Nieuws

Sharp onthult 8k-monitor met 1.000 nits helderheid

Eerste 8k-scherm voor professionele markt

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Japanse schermgigant Sharp heeft deze week een 31,5" grote 8k-monitor onthuld: de 8M-B32C1. Het betreft een lcd-paneel met led-verlichting, goed voor piekhelderheid van 1.000 nits in hdr-modus.

Sharps nieuwe 8k-monitor (7680 bij 4320 pixels) lijkt hoofdzakelijk gericht op de professionele markt. Dat is al deels terug te zien in het marketingmateriaal en de algehele vorm, maar des te meer in responssnelheden. 

De beloofde beeldfrequentie van 60 hertz — ook op lagere resoluties — is nog tot daar aan toe, maar beeldvertragingen à 9 milliseconde (GtG) zullen zeker competitieve gamers niet bekoren. 

Opmerkelijk is ook dat het beeldscherm wel degelijk een hdr-modus kent, maar geen DisplayHDR-vaandel op heeft gehaald bij VESA. Sharp beweert met het beeldscherm 1.07 miljard verschillende kleuren te kunnen weergeven, wat gelijkstaat aan de 10-bits kleurdiepte die vereist is voor 'echt hdr'.

Piekhelderheden à 1.000 nits (en doorsnee 800 nits) zouden gemakkelijk in aanmerking komen voor een DisplayHDR1000-certificaat.

Certificaat of niet: de Sharp 8M-B32C1 lijkt doelgericht op scherpte en kleurreproductie. Het paneel kan vrijwel elke soort kleurengamma nabootsen, waaronder AdobeRGB, BT.2100 (HLG), DCI-P3 en sRGB (Rec. 709). Op het bredere BT.2020-kleurenbereik dekt het scherm 85% van alle verschillende tinten. 

De 8M-B32C1 wordt geleverd met fabriekskalibratie, maar kan ook handmatig afgesteld worden. Naast video- en audiopoorten (géén HDMI 2.1, overigens) beschikt de monitor over een usb-poort, om bijvoorbeeld nieuwe firmware of specifieke profielen op het apparaat te laden.

Bron: Sharp

Dit artikel delen:

Lees meer

Releasedatum Life is Strange Remastered Collection gelekt The Virtuous Cycle-uitbreiding voor Mortal Shell aangekondigd
4

Reacties op: Sharp onthult 8k-monitor met 1.000 nits helderheid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 12 juni 2021 12:31
  Om eerlijk te zijn, echt zinvol vind ik het niet, je kunt toch niet de native resolutie gebruiken want dan kun je nooit de tekst fatsoenlijk lezen. Dan nog een GPU vinden die het ook nog kan aansturen, want zelfs de 3090 kan dit niet fatsoenlijk aansturen anders dan puur windows of video.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 12 juni 2021 14:41
  @SuperDre Je kunt de scaling van je OS op 200~400 procent instellen? Neem aan dat de meeste tekst dan toch prima leesbaar moet zijn.

  Dat gaat waarschijnlijk niet op voor veel professionele software, maar toch. Lijkt me vooral dat Sharp gewoon vroeg in wil stappen in de volgende golf mooie beeldschermen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 juni 2021 13:35
  @TomKauw Ja, maar scaling aanzetten doet eigenlijk dus de native resolutie teniet en kun je dus net zo goed een monitor kopen met een lagere resolutie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 14 juni 2021 13:58
  @SuperDre Dit is niet hoe scaling werkt op bijv. Windows 10. Dat letters/icoontjes groter afgebeeld worden, maakt ze niet (direct) minder scherp.

  Zelf werk ik al drie jaar met een 4k-monitor op 150% scaling (dus in essentie "1440p"), maar de video's die ik bewerk/afspeel, zijn gewoon netjes 4K. Hetzelfde geldt voor games of programma's die ik specifiek op 4k af wil beelden.

  Hele specifieke software heeft er misschien problemen mee, maar over het algemeen is scaling vanuit OS niet meteen funest voor je display.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.