Nieuws
Promotionele afbeelding van een Rocket Lake (11th Gen) Intel Core-processor.

Specificaties van drie Alder Lake cpu's uitgelekt

Intels hybride desktopprocessoren komen in beeld

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een gebruiker van het Chinese internetforum Zhihu heeft een vermoedelijke lek over drie Alder Lake-processoren van Intel gepubliceerd. Daarbij werden belangrijke specificaties van drie overklokbare processoren genoemd.

De vermoedelijk gelekte afbeelding somt kloksnelheden, cache-grootte en stroomvereisten op voor de Core i9-12900K, Core i7-12700K en Core i5-12600K. Vooralsnog is dit de enige lek die Alder Lake-modellen bij naam noemt en ze van specificaties voorziet.

Bij elke cpu wordt ook gespecificeerd hoeveel P-kernen en E-kernen actief zijn — respectievelijk krachtige cores (Power) en kleinere kernen voor productieve efficiëntie (Efficiency). Deze hybride insteek is hoe Intel in de twaalfde Core-generatie hun 10nm SuperFin-procedé wil verbeteren. Oud Intel-klant Apple boekt al langer prima resultaten op hun eigen hybride M1-chip.

Lijst met specificaties van drie Intel Alder Lake-processoren.

De genoemde kloksnelheden steken voor elke cpu al hoger uit dan gelekte benchmarks eerder aangaven. Daar was mogelijk sprake van een zwakker prototype; deze reeks specificaties doelt hoogstwaarschijnlijk op de uiteindelijke resultaten. 

Wel onthulde de benchmark van twee maanden terug dat Alder Lake-processoren compatibel zijn DDR5-werkgeheugen. Daarover verstrekt de Chinese ingewijde geen zekerheid, net als de potentiële ondersteuning voor PCIe 5.0-interfaces. Qua socket lijkt Intel met deze generatie over te gaan op de nieuwe LGA1700-voet.

Een officiële verschijningsperiode voor de Alder Lake-processoren is nog onbekend. Als het meezit, kunnen de desktopmodellen (Alder Lake-S) eind dit jaar nog lanceren. Des te langer Intel de lippen stijf houdt, des te groter de kans dat de twaalfde Core-generatie pas ergens in 2022 aftrapt. 

Bron: Zhihu

Dit artikel delen:

Lees meer

AMD's mobiele RDNA2-gpu voor Samsung heet 'Voyager' Pokémon Unite verschijnt op 21 juli voor Nintendo Switch
0

Reacties op: Specificaties van drie Alder Lake cpu's uitgelekt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.