar de pc. Dit signaal wordt feitelijk behandeld als een extra camera, die in de streaming software gebruikt kan worden om het beeld van de console weer te geven. De meest gebruikte opties hier zijn de Elgato HD60 Pro (199 euro, intern), de Elgato HD60 S (199 euro extern) en de AVerMedia Live Gamer Portable 2 (179 euro).

Capture

Alternatief: tweede stream-pc

Gamen en streamen op dezelfde pc zet de nodige druk op de processor van die pc, wat het reduceren van de kwaliteit van zowel de game als de stream soms noodzakelijk maakt. Als alternatief op bovenstaande configuratie gebruiken sommige voltijd streamers dan ook een tweede pc die het beeld van de eerste afvangt met een capture card. Deze pc encodeert dit signaal vervolgens met een krachtige toegewijde processor naar een bestandstype dat Twitch en Youtube kunnen verwerken.

Het nadeel van deze methode laat zich raden: het vereist een tweede pc met alle kosten van dien. Voor professionele streamers is deze opstelling echter het overwegen waard, omdat de maximale kwaliteit vaak veel beter is dan streamen vanaf dezelfde machine. Bovendien blijft er extra processorkracht over voor het spelen van games, die dan op hogere grafische instellingen kunnen worden afgespeeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste games van de E3 - Gamer.nl Podcast 179 Yoku’s Island Express
11

Reacties op: Zo bouw je een streamingopstelling

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  NrFive

  • 17 juni 2018 14:11
  Dank voor artikel. Was al een tijdje opzoek naar zoiets.

  Kan er ook iets gezegd worden of de beschikbare bandbreedte die hiervoor minimaal nodig is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  serphilith

  • 17 juni 2018 16:49
  @NrFive Twitch vraagt minimaal 4-6Mb's upload voor alleen de stream.
  Dus doe een test op speedof (DOT) me en kijk of je upload snelheid hier zeker boven ligt.

  Het kan natuurlijk met minder, maar ik raad zelf aan om minimaal 10Mbs totaal te hebben op je verbinding, en absoluut niet via wifi!

  Success

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  edwinkox

  • 17 juni 2018 15:50
  Kan het ook met parts die 5 jaar oud zijn dus een Xeon processor, moederbord, ddr3 geheugen en een lekkere videokaart R9 270x

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Luukswa

  • 17 juni 2018 19:15
  @edwinkox Gaat lastig worden, voor oudere games kan het zeker maar vooral met de nieuwere titels ga je problemen krijgen, het vergt aardig wat van je CPU.
  Je kunt 't proberen maar aangenaam wordt het niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Luukswa

  • 17 juni 2018 19:15
  Let er wel op dat je met een stream PC wel wat limieten krijgt, zo wordt het aardig duur als je ook gebruik wilt maken van een 144hz monitor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mutsaers78

  • 17 juni 2018 21:18
  Volg Floris de Bijl.

  …..

  Sorry, deze pagina bestaat niet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 17 juni 2018 22:11
  Streamen met een 2e pc kan ook zonder capture card.
  Je verbindt 2 computers met een crossover kabel. Met NGINX, een webserver, vang je de stream van je gaming pc.
  De streaming pc hoeft niet zo snel te zijn. Kan al met een goedkope cpu als AMD Phenom II X4 965 (€30)

  How to:
  https://www.youtube.com/watch?v=jROntrxj5-E

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 17 juni 2018 22:30
  Als ik via Geforce Experience naar youtube stream, vraagt dat bij mijn weten nauwelijks iets van de CPU…
  Maargoed, als men gespecialiseerde programma's gebruikt kan ik me voorstellen dat dat anders zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 18 juni 2018 06:56
  Ik gebruik de HDMI-IN van de Xbox One om de Nintendo Switch aan te sluiten. Vervolgens op een Win10 laptop start ik de Xbox app, die ik via Xsplit stream.

  Beetje inputlag is er wel maar op het niveau waarop ik speel is het in elk geval een voordelig begin om wat te streamen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oidhipson

  • 19 juni 2018 20:41
  De Razer stargazer is niet helemaal juist geprijsd in het artikel ;D
  Dat ding verkoopt voor over de 150 euro…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tinuxnl

  • 20 juni 2018 11:00
  Dit artikel deed me verdomd veel denken aan: https://www.tomsguide.com/us/twitch-streaming-guide,review-3009.html Zelfs de opbouw komt overeen, eigen sausje en klaar. Een bronvermelding was op zich netjes geweest denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.