Nieuws
Screenshot van een AMD-presentatie met Dr. Lisa Su en een teaser van de eerste Zen 4-cpu (Ryzen 7000) op 5 nm procedés.

Ryzen 7000-desktopprocessoren bevatten mogelijk RDNA 2-gpu

AMD's gepatchte noemt 1,1 GHz grafische kloksnelheid

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Processorgigant AMD heeft in huiseigen besturingsprogramma's een "grafische klok" gekoppeld aan Ryzen 7000-instructies. Mogelijk worden de nieuwe cpu's met geïntegreerde grafische RDNA 2-componenten afgebakken.

AMD zou in diens eigen code sinds een recente patch (via freedesktop.org) een grafische kloksnelheid van 1,1 GHz verwachten voor Ryzen 7000-chips. Tot op heden werden Ryzen-desktopprocessoren nooit met een geïntegreerde gpu geleverd — afgezien van selecte laptop-apu's die tot desktopcomponent verbouwd zijn. 

De patch voor AMD's eigen programma is verre van definitief uitsluitsel, maar speculaties van ingewijden achten de komst van een igpu haalbaar. Fervent lekker @Komachi_Ensaka meent dat het om een twee werkgroepen met in totaal vier rekeneenheden op RDNA 2-architectuur zou gaan.

Een korrel zout zou niet misplaatst zijn. Mochten AMD's interne verwachting en die van de Twitter-ingewijde kloppen, dan is de vermeende igpu van Ryzen 7000 te vergelijken met een laag geklokte, halve Steam Deck. De door AMD ontworpen apu voor Valve's handheld telt immers acht RDNA 2-rekeneenheden en kan tussen de 1,1 en 1,6 GHz geklokt worden. 

De recent verschenen mobiele Ryzen 6000-apu's vormden AMD's eerste eigen chipsets met RDNA 2-component — en ook die steken momenteel al zwaarder af dan wat hier verwacht wordt. De ingebouwde Radeon 680M-gpu van het Ryzen 6000-topsegment bestaat bijvoorbeeld uit twaalf RDNA 2-eenheden en kloksnelheden tussen de 2.000 en 2.400 MHz.

AMD heeft nog een poosje om code aan te passen of geruchten te laten sudderen. De eerste Ryzen 7000-processoren werden pas met CES 2022 aagekondigd en staan sindsdien op de planning voor de tweede helft van 2022. Voor AMD kenmerkt het de overstap naar een nieuwe nieuwe AM5-socket en de Zen 4-architectuur, die voor eerst op TSMC's 5 nm procedé gebakken wordt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Wat spelen we dit weekend? 26 en 27 februari Bandai Namco verontschuldigt zich voor prestatieproblemen Elden Ring
1

Reacties op: Ryzen 7000-desktopprocessoren bevatten mogelijk RDNA 2-gpu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 25 februari 2022 20:42
    Tja, kan me best voorstellen dat ze ondertussen ook voor de PC zulke goede combi's gaan uitbrengen als dat ze voor de xbox en playstation bakken. Als je op de xbox series X gewoon normaal windows kon draaien dan had ik er wel 1tje inmiddels staan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.