Hardware
Asus

Vraag het de expert: De tweede ronde antwoorden over pc-gaming

Stuur ook vragen in voor de volgende editie

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het zijn gouden tijden voor gamers op pc: er worden veel toffe games gemaakt en de hardware wordt steeds toegankelijker. Toch is het zeker niet altijd plug-and-play en kom je als (nieuwe) pc-eigenaar vast wel eens zaken tegen die onduidelijk zijn.

In deze serie geven we jullie de kans om vragen te stellen aan Bart Van Brenk, de expert van Asus. Lees hier de tweede reeks antwoorden en stuur je eigen vragen in via het online formulier onderaan het artikel.

De winnende vraag kwam dit keer van Gamer.nl-lezer Erik! Gefeliciteerd! Jij krijgt zo snel mogelijk een goodiebag van Asus toegestuurd. Wil jij ook een prijzenpakket winnen? Stuur dan een vraag over pc-gaming in via dit formulier.

Asus

Ik weet dat het sneller is om alles op een SSD te installeren. Mijn vraag is of het daadwerkelijk ook nodig is om een spel soepel te laten lopen? Er zit immers (voor nu) nog een groot prijs verschil tussen HDD en SSD.

De laadtijden met een SSD zijn aanzienlijk lager, hierdoor zal je game sneller starten en zullen maps sneller geladen zijn. Als je games speelt met grote open werelden, waarbij tussendoor nieuwe delen geladen moeten worden, kan een SSD dus zeker bijdragen aan een vloeiende game-ervaring.

Asus moederbord

Ik heb een pc met een Asus moerderbord P9X79 en een Intel cpu 3930K. De videokaart is een Msi GTX 1080, maar ik heb geen pci expres 3.0, misschien hebben jullie een oplossing?

De 3930K biedt inderdaad enkel ondersteuning voor PCI-e 2.0. Daar is helaas niets aan te veranderen. Je moederbord, de P9X79 ondersteunt echter wel processoren uit de i7-4000 serie met PCI-e 3.0. Welke modellen dat exact zijn kun je via de ASUS support pagina zien.

Als je eenmaal een systeem hebt gebouwd is stof natuurlijk je ergste vijand. Hoe houd je een systeemkast stofvrij? Gebruik je de stofzuiger van je ouders of is er een bepaalde methode om een systeemkast die op de grond staat stofvrij te houden?

De stofzuiger gebruiken is zeker geen goed idee. Deze kan statische elektriciteit opwekken en op die manier kortsluiting veroorzaken waardoor je computer stuk kan gaan. De betere oplossing om de computer uit te spuiten met perslucht. Doe dit wel alleen als de computer uitgeschakeld is en zorg ervoor dat de ventilatoren niet kunnen draaien tijdens het schoon spuiten. De ventilatoren zelf kunnen daar stuk van gaan en ook die kunnen schadelijke statische elektriciteit opwekken. De meeste computerbehuizingen zijn tegenwoordig voorzien van stoffilters. Mocht jouw behuizing dat nog niet hebben dan zijn dergelijke stoffilers ook los te koop.

Dusty PC

Is er een formule of algoritme denkbaar wat uitmaakt of SLI / Crossfire kaarten 'optimaler' presteren dan een duurdere / grotere ENKELE GFX kaart? Voorbeeld; gaat een SLI (dubbele) 970 GeForce het 'beter' of 'slechter' doen dan een enkele 1060 Geforce?

Het verschilt heel sterk per game hoe goed SLI werkt. Een dergelijke formule of algoritme is dus helaas niet mogelijk. Als je vraag onderdeel is van een overweging om een nieuwe aanschaf te doen dan is het aan te raden om online te zoeken naar SLI reviews van de games die jij speelt.

Is 8GB versus 16GB in gaming in de nieuwste games een gamechanger?

Als we kijken naar nieuwe games als Call of Duty: Black ops 4 en Assassin’s Creed Odyssey dan zien we dat de makers 8GB als minimum vereiste noemen. Als we dan gaan kijken naar wat zij aanraden dan zien we bij Call of Duty 12GB genoemd worden en bij Assassin’s creed op 4K zelfs 16GB. Dus ja, 16GB lijkt voor de nieuwste games zeker een goede investering te zijn.

Zelf nog brandende vragen? Ga dan naar het online formulier, stel hier je hardwarevraag en wie weet wordt hij in de volgende aflevering van onze 'Vraag het de expert'-reeks behandeld!

Dit artikel delen:

Lees meer

Trine 4: The Nightmare Prince komt volgend jaar uit Gerucht: Destiny 3 mogelijk in de maak
4

Reacties op: Vraag het de expert: De tweede ronde antwoorden over pc-gaming

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rohirrimdwarf

  • 24 oktober 2018 19:26
  Waarom worden de prijzen voor cpu’s en gpu’s steeds hoger?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 24 oktober 2018 23:49
  @rohirrimdwarf Het probleem zat hem vooral in bitcoin miners. Die kochten alles op om te minen.
  Het is vrij normaal als de vraag hoog is en het aanbod te laag dat het de prijs opdrijft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 25 oktober 2018 03:37
  @rohirrimdwarf
  Voor wat betreft GPU's is dat nu heel simpel.
  Er is geen concurrentie.
  NVIDIA heeft het volledige high-end segment in bezit, en kan voor topmodellen zelf de prijs bepalen.
  NVIDIA creeërt dus de concurrentie tussen de eigen chips, een onwenselijke maar vooralsnog onvermijdelijke situatie.
  Ook een zeker tekort aan productie heeft hier inderdaad mee te maken.
  Of dat laatste alléén maar door de miners komt, weet ik niet zeker.
  Het kan ook zijn dat er momenteel lichte tekorten aan grondstoffen voor high-end elektronica zijn, maar dat zal men niet graag in het daglicht willen zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 25 oktober 2018 03:28
  PCIe 2.0 is overigens niet direct een probleem, als je daar een PCI 3.0 kaart in wil stoppen.
  Ik zou het niet doen met een 2080 Ti, maar een 1060 bijvoorbeeld, dat kan sowieso geen problemen opleveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.