Nieuws
Render van de AMD Radeon RX 6000 videokaart.

RX 7900 XT is mogelijk eerste videokaart op PCIe 5.0-interface

AMD patcht het geroezemoes zelf bij elkaar

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Als we AMD's eigen patches mogen geloven, is een potentiële Radeon RX 7900 XT mogelijk het eerste (consumenten)component op de PCIe 5.0-interface.

AMD is sinds vorige week actief met het voorbereiden van verschillende open-source initiatieven op de komst van een nieuwe generatie videokaarten. Daarbij worden nieuwe gpu's onder een mysterieuze 'gfx11'-noemer geplaatst, maar alles wijst daarbij op de eerste videokaarten uit de RDNA 3-generatie, ook wel Radeon RX 7000 genoemd.

Hardware-ingewijde @Kepler_L2 speurt tussen de geüpdatete tekst naar aanwijzingen over specificaties — en meent nu achterhaald te hebben dat het RDNA 3-vlaggenschip overstapt op de PCIe 5.0 x16-interface. De Twitteraar spreekt specifiek over de Navi 31-gpu; met alle waarschijnlijkheid vormt die chip de basis voor een potentiële Radeon RX 7900 XT, later dit jaar. 

De overstap zou daarbij puur Navi 31 betreffen; de lichtere Navi 32- ('RX 7700 XT') en Navi 33-gpu's ('RX 7600 XT') blijven hoogstwaarschijnlijk bij de vertrouwde PCIe 4.0-interface.

Mocht AMD inderdaad ambities met de nieuwe interface doorzetten, dan pakt het rode team de primeur met een eerste consumentenproduct op PCIe 5.0. Concurrent Nvidia heeft weliswaar al een GH100-gpu voor datacenters met PCIe 5.0-ondersteuning gelanceerd, maar de eerstvolgende Ada Lovelace-videokaarten voor gamers (RTX 4000) zouden de interface voorlopig links laten liggen, zo werd recentelijk geclaimd.

De generatieve PCIe-interface zegt weinig over de kracht van een component en meer over de bandbreedte tussen hardware in het systeem. Een x16-interface op PCIe 4.0 kan in totaal een bandbreedtre van circa 64 GB/s onderhouden. Op PCIe 5.0 is de interface in staat om dat op te schalen tot 128 GB/s. 

Echt broodnodig is de overstap misschie nog niet, maar AMD maakt aanstalten om tijdig mee te gaan met de trends. Met de introductie van de eerste Zen 4-processoren (Ryzen 7000) eind 2022 zet de chipgigant een nieuw platform op voor, met ondersteuning voor PCIe 5.0, alsmede DDR5-geheugen

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Razer Blade 15 heeft eerste QHD-oledscherm op 240 hertz Weerwolven komen mogelijk naar De Sims 4
0

Reacties op: RX 7900 XT is mogelijk eerste videokaart op PCIe 5.0-interface

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.