Nieuws
Illustratie van een Samsung GDDR6-module met daarachter twee verschillende toepassingen voor het videogeheugen.

Samsung start sample-fase van 24 Gbps GDDR6-geheugen

Snelste videogeheugen tot dusver

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Samsung heeft aangegeven begonnen te zijn met het testen van de eerste GDDR6-modules op 24 gigabyte per seconde. De nieuwe geheugenchips zijn bedoeld voor een volgende generatie videokaarten.

Momenteel levert Samsung GDDR6-modules met een bandbreedte van maximaal 18 Gbps. De marktleider op dit moment is Micron, die met hun 'GDDR6X'-modules  (de term is officieel gezien niet gestandaardiseerd) een goede 21 Gbps behaald; de luxere RTX 30-kaarten van Nvidia verkiezen momenteel dan ook Microns geheugen.

Naast een verhoging in bandbreedte bereidt Samsung ook een reeks andere GDDR6-modules voor met grotere volumes — op dezelfde grootte als voorgangers. Zo zijn er plannen voor nieuwe 16GB-varianten met bijvoorbeeld ook 14, 16 en 20 Gbps als lager gegrepen snelheden. 

Overzicht van huidige en toekomstige GDDR6-modules van Samsung

Doordat de afmetingen van de nieuwe DRAM-modules gelijk zijn aan de bestaande 180FBGA-vorm, moet de overstap voor partnerfabrikant versimpeld worden. Ook zou het stroomrendement met 60 procent verbeteren, mede dankzij de mogelijkheid om meer volume op minder chips kwijt te kunnen.

Afhankelijk van de gekozen geheugenbus op een videokaart ontstaan de daadwerkelijke geheugensnelheden met Samsungs snelste GDDR6-modules. Zo zou een vrij conservatieve 192-bits geheugenbus leiden tot een bandbreedte à 576 GB per seconde. Op een vooruitstrevende 512-bits oplossing zou die snelheid maar liefst 1,5 TB per seconde bedragen.

Van zowel AMD en Nvidia is bekend dat hun nieuwe reeks videokaarten "meerdere leveranciers" betrekken bij het aanleveren van videogeheugen. Van Intel, die anno 2022 uit wil pakken met hun Intel Arc-videokaarten, is nog niet bekend wie welk soort DRAM aan zal leveren. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Negen games komen donderdag naar Xbox Game Pass Xbox Series X-opslag uitbreiden: zo doe je dat goedkoop
2

Reacties op: Samsung start sample-fase van 24 Gbps GDDR6-geheugen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 14 december 2021 14:21
  En wat is er nu op de markt? heb je iets waarmee we het kunnen vergelijken? iets van de 3070/3080 specs ofzo? geen idee wat er nu is en hoe groot het verschil zal zijn met de aankomende

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 14 december 2021 14:38
  @-JK- Staat een kleine referentie in het nieuwtje, maar voor de volledigheid: de RTX 3090 draait bijvoorbeeld op Microns GDDR6X-modules met een maximumsnelheid van 21 Gbps, over een 384-bits geheugenbus. Dan zit je in totaal dus op circa 936 GB per seconde bandbreedte.

  Samsungs nieuwe DRAM kan daar op papier overheen, maar het is vooral de vraag welke partijen de chips in gaan zetten en hoe precies. Grote kans overigens dat Micron bijvoorbeeld ook aan een opvolger of voortzetting van GDDR6X werkt, maar daarover is nog weinig bekend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.