Nieuws
Promotioneel beeld van de XMG Apex 15 Max-laptop.

XMG Apex 15 Max-laptop komt met desktop-cpu's tot Ryzen 9 5950X

Dikke, Duitse AM4-notebooks vervangen desktops

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Duitse computerfabrikant XMG biedt met de Apex 15 Max-lijn nu ook laptops aan die draaien opvolwaardige desktopprocessoren.

Waar de voorgaande Apex 15-laptops zich al voordeden als 'desktopvervangers', voegen de Max-modellen daad bij woord. De nieuwe en bijzonder dikke notebooks draaien op een B550-moederbord, compleet met traditionele AM4-socket en dus, voor de verandering, zonder vastgesoldeerde cpu.

XMG raadt zelf de Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5700X en Ryzen 9 5900X aan voor het systeem, maar ook een Ryzen 9 5950X is op papier mogelijk. Om de zwaardere processoren stabiel werkende te krijgen in deze vorm, zijn ze stukt voor stuk geijkt tot 88 watt 'Package Power Tracking' (PPT). 

Vanaf de Ryzen 9 5900X draaien de processoren ook standaard in AMD's Eco-modus. In het geval van de allerzwaarste Ryzen 9 5950X geeft XMG zelf al aan dat gebruikers mogelijk veel in de weer moeten zijn met frequenties en voltages; over gegarandeerde prestaties wil de pc-bouwer geen uitspraak doen. Het bedrijf stelt zelfs dat verliezers van de 'silicon lottery' een moeilijke tijd tegemoetgaan. 

Productfoto van een XMG Apex 15 Max-laptop, van vooraf en opengeklapt afgebeeld.

Afgezien van de processoren zijn de Max-laptops uit te rusten met Nvidia's mobiele RTX 3060 (6 GB) of RTX 3070 (8 GB) — elk met 115 watt TGP. De videokaarten draaien, net als de primaire NVMe-ssd, op PCIe 4.0-interfaces. Ook Resizable BAR is daardoor standaard mogelijk op de Max-laptops.

De opslag is verder nog uit te breiden met een PCIe 3.0-ssd over M.2. Daarnaast is er in het chassis nog ruimte voor een traditionele 2,5" SATA-schijf, van maximaal 7 millimeter dik. In XMG's eigen configurator worden allerlei schijven (tot zeker 8 TB) aangeboden om direct te integreren.

Wat betreft RAM biedt het compacte B550-moederbord twee DDR4-3200-sloten, voor maximaal 64 GB aan werkgeheugen. 

Productfoto van een XMG Apex 15 Max-laptop, waarvan de achterzijde zichtbaar is.

Het 15,6" scherm is een IPS-paneel met een full hd-resolutie, op een stevige 240 hertz verversingsratio. Het paneel dient met maximaal 300 nits verlicht te worden en zou 95% van het sRGB-kleurengamma dekken.

Het in totaal circa 2,6 kilo zware bakbeest voorziet ook in een 62 wattuur lithiumionpolymeeraccu, wat mogelijk niet ál te ruim is voor de allerzwaarste specificaties. Wel biedt XGM manieren om de batterij efficiënt te laden, middels de zogenaamde FlexiCharger-optie in de BIOS.

De XMG Apex 15 Max-laptops zijn sinds vandaag te bestellen. Het goedkoopste model, met een AMD Ryzen 5 5600X en RTX 3060, begint vanaf 1.399 euro. Met zwaardere hardware en vooral grotere en/of snellere opslagmedia kan een configuratie al snel over de 5.500 euro schieten. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nvidia updatet beveiliging van oude Kepler-videokaarten Jurassic World Evolution 2 komt vandaag op Xbox Game Pass te staan
0

Reacties op: XMG Apex 15 Max-laptop komt met desktop-cpu's tot Ryzen 9 5950X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.