Nieuws
Promotionele render van een Samsung Exynos system-on-a-chip (SoC).

'Samsung en AMD bespreken meer RDNA2-graphics op smartphones'

Ook Google zou geïnteresseerd zijn in 'mRDNA'

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Steeds meer geruchten onderstrepen dat Samsung volgende Exynos SoC's voor smartphones RDNA2-componenten van AMD zullen kennen. De twee partijen zouden inmiddels al in gesprek zijn over langlopende contracten over smartphone-gpu's — iets waar Google blijkbaar ook oren naar heeft.

De geruchten komen uit allerlei verschillende hoeken van het internet. AMD-voorzitster Dr. Lisa Su had op Computex 2021 al aangegeven samen te werken met Samsung, maar de onthulling van hun eerste collaboratie lijkt tot juli uitgesteld te zijn. Onder meer tech-Twitteraar @FrontTron lekte die informatie al eerder uit, waarbij ook doorschemerde dat Google "de volgende klant" voor AMD zou kunnen zijn.

Samsungs eigen Exynos 2100 System on a Chip (SoC) is momenteel te vinden in de Galaxy S21 Ultra. De chipset maakt gebruik van een Mali-G78-gpu, die aanzienlijk zwakker zou zijn dan AMD's mRDNA-component. Vroege geruchten spreken over "30 procent snellere prestaties" op de AMD-architectuur, al blijkt throttling nog wel een probleem. Achtereenvolgende tests tonen telkens iets zwakkere prestaties, aldus een vermeende lek op het Clien-forum.

Naar het schijnt, is Samsung bereid om de huiseigen gpu's te laten varen en AMD voortaan aan het roer te houden voor grafische componenten. Samsungs eerstvolgende SoC maakt sowieso gebruik van mRDNA, maar langer lopende contracten liggen dus ook in het verschiet. Mogelijk aast Google op eenzelfde soort contract.

Vooralsnog is onduidelijk hoe het mRDNA-component precies in elkaar steekt. De mobiele architectuur zou gebaseerd moeten zijn op de RDNA2-chips, die ook AMD's huidige Radeon RX 6000-videokaarten en de next-gen consoles van PlayStation en Xbox aanvuren.

Bron: Clien

Dit artikel delen:

Lees meer

AMD FidelityFX Super Resolution is vanaf nu te gebruiken Nieuwe gameplaytrailer van Shin Megami Tensei 5 uitgebracht
1

Reacties op: 'Samsung en AMD bespreken meer RDNA2-graphics op smartphones'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Riyakuya

    • 22 juni 2021 21:40
    Geweldig om te zien hoe AMD langzaam alle markten naar zich toe begint te trekken. CPU, consoles en nu ook bezig gaan met de mobiele wereld. Op pc lijkt Nvidia voor nu nog steeds gpu koning maar ze komen ook daar al aardig dichtbij.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.