Nieuws
Foto van het nieuwe stuur in de Tesla Model S Plaid, met op het Navi 23-aangedreven infotainmentsysteem Cyberpunk 2077 draaiende.

Tesla wil dashboardcomputer compatibel maken met Steam

Elon Musk blikt vooruit op toekomst van dashboardconsole

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Tesla-topman Elon Musk claimt dat het autobedrijf werkt aan manieren om Steam-spellen af te spelen op de dashboardconsole.

Het statement was een antwoord op de vraag wanneer patch 1.5 van Cyberpunk 2077 beschikbaar wordt gemaakt op de Tesla Model S/X-auto's. De game wordt weliswaar vaker getoond op het entertainmentsysteem van de laatste generatie Tesla's, maar betreft hoogstwaarschijnlijk een op zichzelf staande versie van het spel – met vooralsnog ook geen grote, nieuwe patch in zicht.

Musks respons maakt duidelijk dat de autofabrikant actief werkt aan een manier om Steam-versies van spellen op het dashboard af te spelen. In plaats van specifieke titels – zoals Cyberpunk 2077 – handmatig te 'porten' naar Tesla-auto's, zou de entertainmentconsole gewoon de Steam-bibliotheek native kunnen verkennen. Volgens Musk zou dat de langetermijnvisie voor Tesla moeten zijn.

Ondenkbaar is de visie in ieder geval niet. Het entertainmentsysteem in de nieuwste Tesla-auto's is een unieke AMD-apu, waarvan Musk eerder beloofde dat het "prestaties van PlayStation 5-niveau" zou leveren. In de praktijk blijkt het een geïntregeerd quad-core Ryzen-systeem (Zen+) te zijn, verrijkt met een Navi 23-gpu van 28 rekeneenheden – vergelijkaar met de Radeon RX 6600-videokaarten. Lees: niet bepaald een PlayStation 5, maar zeker in staat om allerlei pc-games native af te spelen.

Momenteel draait het huiseigen 'Tesla Arcade'-platform op de apu, welke gebouwd is als Linux-besturingssysteem. Voor Valve's eigen SteamOS 3.0 – waar bijvoorbeeld ook de Steam Deck op draait – geldt hetzelfde.

Mocht Tesla het voor elkaar schoppen om de complete Steam-bibliotheek beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld door SteamOS te 'sideloaden', dan zou de Tesla-console van een soortgelijk keuringssysteem voor compatibiliteit kunnen genieten. Op papier is de Tesla-boordcomputer, met een door Musk beloofde 10 teraflops, overigens wel een goede tik krachtiger dan een Steam Deck. 

Hoe Tesla precies aan de Steam-compatibiliteit sleutelt, werd nog niet besproken. Wel verzekerde Musk later op Twitter dat Cyberpunk 2077 in ieder geval speelbaar zal zijn op de Cybertruck, Tesla's door cyberpunk geïnspireerde terreinwagen.

Dit artikel delen:

Lees meer

‘Goede State of Play vindt plaats in maart’ 2K bemachtigt Lego-licentie voor sportgames
0

Reacties op: Tesla wil dashboardcomputer compatibel maken met Steam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.