Nieuws

Ryzen 5000-cpu's goedkoper door aanloop Alder Lake

Intels nieuwe generatie drukt prijzen alvast omlaag

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Wereldwijd zijn AMD's processoren in de Ryzen 5000-generatie een tik goedkoper geworden. Voor het eerst sinds hun lancering zijn de cpu's makkelijk onder de richtprijs verkrijgbaar; hoogstwaarschijnlijk is dat de danken aan de naderende komst van nieuwe Intel-processoren.

De lagere tarieven werden opgemerkt door Overclock3D in het Verenigd Koninkrijk, maar de tendens blijkt een wereldwijd fenomeen. Op verschillende (internationale) webshops liggen de Ryzen 5000-cpu's al snel tien procent onder hun respectievelijke adviesprijs. 

Onderstaande grafiek toont de prijstendens van de AMD Ryzen 5 5600X bij de Duitse webwinkel Geizhals. Sinds juni is AMD's instapmodel steevast onder de richtprijs van 299 euro te verkrijgen, met inmiddels ook steeds vaker dipjes ver daaronder. Geizhals bood de cpu soms voor 236 euro aan.

Prijstendens van de Ryzen 7 5800X-processor bij Geizhals.

In de Benelux lijkt die prijsverlaging langzamer in te zetten, maar de eerste stappen zijn merkbaar. AMD's topmodel, de Ryzen 9 5950X, blijkt bij veel webshops vijf tientjes goedkoper dan de geadviseerde 799 euro. Sinds oktober vorig jaar was de cpu zelden voor überhaupt de richtprijs te verkrijgen.

De dalende prijzen zijn hoogstwaarschijnlijk te danken aan de komst van de Alder Lake-S-processoren van Intel. De twaalfde generatie Intel Core-processoren heeft nog geen officiële releasedatum, maar zou wel voor "eind 2021" op de planning staan. 

Vorige week lekten enkele retailers al prijzen van Alder Lake-S-cpu's, wat doet vermoeden dat een officiële onthulling nadert. Intel houdt zelf de lippen nog stijf, maar retailers anticiperen klaarblijkelijk al wat concurrentie voor AMD's populaire processoren.

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayStation Store-tegoed kopen: Uitleg en Prijzen Alan Wake Remastered komt dit najaar uit
2

Reacties op: Ryzen 5000-cpu's goedkoper door aanloop Alder Lake

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 004

  • 7 september 2021 23:55
  Ik zou de 5600x nou niet echt een budget processor willen noemen. Het is de beste prijs/performance processor op het moment voor high end gaming. Het enige jammere is dat je 6 cores ipv 8 cores hebt. Deze extra cores kunnen handig zijn voor multitasken zoals streamen of als je zwaardere applicaties draait maar voor de gemiddelde gamer heb je dit echt niet nodig. Zelfs niet voor 4k gaming. De 5800x en hoger gaan fors in prijs omhoog waar je 100mhz per stap omhoog krijgt wat niet veel veranderd in termen van fps.

  Best buy is dus zeker 5600x. 5800x is voor enthousiastelingen en streamers en alles daarboven is overbodig tenzij je zware bewerkingen doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 8 september 2021 15:08
  @004 Goed punt. Het is inderdaad ook niet echt een 'budgetprocessor'; ik doelde vooral op het feit dat het AMD's goedkoopste cpu in de reeks is. Het probleem daarvan is natuurlijk weer dat de gehele reeks al relatief high-end ingestoken is.

  Ik heb de tekst even aangepast voor verdere verduidelijking. Bedankt voor je oplettendheid!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.