Nieuws
EVGA's nooit officieel verschenen prototype van een Nvidia GeForce RTX 4090-gpu.

YouTubers tonen EVGA's prototype van RTX 4090

Betreft waarschijnlijk de allerlaatste videokaart van EVGA

Geschreven door Tom Kauwenberg op
YouTuber JayzTwoCents en Gamers Nexus tonen in nieuwe video's twee geannuleerde RTX 4090-prototypes van ex-videokaartfabrikant EVGA.

EVGA liet in september, kort voor Nvidia's onthulling van RTX 40-gpu's, weten per direct te staken met de producten van videokaarten. Als beweegreden noemde EVGA's voorzitter Andrew Han vooral een "respectloze houding" vanuit Nvidia, die tot voor kort EVGA's vaste leverancier voor grafische chipsets vormde. Suboptimale communicatie en overeenkomsten dreven EVGA tot een breuk met de gpu-gigant.

Abrupt stilgelegde productie of niet, EVGA liet wel weten tot en met september aan RTX 40-videokaarten gewerkt te hebben. Die productlijn werd linea recta geannuleerd en is nooit officieel onthuld, maar inmiddels lijken vroege prototypes van de EVGA-kaarten alsnog verspreid te worden. Per YouTube-video toont zelf bekroond EVGA-fanaat JayzTwoCents het Kingpin FTW3-ontwerp voor Nvidia's reeds verschenen RTX 4090-gpu. De concullega's van Gamers Nexus halen de kaart ook deels uit elkaar in een zogeheten tear-down.

Ten opzichte van voorgaande Kingpin-kaarten zou EVGA's vlaggenschip wederom iets groter uitpakken, al betreft het verschil met de RTX 3090 Ti nog beperkt. EVGA leek daarnaast plannen te hebben om het ontwerp ietwat aan te scherpen. Zo werden de drie ventilatoren ietwat vergroot, met een meer lineaire spatiëring. EVGA's terugkerende textuur op het chassis maakt met de RTX 4090 plaats voor meer gladde elementen, met een groeiende nadruk op glanzende metaalaccenten.

Hoewel de kaart nooit definitief zal verschijnen, merken beide kanalen wel op hoe EVGA een fraaie RTX 4090 had kunnen leveren. De kaart is immers lichter en kleiner dan veel concurrerende RTX 4090's. Bovendien zou EVGA's keuze om de stroomconnector aan de zijkant van de kaart te bevestigen in retrospect geloond hebben. De nieuwe en ietwat omstreden PCIe 5.0-kabels mogen immers niet veel gebogen worden, terwijl veel concurrerende RTX 4090's gebruikers forceren om de kabels tegen zijpanelen te drukken.

Ondanks de lovende sentimenten voor EVGA's videokaarten, geannuleerd of niet, heeft de fabrikant nog altijd geen intentie geuit om terug te keren naar de sector. Met het verbreken van de Nvidia-samenwerking meende EVGA volledig afstand te doen van videokaartproductie. EVGA-voorzitter Andrew Han verzekerde destijds dat hij geen interesse had in een overstap op de gpu's van AMD of nieuwkomer Intel.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo verhoogt Switch-prijzen niet FIFA kondigt vier blockchaingames aan
0

Reacties op: YouTubers tonen EVGA's prototype van RTX 4090

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.