Nieuws
Afbeelding van een RTX 30-videokaart van Nvidia over een achtergrondpatroon vol Ethereum-icoontjes.

RTX 40-videokaarten worden zonder crypto-blokkade geleverd

Lite Hash Rate houdt het weer voor gezien

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Nvidia heeft laten weten dat de aanstormende GeForce RTX 40-videokaarten geen beperkingen leggen op het delven van cryptovaluta.

Dat bevestigde Lars Weinand, Nvidia's Europese tech-manager, vandaag in een groepsgesprek met verschillende journalisten en influencers. Op de vraag of de zogenaamde Lite Hash Rate-trechter terugkeert op de Ada Lovelace-kaarten (RTX 40), was het antwoord kort maar krachtig: "Nee, RTX 40[-gpu's] zullen hash-prestaties geenszins beperken."

Lite Hash Rate (LHR) werd geïntroduceerd ten tijde van Nvidia's Ampere-generatie. Medio 2021 kampte videokaartfabrikanten met fikse chiptekorten en een toenemende vraag vanuit crypto-boeren. Populaire cryptovaluta als Bitcoin en Ethereum worden (of werden) immers sneller gedolven met krachtige processoren en vrijwel Nvidia's volledige portfolio bleek daarvoor uitermate geschikt. 

Groepen miners kochten massaal videokaarten op en dreven de vraag-aanbodverhouding uit proporties. Nvidia heeft eerder dit jaar nog een miljoenenboete ontvangen voor het verzwijgen van de hoeveelheid gpu's die ze zelf direct richting crypto-boeren stuurde.

Om de voor gamers bedoelde kaarten uiteindelijk toch minder aanlokkelijk te maken voor crypto-boeren, werden LHR-versies in het leven geroepen. Deze revisies van RTX 30-kaarten zijn op BIOS-niveau gebouwd om het delven van cryptovaluta te herkennen, waarna de zogenaamde hash-prestaties automatisch gehalveerd werden. Op enkele uitzonderingen na werd uiteindelijk vrijwel elke RTX 30-gpu een Lite Hash Rate-model.

Inmiddels is Nvidia's crypto-blokkade zo goed als volledig te omzeilen en is Ethereum, een van de populairste cryptovaluta om te delven, überhaupt van de zwaardere proof-of-work-methode afgestapt. Desalniettemin lijken de RTX 40-kaarten, met tot tweemaal de ruwe rekenkracht (ten opzichte van RTX 30), nog altijd prima inzetbaar om Bitcoin of andere cryptovaluta mee te delven.

Nvidia's eerste Ada Lovelace-kaart, de RTX 4090, staat 12 oktober aanstaande officieel te verschijnen. Rond november volgen de RTX 4080 (16 GB) en RTX 4080 (12 GB). Vorige week onthulde Nvidia de drie nieuwe gpu's al in een uitgebreide presentatie; lees hier alles over de eerste RTX 40-videokaarten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Verhalende trailer van A Plague Tale: Requiem uitgebracht Take-Two geeft nieuwe game van Outriders-studio niet meer uit
0

Reacties op: RTX 40-videokaarten worden zonder crypto-blokkade geleverd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.