Nieuws
Illustratie van een Nvidia-gpu in een laptop.

RTX 40-gpu's komen mogelijk met grotere L2-cache

Werkt Nvidia aan een eigen Infinity Cache?

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Data-lekkers en ingewijden lijken achterhaald te hebben dat Nvidia's volgende generatie gaming-gpu's (RTX 40) met veel meer cachegeheugen geleverd wordt.

Informatie over de RTX 40-generatie, ook wel Ada (Lovelace) genoemd, zou al gedeeltelijk uitgelekt zijn aan de hand van een recente hack op Nvidia. Selecte data werd door bekende ingewijden geverifieerd en van verdere context voorzien.

Naast bijvoorbeeld chipstructuur van selecte Ada-gpu's vallen vooral de vermeend grotere L2-caches op. De vijf gpu's waar data van uitgelekt zou zijn, bieden elk 16 MB aan L2-cache per 64 bit-geheugencontroller. Voor het topmodel, de AD102, zou dat in totaal op 96 MB aan L2-cache neerkomen.

Ter referentie: dat zou een zestienvoud van de L2-cache op het Ampere-topmodel (GA102) betreffen. De voorgaande Ampere-gpu's komen elk met 512 KB aan L2-cache, per 32 bit-geheugencontroller.

Definitief is het nog allerminst, maar de data lijkt te verwijzen naar Nvidia's streven om zelf ook een soort Infinity Cache te bakken. Nvidia's directe concurrent, AMD, biedt sinds RX 6000-generatie vaker een groter en sneller cachegeheugen aan om spelprestaties tegemoet te komen. Bij AMD's huidige topmodellen bedraagt die Infinity Cache maximaal 64 MB.

Bekende ingewijden als @kopite7kimi haakten ook in op de gelekte data. Volgens de fervente hardware-Twitteraar zou de AD102-gpu maar liefst 600 vierkante millimeter aan chip betreffen en zijn alle Ada-gpu's gebakken op TSMC's N5-procedé (5 nanometer). De voorgaande generatie werd gebakken op een 8 nanometer node van Samsung. 

Los van de nieuwe lekkage claimt dezelfde ingewijde ook dat Nvidia poogt gpu-kracht op alternatieve manieren vrij te maken. Zo zou Nvidia besparen op (extra) poorten als DisplayPort en NVLink, om zodoende meer stroom naar de juiste stukjes printplaat te pompen. Naar al het schijnt wordt Nvidia's volgende generatie videokaarten een set veelverbruikers, die mogelijk zelfs meer dan 600 watt TGP bieden.  

Dit artikel delen:

Lees meer

Kirby en de Vergeten Wereld is om op te eten Speler verslaat Elden Ring-baas met Ring Fit Adventure-accessoire
4

Reacties op: RTX 40-gpu's komen mogelijk met grotere L2-cache

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Krytuun

  • 3 maart 2022 16:31
  En nu hopen dat, zodra deze kaarten op de markt komen, alle winkels netjes 1 per klant leveren. En bot aankopen gewoon annuleren. Bizar hoe de gemiddelde consument niet aan een RTX kaart kan komen, terwijl je online mensen ziet met tientallen of wel honderden kaarten, bestemt voor cryto mining / scalping.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • charliebr

  • 3 maart 2022 17:00
  @Krytuun denk dat het Nvidia niet echt uitmaakt zolang ze maar verkopen. Tuurlijk zullen ze beetje PR doen en de indruk proberen te geven dat ze graag iedereen willen voorzien maar uiteindelijk is geld gewoon geld. Zolang deze binnenkomt, is er niet echt wat aant handje :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 3 maart 2022 17:17
  @charliebr Ben het grotendeels met je eens, maar de komst van de Lite Hash Rate-modellen is natuurlijk wel iets meer dan "een PR-dingetje".

  Of het direct de gewenste resultaten had? Lastig te peilen, maar het is wel degelijk een manier gebleken om miners toch enigszins te weren van gamingkaarten. Ik neem aan dat dat ook gewoon de standaard wordt voor GeForce-kaarten in de toekomst, zeker als Nvidia lekker doorgaat met die CMP-kaarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 8 maart 2022 14:10
  @charliebr @TomKauw Het is mij niet eens perce te doen om Nvidia.

  Het gaat mij om de tussen handel, de winkels, die hun voorraad geleverd krijgen en er zelf totaal niet op richten om deze kaarten bij consumenten te krijgen. Daarnaast doen veel online winkels lekker mee met het opvoeren van de prijzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.