Nieuws
Logo van de AV1-videocodec over een rgb-verlichte streaming set-up/

RTX 40-gpu's ondersteunen nu AV1-codering in OBS Studio

AV1 belooft sneller en vrijer van compressie te zijn dan H.265

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Met ingang van OBS Studio 28.1 kunnen RTX 40-gpu's ook opnames maken in de nieuwe AV1-coderingstandaard.

Dat maakte het ontwikkelteam bekend via de officiële patch notes van OBS Studio. Vooralsnog wordt de optie enkel ondersteund bij het maken van opnames; zowel Twitch als YouTube accepteren vooralsnog geen (native) AV1-livestreams.  YouTube publiceert zelf al wel selecte video's op de AV1-codec.

Vanuit OBS Studio zijn AV1-video's te maken in zowel de NV12-standaard als P010, respectievelijk 8-bit (4:2:0) en 10-bit (4:2:0) kleurenspectrums. Hierdoor wordt het ook mogelijk om hdr-gameplay en -beelden te verwerken in AV1. Bredere kleurengamma's evenals zijn haalbaar op AV1 (tot 12-bit en 4:4:4), maar worden vooralsnog niet ondersteund in OBS Studio.

AV1 belooft tot 30 procent efficiënter te coderen dan H.264 en H.265, terwijl de beeldkwaliteit minder opzichtig gecomprimeerd zou moeten worden. AV1-codering is daarnaast geheel vrij van een betaalde licenties (in tegenstelling tot HEVC), maar vergt wel nieuwere coderingmodules op compatibele hardware.

Met de introductie van de RTX 40-generatie stapt ook Nvidia voor het eerst over op AV1-codering voor hun NVENC-encoder, inmiddels alweer de achtste generatie van de module. Het recent verschenen RTX 4090-vlaggenschip komt met dubbele AV1-encoders en belooft daarbij ook tweemaal zo snel H.265 te kunnen coderen ten opzichte van voorgaande NVENC-generaties.

Opvallend genoeg krijgt Nvidia's zwaarste kaart wel voorrang op Intels eerdere en vele malen goedkopere aanbod. De iets eerder verschenen Intel Arc-gpu's stapten nog voor Nvidia over op AV1-encoders, maar in OBS Studio blijft de RTX 4090 momenteel een vereiste voor AV1-uitvoer. Onduidelijk is nog wanneer meer gpu's de nieuwe codec kunne uitspuwen met de populaire opname- en streamingsoftware.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste Game Pass-games van november onthuld ‘Call of Duty: Modern Warfare 2 is snelst verkopende Call of Duty ooit’
0

Reacties op: RTX 40-gpu's ondersteunen nu AV1-codering in OBS Studio

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.