Nieuws
MSI Factory Tour

Tour MSI fabriek – zo worden gaming laptops in elkaar gezet

Hoe een gaming laptop in tien uur in wordt gefabriceerd

Geschreven door Floris de Bijl op
MSI is een van de grootste fabrikanten van gaming laptops wereldwijd en lanceert elk jaar meerdere nieuwe modellen om te voldoen aan de vraag voor meer rekenkracht en meer fps in games. Om te zien welke logistieke uitdagingen hierbij komen kijken heeft MSI Gamer.nl uitgenodigd voor een tour van de laptopfabriek in Kunshan, onder leiding van fabrieksdirecteur Ethan Yang.

Kwaliteitsbewaking
Voordat een notebook-, laptop- of ultrabook-ontwerp de markt op gaat, wordt deze onderworpen aan een zevendaagse serie van tests. Om bijvoorbeeld te simuleren dat een laptop in een tas of in de hand wordt gedragen krijgt deze een vibratietest van een half uur lang waarbij deze wordt onderworpen aan acceleraties van 1.3 Grms, vergelijkbaar met rijden over een klinkerweg met flinke hobbels. In de acceleratietest die volgt wordt de laptop aan een lineaire acceleratie van 210 G blootgesteld, meer dan 70 keer zoveel G-krachten als een raketlancering.

Om het scharnier te testen wordt deze in een speciaal ontworpen machine 25.000 keer geopend en gesloten met een tempo van acht keer per minuut. Volgens Yang is dit meer dan meeste gebruikers ooit zullen halen in de verwachte levensduur van een laptop. Vervolgens wordt de betrouwbaarheid van het chassis op de proef gesteld door middel van een aantal proeven. De laptop krijgt onder andere een val van 30 cm te verduren op elke hoek, een gewicht van 25 kg die op het beeldscherm drukt, temperaturen tussen 60° en -20° en 5000 inserties in elke port, van USB tot HDMI.

Zodra het prototype is goedgekeurd gaat het model naar de assemblageafdeling. Om ook daar de kwaliteit te kunnen bewaren wordt elk onderdeel van elke laptop gescand door de medewerkers en gekoppeld aan het serienummer van die laptop. Mocht de consument vervolgens een probleem hebben met de laptop, dan kan achterhaald worden waar het foutieve onderdeel vandaan kwam en of er mogelijk ook andere laptops zijn met hetzelfde probleem.

Fabricage
De assemblage begint met een kaal moederbord die door een derde partij wordt aangeleverd. Alle losse onderdelen, zoals transistoren, condensatoren en weerstanden, worden door een SMT-machine op het bord geplaatst. Deze losse onderdelen worden geleverd op grote rollen die medewerkers handmatig op de machine plaatsen. De SMT (Surface Mount Technology)-machine plaatst deze vervolgens met een precisie van 25 micrometer op het moederbord. Een medewerker controleert na afloop of alle componenten juist zijn geplaatst.

MSI Factory Tour
De SMT-machine, ook wel pick-en-place machine genoemd

Na het solderen van alle componenten en het lijmen van de grotere (een optionele techniek die de betrouwbaarheid bevordert), wordt het bord nogmaals gecontroleerd. Vervolgens wordt de ruimte voor de ventilator uitgezaagd en worden de grote losse onderdelen, zoals een klamp voor de processorkoeler, de RAM en de porten, op het moederbord geplaatst. Voordat het moederbord naar de volgende fabricagelijn gaat wordt het in een speciale testopstelling geplaatst en kijkt een technicus of Windows 10 volledig werkt op het bord.

Onderdelen die van derde partijen binnenkomen, zoals het beeldscherm en de koeling, worden eerst getest op betrouwbaarheid. Elk beeldscherm wordt bijvoorbeeld gekalibreerd op de juiste kleurtemperatuur, kleurengamma, gammacurve en nog tientallen andere waardes. Van al deze waardes wordt een kalibratieprofiel gemaakt die op de server van MSI wordt opgeslagen en bij de volgende stap in het assemblageproces wordt toegepast.

Assemblage
Bij de volgende rollende band wordt het moederbord geïnstalleerd in het chassis. Elke medewerker voert hier een kleine taak uit, zoals het plaatsen van de scharnieren of het installeren van de koeling. Ook tijdens deze fase van de assemblage wordt er regelmatig getest op tekortkomingen. Zo is er een medewerker die elke toets op het toetsenbord test op de juiste hoeveelheid feedback en activatieafstand en gewicht. Nadat de laptops volledig geassembleerd zijn worden ze in een ruimte met wisselende temperaturen acht uur lang getest op betrouwbaarheid.

MSI Factory Tour

Tijdens deze test wordt de GPU aan een zware ‘burn-in’ test onderworpen met de Furmark-benchmark en wordt automatisch getest of het systeem nog werkt na opnieuw opstarten, slaapmodus (suspend to RAM) en sluimerstand (suspend to disk). Zodra alle tests succesvol zijn doorlopen wordt de laptop verpakt en verscheept naar het land van bestemming. Het hele assemblageproces duurt vanwege het vele testen ongeveer tien tot twaalf uur, afhankelijk van het model. Elke maand vertrekken gemiddeld 100.000 laptops uit de fabriek, hoeveel dit precies is hangt af van de vraag naar nieuwe laptops.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSI. De inhoud van dit artikel is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl.

Dit artikel delen:

Lees meer

Beyond Good & Evil 2 komt waarschijnlijk naar PS4, XOne en pc Nieuws van de dag: Assassin's Creed Origins niet native 4k op Xbox One X
0

Reacties op: Tour MSI fabriek – zo worden gaming laptops in elkaar gezet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.