Nieuws
Render van AMD's Navi 23-gpu.

'RX 6500 XT en RX 6400 van AMD hebben 4 GB geheugen'

Budgetkaarten zouden al online gespot zijn

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Twee nieuwe budgetvideokaarten van AMD, de Radeon RX 6500 XT en Radeon RX 6400, zouden online al aangetroffen zijn. Volgens een bekende lekker komen beide kaarten met 4 GB aan GDDR6-geheugen.

Twitter-gebruiker @Komachi_Ensaka was de klokkenluider in kwestie. Waar de bekende ingewijde de namen of modelnummers langs heeft zien komen, is nog onduidelijk, maar de persoon in kwestie heeft wel vaker correcte voorspellingen gedaan en specificaties gelekt.

Vooral de 4 GB aan GDDR6 is opvallend; voor deze generatie aan videokaarten is dat veruit het laagste volume videogeheugen. De iets hoger gelegen RX 6600 XT, het huidige instapmodel voor AMD, komt immers met 8 GB; concurrent Nvidia gaat vooralsnog ook niet lager dan dat voor diens desktopkaarten.

Vermoedelijk draaien zowel de RX 6500 XT als de RX 6400 op AMD's Navi 24-chipset. Dezelfde gpu werd eerder al in Linux-patches aangeduid als "Beige Goby" en zou vermoedelijk over een 64-bits geheugenbus beschikken. Vooral dat laatste doet vermoeden dat ook de Infinity Cache van deze videokaarten inkrimpt; de verwachting staat op 16 MB.

Precieze specificaties blijven vooralsnog uit, maar Beige Goby als chipset is vermoedelijk gelimiteerd tot 16 compute units. Ter vergelijking: AMD's hoogvliegers uit deze generatie doen het met 80 afzonderlijke rekenkernen.

Hoe AMD de nieuwe kaarten in de markt wil zetten, is nog onzeker. De recent verschenen RX 6600 XT werd à 379 dollar als "dé 1080p-kaart" opgeworpen; deze nieuwere kaarten zouden gloednieuwe games vermoedelijk niet (stabiel) op een dergelijke resolutie kunnen draaien. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Warzone-map verschijnt een week later dan gepland Eerste patch voor Grand Theft Auto: The Trilogy uitgebracht
1

Reacties op: 'RX 6500 XT en RX 6400 van AMD hebben 4 GB geheugen'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    do365nic

    • 20 november 2021 18:33
    Meer rommel op de markt

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.