Nieuws
3D-render van de NVIDIA GeForce RTX 3060 videokaart.

Specificaties van RTX 30 Super-gpu's mogelijk gelekt

Van 3060 tot 3090; voor elke Nvidia-kaart een Super-revisie

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De inmiddels bekende hardware-ingewijde kopite7kimi heeft een reeks specificaties gedeeld van mogelijk aanstormende Nvidia GeForce-videokaarten in de RTX 30-generatie. Het zou gaan om de Super-modellen van de RTX 3060, RTX 3070, RTX 3080 en zelfs de RTX 3090.

Officieel zijn de specificaties bij lange na niet, maar kopite7kimi heeft in het verleden al aangetoond waarheidsgetrouw hardware-nieuws los te wrikken van fabrikanten en interne bronnen. Zo wist dezelfde lekker specificaties van de Ampere-generatie, Nvidia's huidige reeks videokaarten, ruim een jaar van te voren te voorspellen. 

Ditmaal zou de Twitteraar het bestaan van vier nieuwe GeForce-gpu's lekken, inclusief respectievelijke hoeveelheden CUDA-kernen en de volumes en soorten van het videogeheugen. De gpu's in kwestie zijn Super-revisies van bestaande modellen, elk met subtiele verbeteringen in rekenkracht en/of videogeheugen. 

Neem de tweet echter met een korrel zout: kopite7kimi twijfelt zelf ook nog aan selecte data, alsmede de daadwerkelijke benaming van een revisie voor de RTX 3090. De kaart zit al boven de traditionele becijfering van Nvidia GeForce-producten; mogelijk hoort daar ook een afwijkende naamsverandering bij in het geval van een heruitgave.

De verbeteringen in kwestie kunnen wel tot enige verwarring leiden. Zo zou de  krachtigere RTX 3070 Super minder geheugen hebben dan de nieuwe RTX 3060 Super — al zijn de geheugenmodules van de RTX 3070 Super wel weer sneller. 

Dat het basismodel van de RTX 3060 meer geheugen heeft (12 GB GDDR6) dan de later verschenen RTX 3060 Ti (8GB GDDR6), zal de onderlinge verwarring ook niet bepaald verhelpen. Het feit dat Nvidia's 'Ti'- en 'Super'-noemers ook gedurende deze generatie kriskras door elkaar kunnen lopen, maakt het hele gpu-gebeuren enkel chaotischer. 

Voor de RTX 3090 klinkt de Super-upgrade nagenoeg verwaarloosbaar. De ferme 24GB aan GDDR6X-geheugen blijft al onveranderd, maar de hoeveelheid CUDA-kernen schaalt van 10496 op naar 10752. Als dat daadwerkelijk de enige ingreep zou zijn, brengt de Super-revisie maar een marginale prestatiebonus naar Nvidia's topsegment. 

De data is nog geenszins officieel — en de lekker in kwestie twijfelt zelf ook aan de legitimiteit — maar specificaties als deze liggen in het verlengde van Nvidia's doen en laten. De daadwerkelijke namen en gegevens kunnen uiteraard nog afwijken, maar de kans is groot dat deze generatie overspoeld wordt met heruitgaves, zeker nu videokaartprijzen weer oplopen en de voorraad langzaam indampt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Atlus viert een jaar lang jubileum van Persona-franchise Nieuwe Nintendo Direct verschijnt in de nacht van 23 op 24 september
2

Reacties op: Specificaties van RTX 30 Super-gpu's mogelijk gelekt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • PSPfreaky

  • 23 september 2021 11:04
  Ik raak de weg een beetje kwijt nu. Je hebt de normale videokaarten, de Ti en nu de Super. Hoe moet de vergelijking worden gemaakt, qua prestaties? Normale videokaarten (3080) -> Ti (3080 Ti) -> Super (3080 Super)?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 23 september 2021 12:50
  @PSPfreaky Ik hoop nog steeds dat Nvidia zo snel mogelijk Ti of Super als addendum schrapt. Als we zo door blijven gaan, wordt elke generatie een rommeltje.

  Dat er inderdaad geen logisch trappetje is in welk model dan het krachtigste is, helpt ook niet echt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.