Hardware
ssd

WD en SanDisk 1TB SSD: 3D-NAND voor weinig

Goedkoop extra ruimte voor games

Geschreven door Floris de Bijl op
De betaalbaarheid van SSD’s is de afgelopen jaren alleen maar verbeterd. Dankzij lagere productiekosten en betere technieken, zoals 3D-NAND, zijn SSD’s steeds goedkoper geworden. Hoge capaciteiten zijn nu betaalbaar genoeg om een hele SSD toe te wijden aan het opslaan van games. De WB Blue 1TB en de SanDisk Ultra 3D 1TB zijn enkele van de goedkoopste SSD’s met 3D-NAND en een grote capaciteit. Voor die lage prijs lever je helaas wel in op een aantal zaken.

Games werden de afgelopen jaren bijna exclusief geïnstalleerd op harde schijven, maar het is aantrekkelijk om games te installeren op een SSD, omdat het vaak een flink gereduceerde laadtijd tot gevolg heeft. Het nadeel is dat de kosten per GB veel hoger zijn op een SSD dan een HDD, wat enkele jaren geleden nog betekende dat het hele tientjes kostte om een grote game zoals Grand Theft Auto 5 te bewaren op een SSD. SSD’s zijn echter over de jaren heen goedkoper geworden, waardoor zelfs capaciteiten van 1TB en hoger nu betaalbaar zijn.

Specificaties

Zowel de Western Digital Blue 1TB en de SanDisk Ultra 3D 1TB zijn SATA 3 schijven met een 2,5”-vormfactor en een hoogte van 7mm. Ondanks de opmars van M.2, geholpen door brede ondersteuning door moederbordfabrikanten, is 2,5” nog steeds de meest populaire vormfactor voor SSD’s. Dit komt mede door de veelzijdigheid van dit formaat, behalve PC’s passen deze drives ook vaak in consoles en laptops. Maar de 2,5”-versies van dezelfde types SSD zijn vaak goedkoper dan hun M.2 tegenhangers, zelfs als ze beide via de SATA-bus opereren. Zo is de M.2-versie van de WD Blue-SSD ruim tien euro duurder dan de 2,5”-versie.

nand

De SSD’s zijn zo goed als identiek, met als enige verschil het uiterlijk van de beide apparaten. Ze beschikken beide over Triple Level Cells (TLC), een technologie die drie bits per geheugenelement opslaat in plaats van de reguliere enkele bit. Dit heeft een verdrievoudiging van de effectief beschikbare opslagruimte tot gevolg. Het nadeel is dat TLC langzamer is dan Single Level Cell-flash geheugen (SLC) en bovendien vatbaarder is voor schrijffouten, omdat de bits dichter bij elkaar liggen. Omdat minder geheugencellen nodig zijn om een gegeven capaciteit te bereiken is TLC echter wel goedkoper dan SLC.

3D-NAND, bij Samsung bekend als V-NAND (Vertical NAND), is een evolutie van TLC waarbij de cellen verticaal worden gestapeld. Hiermee zijn nog minder dies nodig dan bij reguliere TLC om een gegeven capaciteit te bereiken. Zo blijft er meer ruimte over voor foutcorrectie en redundantie, met als gevolg een opmerkelijke toename in betrouwbaarheid. 3D-NAND SSD’s zijn berekend op vier tot vijf keer zoveel geschreven terabytes als regulier TLC-NAND.

De levensduur in de specificaties is bovendien de minimale levensduur. Een schijf met goede componenten kan hele petabytes (1000 TB) wegschrijven voordat deze onbruikbaar wordt. In de praktijk betekent dit dat deze SSD’s bij normaal gebruik langer meegaan dan dat ze relevant blijven: bij het dagelijks wegschrijven van 80 GB gaan deze schijven minimaal 14 jaar mee.

Waar de SSD’s van SanDisk en WD tekortschieten is op ‘luxes’ zoals geïntegreerde encryptie en een verlengde garantieperiode. Duurdere modellen van concurrenten zoals Samsung en Toshiba beschikken hier vaak wel over, wat het mogelijk maakt om data van begin tot eind te versleutelen. Bij gebruik in gevoelige omgevingen, zoals bij de opslag van concurrentiegevoelige gegevens, is dit eigenlijk een vereiste. Voor gamers zal dit in de praktijk weinig uitmaken, maar wees er alert op dat mits de schijf wordt gestolen, alle data zondermeer is uit te lezen.

Benchmarks & conclusie

De SSD’s zijn beide getest op een pc met een verse Windows 10-installatie, een i7 6700k op 4,3Ghz en 32GB aan RAM.

Zowel de WD Blue als de SanDisk Ultra presteren beter dan verwacht, met een verschil van ongeveer 5% ten opzichte van de gespecificeerde snelheid. Deze consistente snelheid en lange levensduur maakt het dat er eigenlijk weinig is aan te merken op deze SSD’s. Ten opzichte van een harde schijf met dezelfde capaciteit betaal je natuurlijk meer, dat zal de komende jaren ook nog niet veranderen. Wat TLC en 3D-NAND wel mogelijk hebben gemaakt is een sweet spot wat betreft prijs per GB, die het mogelijk maakt om voor enkele centen een game op te slaan, iets wat gezien de winst in laadtijden die dit vaak oplevert zeker de moeite waard is.

Score:

Hardware sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Fifa 18-statistieken van twintig voetballers vrijgegeven door EA Mirage: Arcane Warfare 24 uur lang gratis op Steam verkrijgbaar
7

Reacties op: WD en SanDisk 1TB SSD: 3D-NAND voor weinig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • BobbyDigitaL

  • 6 september 2017 17:56
  Het is maar wat je weinig noemt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tektwo

  • 6 september 2017 18:51
  Het is wel goedkoper geworden, maar het is nogsteeds veel geld. Ik kan aardig wat dingen doen met +€300

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Inforza

  • 6 september 2017 22:09
  Dan maar een 1TB HD ipv SSD, die laadtijden ben ik aan gewend, en vind ze niet storend. 320-350euro is voor mij nog steeds 200euro teveel..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vriess

  • 6 september 2017 23:56
  Ok, momenteel even niet, maar op de langere termijn gaat het gaat de goede kant op met de NAND prijs per GB. Toch hou ik het de komende 3/4 jaar nog bij hdd's voor grote opslag. Alleen voor Windows en spellen gebruik ik een 256GB ssd. €300+ is nog steeds veel geld voor een ssd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hastur

  • 7 september 2017 02:04
  Ik gebruik voor de PC zowel een SSD als een conventionele harde schijf voor games. De zwaardere en online games op de SSD (250GB) en rest op de gewone (1TB).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 7 september 2017 09:50
  ik heb een ssd voor programmas en windows.
  De rest speel ik vanaf hdd en dat gaat supersnel met een snelle cpu.
  Ben niet gierig maar ik zie het nut er niet van in om games op een SSD te zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 7 september 2017 10:39
  @toeterbaas198219 Afhankelijk van de game kan een SSD wel degelijk een behoorlijk verschil opleveren. Levels worden dan veel sneller geladen, zeker met die grote games van tegenwoordig. Maar ieder moet dat natuurlijk voor zichzelf beslissen. Voor bv films/series te kijken is het onzin, voor films te editten is het weer een ander verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.