Review: Trident 3 Arctic | Gamer.nl

Review: Trident 3 Arctic | Gamer.nl

Als het om ruwe prestaties gaat genieten pc’s al jaren de voorkeur boven consoles, maar met deze betere prestaties komt ook een aanzienlijk grotere omvang. Op de zelfbouwmarkt zijn de afgelopen maanden steeds meer kasten beschikbaar gekomen die wat omvang betreft kunnen wedijveren met consoles, maar wel aanzienlijk meer kracht hebben. Op de markt voor voorgebouwde pc’s is dit een ander verhaal. Daarom komt MSI met de Trident 3 om pc-prestaties op consoleformaat te leveren.

Kasten zoals de Sentry ITX en de DAN Cases A4-SFX bieden ruimte voor full-sized pc-componenten in een cha is dat veelal kleiner is dan dat van de huige consoles. Helaas zijn er geen voorgebouwde systemen in deze kasten beschikbaar. Niet iedereen zit er op te wachten om een eigen pc samen te stellen. Dat is waar de Trident 3 Arctic met zijn opvallend witte uiterlijk de hoek om komt kijken.

Uiterlijk

De Trident 3 Arctic heeft een onmiskenbaar ‘gamer’-uiterlijk met felle, witte panelen en rode accenten op de porten aan de voorkant. Het heeft, voor zijn formaat, een opvallend hoekige vormgeving die voor sommigen iets te opvallend is om pontificaal in de woonkamer te positioneren. Op de hoek linksboven het I/O-paneel aan de voorkant zit een RGB-led die standaard op felblauw staat, een kleur die niet bijzonder goed past bij de rode accenten elders op het cha is.

Met een volume van 4,72 liter is de Trident 3 Arctic net iets kleiner dan een PlayStation 4 Pro, die een volume heeft van 5,306 liter, maar wel groter dan de Xbox One S, die een volume van 4,342 liter heeft. De Trident zal hoe dan ook in de meeste televisiemeubels pa en en heeft bovendien twee HDMI-porten, in tegenstelling tot het gebruikelijke dubbel DisplayPort, wat het mogelijk maakt om de Trident op een televisie aan te sluiten.

Behalve de HDMI-porten op de grafische kaart heeft de Trident 3 Arctic twee USB 3.1 Gen 1 Type A-porten op de voorkant, waarvan er één Fast Charging-ondersteuning biedt, één USB 3.1 Gen 1 Type C-port, een mini-jack mic in, een stereo mini-jack out, en een HDMI-out via de zogenaamde ‘VR link’. Die laatste port verdient wat aandacht, want MSI heeft de Trident voorzien van een HDMI-pa through.

Trident

De VR link is een HDMI-verlengkabel die door de kast van de achterkant naar de voorkant loopt. Zodoende kan de output van de grafische kaart via de ingang op de achterkant naar de voorkant worden geleid om zo een vr-headset aan te sturen. Omdat zowel de Vive als de Rift naast deze HDMI alleen een USB-port nodig hebben, is het mogelijk om een vr-headset op de voorkant aansluiten, in plaats van de achterkant waarmee kostbare draadlengte verloren gaat.

Op de achterkant valt dit concept helaas enigszins uit elkaar. MSI heeft voor de Trident gebruikgemaakt van een nonstandaard moederbord met vier USB 2.0-porten en één USB 3.1 Gen 1 Type A-port. Omdat bij de Rift minstens een sensor in een USB 3.0-port moet, blijven er maar vier porten over voor andere apparaten, waarvan er een of twee nog worden bezet door de overige sensoren. Bij gebruik van een toetsenbord en muis blijven er vervolgens helemaal geen porten over. Voor een pc die gepositioneerd wordt als vr-machine zijn vijf USB-porten op de achterkant eigenlijk te weinig.

Trident

Hardware

De Trident 3 Arctic kost op het moment van schrijven €1499. Voor die prijs krijg je een mini GTX 1070, 128GB aan M.2 SSD opslag, 16GB DDR4 2400Mhz RAM en een i7-7700 op een nonstandaard H110 moederbord. De opslag kan worden uitgebreid met een 2,5” SSD of harde schijf, al is hier wel een volledige demontage voor vereist.

Bij kleine form-factor pc’s, zoals de Trident, zijn componenten vaak vast gesoldeerd om ruimte te besparen, met als ernstig nadeel dat ze na aankoop niet te upgraden zijn. Dat is bij de Trident gelukkig niet het geval. Ondanks het nonstandaard moederbord zijn de CPU, RAM en de GPU makkelijk te vervangen voor alleen de zijplaat er af te halen.

De enige beperking hier is het vermogen van de voeding, die levert namelijk 300 watt aan de Trident 3. Dit is ruim voldoende voor de componenten die er standaard inzitten, maar mogelijke upgrades in de toekomst zijn wellicht te veel voor deze voeding. Daarnaast biedt Trident 3 Arctic geen ruimte voor videokaarten van volledige lengte. Alleen verkorte kaarten pa en in het cha is. In het verleden zijn er meerdere kaarten uitgebracht met een dergelijke form-factor, zoals de GTX 970 mini, dus dit zou geen beperking moeten vormen voor upgrademogelijkheden.

Trident

Software en prestaties

MSI maakt zich vrij vaak schuldig aan het meeleveren van ongewenste software bij computers en laptops, zogenaamde bloatware. Helaas is de Trident 3 Arctic geen uitzondering hierop. Een hele lading aan MSI-programma’s met discutabele toegevoegde waarde staan op voorhand geïnstalleerd op het apparaat. Daarnaast wordt Norton Antivirus meegeleverd, dat gelukkig net zoals de MSI-programma’s makkelijk te verwijderen is.

Bij kleinere kasten is het vaak lastig om de temperatuur van de videokaart en CPU laag te houden, omdat er immers minder ruimte is voor koeling dan in een grotere cha is. De Trident 3 weet dit probleem te omzeilen door het gebruik van een flinke koeler op de CPU met een groot koperen koelblok. De GPU gebruikt een enkele ventilator met toegewijd luchtrooster om koel te blijven. Het resultaat is prestaties die vergelijkbaar zijn met eenzelfde opstelling in een reguliere kast.

Conclusie

De MSI Trident 3 Arctic levert de prestaties van een reguliere desktop op het formaat van een console. Voor dat formaat betaal je ongeveer €250 meer dan bij het kopen van dezelfde componenten op een regulier formaat. Het is dan ook duidelijk dat de Trident 3 vooral bedoeld is voor mensen waarbij een full-size tower te groot of te lelijk is. Mensen met een klein bureau of met een verlangen naar een vr-opstelling in de woonkamer kunnen hun heil vinden in de Trident 3 Arctic, voor de rest is het extra geld beter besteed aan een betere GPU of CPU.

Score:

sterren
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou