Nieuws
AMD-persconferentie met Dr. Lisa Su over mobiele RDNA2-gpu's in Samsung-chips.

Smartphone-chip van Samsung en AMD duikt op in benchmarks

De vermoedelijke Exynos 2200 gooit nog geen hoge ogen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Samsungs nieuwe smartphone-chip lijkt opgedoken te zijn in de benchmarkresultaten van Geekbench. Een nog onbekende SoC van de fabrikant legde de tests gisteren af, wat doet vermoeden dat er actief geëxperimenteerd wordt met de Exynos 2200.

Mocht het inderdaad om de nieuwe Exynos-chip van Samsung gaan, dan betreft dit het model waar ook AMD een duit in het zakje doet. Samsung en AMD kondigde eerder al een samenwerking aan voor smartphone-gpu's, later viel de naam 'Voyager' voor AMD's bijdragen aan het gpu-gedeelte van de chip.

Des te jammerlijker is het om te zien dat de Geekbench-resultaten niet bepaald hoge ogen gooien. In Geekbench 5 scoorde de nieuwe Samsung-chip 1073 punten in single-core en 3389 punten in multi-core. 

Ter referentie: de Exynos 2100 scoort daar respectievelijk 1112 en 4073 punten. In selectieve test, zoals bijvoorbeeld die van single-core raytracing of tekstrenders, scoren de twee verschillende chips grofweg gelijk.

Screencap van de benchmark-resultaten in Geekbench 5 van wat vermoedelijk de Samsung Exynos 2200-chipset wordt.

Wel valt op dat de nieuwere chipset hier over een gehalveerde hoeveelheid werkgeheugen beschikt en ook lagere kloksnelheden kent. Vooral dat laatste is vaak wel in lijn met de overgang naar een nieuwe chipgeneratie over verbeterde architectuur; in die gevallen worden de kloksnelheden aanvankelijk ook vaak verlaagd.

Eerder lekte een smartphone-ingewijde al dat de Exynos 2200 op Samsungs 4nm procedé gebouwd wordt; de Exynos 2100-chip draait op de 5nm node van Samsung.

De lagere score voor het nieuwere model kan ook te wijten zijn aan het opzettelijk vertragen van de chip. Voorafgaand aan onthullingen en lanceringen worden processoren wel eens 'geremd' in hun prestaties, om bijvoorbeeld stabiliteit te verzekeren of rendementsfuncties te beproeven.

Bron: Geekbench

Dit artikel delen:

Lees meer

'Vervolg op Call of Duty: Modern Warfare verschijnt volgend jaar' Alfred Hitchcock - Vertigo verschijnt op 16 december op pc
0

Reacties op: Smartphone-chip van Samsung en AMD duikt op in benchmarks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.