VS legt Nvidia's verkoop van serverprocessoren in China en Rusland aan banden

VS legt Nvidia's verkoop van serverprocessoren in China en Rusland aan banden

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) introduceert een licentie die Nvidia weerhoudt van vrije verkoop aan de Chinese en Russische serversector.

Per nieuwe exportlicentie wordt het voor Nvidia illegaal om zonder goedkeuring selecte serverprocessoren in Rusland en China (inclusief Hongkong) te verkopen. 

Daarbij gaat het specifiek om de reeds gelanceerde A100-gpu en de binnenkort te verschijnen H100-superchips — alsmede toekomstige chips die grofweg dezelfde piekprestaties evenaren. Ook de kant-en-klare DGX-systemen van Nvidia (waarin A100- en H100-chips geleverd kunnen worden) mogen voortaan enkel met de SEC-licentie verkocht worden aan Russische en Chinese afnemers.

Volgens de SEC is de licentie in stand geroepen om te voorkomen dat de krachtigste grafische processoren in handen komen van "militaire eindgebruikers" of anderzijds omgezet worden voor "militair eindgebruik". Bedrijven die de handelslicentie aanvragen, zullen voortaan eerst onderworpen aan een risicoanalyse.

De SEC kán in selecte gevallen dus alsnog licenties verstrekken, maar het overheidsorgaan geeft bij voorbaat al aan dat er geen zekerheid is over de verstrekking, laat staan dat "de uitzonderingen tijdig voldaan worden". De SEC ziet in dat Nvidia hiermee schade oploopt bij vooral Chinese partners; mogelijk moet de fabrikant bepaalde operaties in China gedeeltelijk staken.

Over de impact met Russische operaties wordt niet gesproken, de chipgigant staakte de handel met Rusland immers al na de inval op Oekraïne. Wel zou Nvidia al aangegeven hebben dat het mogelijk 400 miljoen dollar misloopt, mocht de Chinese servermarkt volledig uitwijken naar Nvidia's concurrentie.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Dit is wel een grote stap die ik deels wel kan begrijpen maar mogelijk ook tot escalatie kan leiden. Erg gewaagd van de VS waar gehoopt mag worden dat anderen zullen volgen. Ik weet hier niet zoveel van en lees net dat AMD ook uit de US komt terwijl ik dacht dat AMD uit Korea kwam. Hoe zit het dan met de leveringen van AMD producten? Of heeft Nvidea bepaalde producten die AMD en andere fabrikanten niet kunnen leveren? Afgezien van deze vragen zal mits China hun chips niet meer via deze weg kan krijgen ze uitwijken naar het ergens anders verkrijgen of het mogelijk intern willen produceren waar echter het aanloop process naar de ontwikkeling van dit soort geavanceerde technologie vele jaren kan duren. Mocht deze nood ontstaan zal China waarschijnlijk Taiwan aanvallen om daar hub voor produceren van chips zich toe te eigenen of deze te boycotten.

0
test

@004 Zowel Nvidia als AMD en Intel zijn, in ieder geval op papier, Amerikaanse bedrijven; Samsung is de grote Koreaanse speler. Dat terwijl het gros van vrijwel alle chips in Taiwan wordt gebakken, ongeacht herkomst van de fabrikant. Nvidia maakt deze gpu's hoogstwaarschijnlijk (grotendeels) ergens in/nabij China, maar mag ze daar vervolgens niet zo maar verkopen. AMD heeft overigens wel alternatieve gpu's voor servers en datacenters, maar doorgaans geldt dat Nvidia daar beter presteert. Nvidia heeft op het juiste moment flink ingezet op ai/ml-rekenkracht, waar zeker de A100 en H100 in excelleren. Als we het echt over de toelevering van chips op geopolitieke schaal hebben (inclusief escalatie naar het binnenvallen van landen), vergeet dan Veldhoven niet. Momenteel worden de meest geavanceerde chips ter wereld nog altijd gebakken met de machines die ASML maakt. Als we elkaar willen blokkeren op (langdurige) technologische groei, zou een embargo op ASML-machines misschien wel grotere gevolgen kunnen hebben.

0

@TomKauw Dank voor de uitleg, maakt het proces wat waar gebeurd een stuk duidelijker.

0

Aanbevolen voor jou