Workshop-verslag: Meer over moederborden | Gamer.nl

Workshop-verslag: Meer over moederborden | Gamer.nl

Het moederbord is niet het meest sexy onderdeel van een pc, maar dat betekent niet dat je er niets over hoeft te weten. Vorige week nodigden we daarom een trouwe Gamer.nl-lezer uit bij ons op kantoor om tech-expert Sven van Meygaard van Asus het hemd van het lijf te vragen. Het werd een middag vol technische vragen, RGB-verlichte casemods en ballistische schilden.

Roderick uit Hoofddorp hoeft niet zo nodig op de voorgrond, maar we willen hem graag even voorstellen. Roderick leest al jaren trouw het nieuws en de artikelen van Gamer.nl en ondanks de populariteit van streamers en YouTube-kanalen houdt hij het liever bij tekst om zijn dagelijkse dosis gamenieuws tot zich te nemen. Roderick heeft een brede smaak en weet wel raad met pc-hardware. Zijn Core i7 6700K met waterkoeling heeft hij geklokt op een zeer respectabele 4,8 GHz en met zijn GTX 980 speelt Roderick graag de nieuwste games, zoals Middle-Earth: Shadow of War en A a in’s Creed: Origins. Maar het liefst spendeert hij zijn tijd in een sterrenstelsel hier ver vandaan, met de mmo Star Wars: The Old Republic. Zijn voorkeursplatform? Pc, natuurlijk!

Ook al hoeft al die ledverlichting van Roderick niet zo – zelf heeft hij een Asus Z170-moederbord van de TUF-lijn – de aanwezige creaties van casemod-meester kan hij wel waarderen. Zeker de custom waterloop op een Asus ROG Rampage VI Extreme en een GeForce GTX 1080 Ti in een rijkelijk verlichte In Win Tòu-kast met spiegelende panelen krijgt veel bekijks. Nadat enkele nieuwsgierige leden van andere redacties in het gebouw zijn aangeschoven, kan Sven beginnen.

Asus

Baas in eigen proce or

Terwijl de tech-expert enthousiast vertelt over de vele features van luxe moederborden als de Maximus X Formula, is er genoeg ruimte om vragen te stellen. Roderick neemt alle informatie rustig op, af en toe instemmend knikkend, waar ondergetekende toch beschaamd moest vragen welke functie de DAC heeft in de SupremeFX-geluidschip – SupremeFX is hoe Asus de Realtek ALC1220 de chip noemt die je op de meeste nieuwe moederborden tegenkomt. Om je niet in spanning achter te laten: een digital-to-analog converter zet een digitaal geluid ignaal om in een analoog signaal dat naar de koptelefoon gaat. Asus heeft met de printplaat van de Maximus X Formula ervoor gezorgd dat de geluidschip is geïsoleerd van de rest van de onderdelen, zodat de DAC zijn werk kan doen met zo min mogelijk ruis.

Uiteraard komt ook overklokken aan bod en Sven vertelt onder meer over de voorgeprogrammeerde overklokprofielen, waaronder eentje voor 5GHz. Is dit iets voor de nuchtere Roderick om te overwegen? Hij schudt z’n hoofd. “Nee, zoiets heb ik liever zelf in de hand”.

Als je kijkt naar de prijs van een moederbord uit het topsegment is het niet zo vreemd om je af te vragen wat nou de toegevoegde waarde is. Sven legt uit dat naast de kekke verlichting en futuristische koellichamen de moederborden ook zijn voorzien van onderdelen, zoals condensatoren, die aan hogere standaarden voldoen. Vooral voor pc-gamers die graag overklokken kan dat doorslaggevend zijn, want bij het oversturen van je proce or maakt het leveren van exact het juiste voltage het verschil tu en ongestoord gamen en een blauw scherm.

Asus

Horen, zien, schieten

Met het oog op de audioprestaties van zijn moederborden maakt Asus van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwste product aan te prijzen: de ROG Strix Fusion 300-headset met virtueel surroundgeluid. Deze gesloten headset beschikt over drivers van 50mm in een metalen behuizing en met de uitwi elbare oorku ens kun je kiezen voor een diepe bas of een meer getrouwe geluidsweergave. De headset werkt op elke console en pc laat zich aansluiten met usb of een 3,5mm-jack. In het laatste geval heb je wel een splitter nodig om ook de microfoon te kunnen gebruiken.

Nou komt die ROG Strix Fusion 300 met een usb-geluidskaartje en al snel rijst de vraag of dat niet verschrikkelijk zonde is van die geïsoleerde geluidschip op dat dure moederbord. En inderdaad, als je een goede geluidschip hebt op je moederbord, kun je hem beter direct aansluiten (met een splitter). Wel moet je dan mogelijk met een equalizer aan de slag gaan voor het gewenste geluidsprofiel, aldus Sven.

Asus

Met de aanwezige pc’s nemen we de proef op de som en met de Fusion 300 op ons hoofd starten Roderick, Tjeerd van Power Unlimited en ondergetekende Rainbow Six: Siege op. Roderick vindt zijn roeping als de voorhoede van de antiterreureenheid en met een ballistisch schild bestormt hij villa’s alsof het niets is, met de rest van het team in zijn kielzog.

We maken gelijk van de gelegenheid gebruik om de Sonic Radar III te testen. Deze applicatie werkt uitsluitend met Asus-moederborden en plaatst een radar en aanwijspijltje op je scherm, die aangeeft waar het hardste geluid vandaan komt. Roderick is nog niet echt overtuigd. De weergave reageert met enige vertraging, dus het biedt geen competitief voordeel. Voor doven en slechthorenden, zo zijn we het met elkaar eens, blijft het een uitkomst.

Mooi meegenomen

Tegen vijven moet alle mooie hardware toch echt terug en jagen we de laatste terrorist een kogel door het hoofd. Maar dat betekent niet dat Roderick met lege handen naar huis hoeft. Van Asus krijgt hij een goodiebag aangeboden, evenals een kersvers exemplaar van de ROG Strix Fusion 300. Even aarzelt hij: zomaar een headset van 140 euro meekrijgen? Daar moet wel een addertje onder het gras zitten. Rodericks instinct heeft het bij het rechte eind, want er staat inderdaad een tegenprestatie tegenover. Hij mag de headset houden, mits hij er een recensie over schrijft op Kieskeurig.nl. Gerustgesteld stopt hij de headset in de goodiebag. Na een rondleiding op de redactie nemen we afscheid en kunnen we terugkijken op een leerzame, maar vooral ook gezellige middag.

Wil jij ook kans maken op een Asus ROG Strix Fusion 300 7.1-headset en een Asus-goodiebag? Stuur dan een mailtje naar redactie@gamer.nl – met als titel ‘ROG Strix Fusion 300-prijsvraag’ – met daarin je naam- en adresgegevens en vertel ons over je meest indrukwekkende, angstaanjagende of ontroerende geluidservaring in een game.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Asus.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou