Nieuws
Productfoto van een nog aan te kondigen Samsung Neo QLED-beeldscherm (2022).

Samsung verzekert HDR10+ voor gamingmonitoren in 2022

Belofte geldt voor alle gamingmodellen en selecte televisies

Geschreven door Tom Kauwenberg op
In aanloop naar aanstaande CES 2022-onthullingen heeft Samsung alvast HDR10+-ondersteuning beloofd voor alle nieuwe gaming-monitoren. Het grotere kleurenbereik keert anno 2022 ook terug op "selecte 4k- en 8k-televisies".

HDR10+ is een luxere variant van 'traditioneel' HDR10-beeldbereik, co-ontworpen door Samsung. HDR10+-gecertificeerde panelen ondersteunen minimaal 10-bits kleurdiepte, maar zijn daarnaast verrijkt met dynamische tonemapping voor lichtsterkte. In essentie tracht de technologie het gestandaardiseerde, statische HDR10 kleurrijker en voller van contrast af te beelden.

Samsung belooft per persbericht HDR10+-vaandels voor in ieder geval de Neo QLED-lijn, de Q70-televisies en bovenal de nieuwe reeks gamingmonitoren van 2022. Om die in het specifiek uit te lichten, slaat Samsung de handen ineen met Saber Interactive voor een aantal demonstraties rondom CES 2022.

Saber Interactive toont de hdr-mogelijkheden in games met Pinball FX, Redout 2 en een eerste onthulling voor de het nog onbekende "Happy Trails and the Kidnapped Princess".

Productfoto van een nog aan te kondigen Samsung gamingmonitor met HDR10+-ondersteuning.

Samsung deelde alvast twee productfoto's van de komende line-up: eenmaal een gamingtelevisie, andermaal een ultrabrede monitor. Verdere details over panelen,  pixels en prijzen blijven vooralsnog uit.

Voor de daadwerkelijke onthulling, met hopelijk meer specificaties, wachten we CES 2022 af. Samsungs presentatie voor de elektronicabeurs staat gepland voor 5 januari vanaf 03:30 uur (Nederlandse tijd). Via onder meer de officiële Samsung-website is een livestream van de show direct te volgen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Star Wars-personage Boba Fett komt naar Fortnite 48.000 cheaters verbannen van Call of Duty: Warzone en Vanguard
2

Reacties op: Samsung verzekert HDR10+ voor gamingmonitoren in 2022

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • PSPfreaky

  • 23 december 2021 18:58
  Ik heb zelf nog nooit HDR gezien, dus ik ben benieuwd hoe dit eruit ziet!

  @Tom: Weet je toevallig of OLED nog breed naar gaming monitoren komt? Bij Tweakers zie ik dat slechts zes monitoren een OLED paneel hebben, maar wel tegen een prijs van minimaal 1500 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 23 december 2021 23:03
  @PSPfreaky Echt een hele brede uitrol zou ik zo niet weten, maar ik denk dat de 'uitbreiding' van oled (buiten televisies om) wel al even terug in gang is gezet.

  Begin vorig jaar zagen we bijvoorbeeld dat Samsung de eerste oled-panelen voor laptops beschikbaar heeft gesteld. Later werd ook ontdekt dat (wederom) Samsung verantwoordelijk was voor het nieuwe scherm van de Switch. Er wordt overduidelijk gesleuteld aan meer toepassingen voor oled.

  Oled kent echter nog steeds wel veel kanttekeningen voor computermonitoren; van oudsher zijn dat vooral inbranders. Kan me niet voorstellen dat oled daarom ooit echt IPS/VA/TN op alle prijsniveau's kan vervangen, maar luxemonitoren met oled-panelen zullen er in de komende jaren vast meer gaan komen. Zou alleen niet rekenen op een ver-mainstream-ing rond deze CES.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.