Nieuws
Illustratie van een NVMe ssd boven een (laptop)moederbord.

Samsung 990 Pro-ssd nu ook als PCIe 5.0-schijf gekeurd

Ssd's met tot 32 gigatransfers per seconde komen dichterbij

Geschreven door Tom Kauwenberg op
PCI-SIG, het consortium dat over de PCI-interfaces gaat, heeft een Samsung 990 Pro-ssd gekeurd voor compatibiliteit met PCIe 5.0.

Dezelfde reeks NVMe-ssd's dook recentelijk al op in een Zuid-Koreaans tech-register. Destijds verwees een modelnummer al naar een mogelijke overstap op de PCIe 5.0-interface; bij PCI-SIG wordt dat vermoeden onderstreept. 

Op de integrator-lijst van PCI-SIG blijkt de Samsung 990 Pro-lijn nu goedgekeurd voor PCIe 5.0-gebruik over x4-banen, wat staat tot een maximale bandbreedte van 32 GT/s. De consumentenschijf voegt zich bij Samsungs drie PM1743-ssd's, welke voorheen al verschenen als add-in-kaarten voor datacenters en professionele systemen.

Overzicht van Samsungs PCIe 5.0-ssd's, welke door PCI-SIG gekeurd zijn voor hun Gen 5-compatibiliteit.

PCI-SIG keurt enkel de compatibiliteit met specifieke PCI-interfaces, niet de mogelijke volumes, daadwerkelijke snelheden of fysieke grootte van componenten. De eerdere verschijning in het Koreaanse register voorspelt echter wel een 1 TB en 2 TB model van de Samsung 990 Pro, om mee te beginnen. Of de voorheen geprefereerde M.2-2280-vorm terugkeert, is nog onbekend. 

Een precieze releaseperiode of verwachte adviesprijs blijft evenals uit. Naar al het schijnt is Samsung, naast Phison, een van de eerste opslagfabrikanten die PCIe 5.0-schijven aan de man brengt. De ssd-fabrikanten dienen daarmee wel AMD en Intel af te wachten, die vooralsnog geen publieke plannen hebben voor de eerste compatibele moederborden. Een enkele lek meent wel dat AMD's eerste voor PCIe 5.0-geschikte hardware, waaronder Ryzen 7000-cpu's en X670-moederborden op 15 september lanceert.

Dit artikel delen:

Lees meer

Koopgids: mini-pc Ruimtemanagementgame Space for Sale aangekondigd
0

Reacties op: Samsung 990 Pro-ssd nu ook als PCIe 5.0-schijf gekeurd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.