Nieuws
Screenshot van de RTX 3090 Ti-videokaart die gedurende Nvidia's CES 2022-presentatie onthuld werd.

RTX 3090 Ti lijkt stilletjes vergeten te zijn

Nvidia liet in januari niets meer over de videokaart horen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Nvidia heeft gedurende afgelopen maand niets meer laten weten over de eerder aangekondige GeForce RTX 3090 Ti-gpu. Begin januari had Nvidia aangegeven "later deze maand" meer te vertellen over de kaart.

Het uitblijven van verdere details komt niet als een verrassing. Halverwege januari zouden meerdere van Nvidia's partnerfabrikanten aangegeven hebben dat ze gevraagd werden de productie van de RTX 3090 Ti-kaarten te pauzeren. Een heldere reden werd destijds niet gegeven, maar geruchten spraken over mankementen voor zowel de fysieke hardware als de BIOS-implementatie.

Later in januari teasede partnerfabrikant EVGA nog wel een watergekoelde Kingpin-variant van de RTX 3090 Ti, compleet met 360mm radiator, maar specifieke details bleven uit. In renders en fotomateriaal bleven ook de stroomkabels en -connectoren van de kaart onzichtbaar — mogelijk omdat daaruit het nog onbekende stroomverbruik van de kaart te herleiden is.

Render van EVGA's Kingpin-editie van de GeForce RTX 3090 Ti in het nieuwe E1-chassis.

VideoCardz verzekert dat legio hardwarerecensenten nog altijd wachten op hun samples, terwijl die afgelopen maandag al verstuurd hadden moeten worden.

Nvidia onthulde de RTX 3090 Ti als extraatje gedurende een CES 2022-presentatie. De nieuwe hoogvlieger bevat dezelfde 24 GB aan GDDR6X-geheugen als de originele RTX 3090, maar schakelt over naar een 21 Gbps bandbreedte en net iets meer geactiveerde rekenkernen. In totaal moet de gpu meer dan 40 teraflops aan grafische rekenkracht bieden.

Los van beloftes over teraflops, hield Nvidia de lippen stijf over verdere details. Zo bleven adviesprijzen, releasedata en legio andere specificaties uit. Wel wordt verwacht dat de kaart een bijzonder hoog stroomverbruik vergt om de grootse beloftes waar te maken; geruchten spraken eerder over een TDP van 450 watt en voeding-vereisten van "minimaal 1000 watt".

Nvidia heeft sinds CES 2022 geen woord meer gerept over de kaart zelf, laat staan de vertraging in het productie- of marketingproces. Inmiddels lijkt het aannemelijk dat de uitrol van Nvidia's nieuwe krachtpatser aardig wat vertraging heeft opgelopen.

Dit artikel delen:

Lees meer

De gamereleases van februari Aankomende Xbox Game Pass-games mogelijk gelekt
3

Reacties op: RTX 3090 Ti lijkt stilletjes vergeten te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 1 februari 2022 12:37
  Met een voeding van 1000W kan je gamen in de zomer op een kleine kamer wel op je buik schrijven, tenzij je de airco nog eens aanzet waardoor je grofweg zo een 2000W aan het verstoken bent.

  In deze tijden kan ik de grafische kaart sector nu niet bepaald als progressief bekijken.

  Ipv echte innovaties gooien ze er gewoon dubbel zoveel aantal Watts tegenaan als pakweg 3 jaar geleden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Haunting

  • 2 februari 2022 08:39
  @do365nic Met de RTX3090 Ti kan dat niet inderdaad. In mijn PC zit de AMD 6800 XT. Nog getwijfeld over de 6900XT maar vond de winst niet groot genoeg (en de prijs het niet meer waard) om voor die te kiezen. De 6800XT heeft slechts 750W als eis. Wel van een gold voeding want de bronze trekt de pieken niet altijd. Met deze kaart kan ik de zomer wel door. En mocht hij het alsnog niet trekken, dan zet ik de airco wel aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 2 februari 2022 09:00
  Ik denk ook dat er weinig behoefte is aan een kaart van 3000 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.