Nieuws
Promotioneel beeld van een smartphone met de Snapdragon 8 Gen 2-chip van Qualcomm, welke ook op het scherm van het apparaat afgebeeld wordt.

Snapdragon 8 Gen 2-chip ondersteunt WiFi 7 en AV1

Nieuw vlaggenschip belooft ook raytracing en meer mooiigheid

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Qualcomm heeft de tweede generatie van diens Snapdragon 8-chip onthuld, met ditmaal ondersteuning voor onder andere WiFi 7 en AV1-decodering.

De zogeheten Snapdragon 8 Gen 2 wordt wederom gebakken op een 4 nanometer procedé, waarop een ingebakken cpu, gpu en Hexagon ai-accelerator verwerkt zitten. Twee ai-kernen kunnen gekoppeld worden aan de geïntegreerde sensorhub van de chip, die nu ook 'Always Sensing'-camera's ondersteunt.

Qualcomms eigen Kryo-cpu (64 bit, naar Arm Cortex X3-standaard) klokt maximaal 3,2 GHz en bestaat ditmaal uit een primaire rekenkern, 4 Performance-kernen (2,8 GHz) en 3 Efficiency-kernen (2,0 GHz). 

Vooralsnog lijkt het grafische component, de Adreno-gpu, weinig tot niet geïnnoveerd te zijn ten opzichte van de Gen 1-voorganger. Wel zou de gpu volgens Qualcomm tot 25 procent beter moeten presteren, waarschijnlijk voor het merendeel te danken aan de upgrade in de centrale processor. 

Onder de 'Snapdragon Elite Gaming'-noemer belooft Qualcomm desalniettemin een nieuwe standaard voor smartphone-gaming te introduceren. Daarbij wordt ook real-time raytracing genoemd als een belangrijke pijler, al deelt de chipgigant geen benchmarks of andere meetbare beloftes. Wel zou dit de eerste Snapdragon-chip zijn met ondersteuning voor de Vulkan 1.3-api en het MetaHumans-raamwerk van Unreal Engine 5.

Real-time raytracing is niet geheel nieuw in het smartphone-landschap, al blijft het relatief uniek. De Exynos 2200-chip van Samsung werd eerder dit jaar op de markt gezet, inclusief RDNA 2-component van AMD. Diezelfde chip kwam ook net iets eerder met ondersteuning voor AV1-videocodering.

Los van prestaties en compatibiliteit introduceert Qualcomm met deze Snapdragon ook een eigen 'Game Post Processing Accelerator', die games van een extra laag effecten kan voorzien. Ook hiervan werd geen concreet voorbeeld gedeeld, maar Qualcomm meent dat de technologie het toepassen van bokeh-effecten en bewegingsonscherpte tot circa 75 procent efficiënter kan toepassen dan voorheen.

Met het onthullen van de system-on-a-chip (SoC) zelf werden nog geen smartphones onthuld die over zullen stappen op de Snapdragon 8 Gen 2. Qualcomm liet daarentegen wel weten dat verschillende merken de nieuwe SoC binnenkort zullen implementeren, waaronder Asus' Republic of Gamers, OnePlus, Oppo, Motorola en Sony. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Call of Duty: Warzone 2.0-update is beschikbaar Nintendo's Shigeru Miyamoto is vandaag 70 jaar geworden
5

Reacties op: Snapdragon 8 Gen 2-chip ondersteunt WiFi 7 en AV1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 16 november 2022 14:27
  wow, lijken wel pc specs. Het zou een uitvinding zijn dat je je telefoon aan een dock kunt hangen en em als pc zou kunnen gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 16 november 2022 18:33
  But will it run Crysis?!

  Nog even en dat wordt de norm :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 16 november 2022 23:24
  Hoe kunnen deze dingen in vredesnaam hun warmte kwijt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 18 november 2022 00:19
  @gamerlezer Arm-chips zijn doorgaans gebouwd voor (en doorgegroeid) in low-power applicaties. Deze SoC's hebben doorgaans minder kernen en meestal ook lagere kloksnelheden dan traditionele x86-processoren, waardoor er simpelweg minder hitte bij komt kijken.

  Vraag me echter wel af hoelang dat nog de vuistregel blijft. Zeker met de groei in specificaties en al helemaal de hardware-gedreven raytracing mag je toch aannemen dat het verbruik en ook de hittevorming stapsgewijs toe zal nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 18 november 2022 08:57
  @TomKauw inderdaad, dat was ook mijn punt. Performance bij elke cpu komt door de hogere stromen gepaard met warmteverlies. Mijn ipad pro word ook echt wel warm als er iets van 3d aan te pas komt bijv. Nu met deze mobiele powerhouses zal dat nog veel meer zijn. Een andere factor is de batterijduur bij deze mooie beelden en games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.