Nieuws
Close-up van een ontlede RTX 3060-videokaart van JieShuo, een desktopkaart met de GA106-gpu bedoeld voor laptops.

RTX 3060-gpu voor laptops in desktopvorm getest

'Hybride' videokaart van Chinese fabrikant blijkt efficiënt

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Chinese RTX 3060-desktopkaarten die gemaakt zijn van mobiele RTX 3060-gpu's zijn voor het eerst getest.

De kaart in kwestie betreft een GeForce RTX 3060 van het merk JieShuo, welke gerecenseerd werd op het Chinese YouTube-kanaal van BullsLab. In de video wordt de relatief simpele kaart ook ontleed, waardoor duidelijk te zien is dat de desktopkaart uitgerust is met de voor laptops bedoelde GA106-chip van Nvidia, in het specifiek de GN20-E3-variant.

Om een mobiele RTX 3060 in lijn te krijgen met de desktopvariant is ook gesjoemeld met het videogeheugen. De mobiele kaart komt standaard met 12 GB aan GDDR6, waar de desktopkaart het met 6 GB doet. Fabrikanten als JieShuo downgraden in essentie het geheugenvolume om de mobiele variant 'meer desktop-achtig' te maken. 

Tegenover een lager videogeheugen komen de laptop-gpu's wel met meer CUDA-kernen dan de desktopvariant; die specificatie blijft onaangetast. Ook in desktopvorm wordt de laptop-gpu van 3840 CUDA-kernen voorzien, toch 256 meer dan de originele RTX 3060's voor desktops.

Naast verschillen in geheugen en rekenkernen komt de laptop-gpu ook met een lager TDP. De laptop-gpu is in desktopvorm schijnbaar gelimiteerd tot 80 watt: toch minder dan de 105 watt van een zwaarder mobiel model en zelfs minder dan de helft van de originele RTX 3060-desktopkaart (170 watt). Het verbruik ligt aanzienlijk lager — en alsnog presteert de 'hybride' kaart beter dan men mogelijk zou verwachten.

Overzicht van de Time Spy- en Fire Strike-scores van verschillende RTX 3060-gpu's en -kaarten, waaronder de mobiele 'RTX 3060M' in desktopvorm.

In de bekende Time Spy- en Fire Strike -benchmarks belandt JieShuo's knutselwerk klaarblijkelijk precies tussen de desktop- en laptop-varianten van de RTX 3060. Met grafische scores van 8.363 (Time Spy) en 21.763 (Fire Strike) blijkt de hybride kaart nog prima in staat om een potje te gamen; de verhouding performance-per-watt ligt aanzienlijk hoger dan bij de andere varianten.

De behaalde synthetische resultaten staan volgens benchmark-maker 3DMark gelijk aan (ongeveer) 90+ fps in Apex Legends of 30+ fps in Red Dead Redemption 2 op 1440p-resoluties. Dat terwijl de kaart met alle waarschijnlijkheid vooral aangeprezen werd als cryptomining-oplossing.

JieShuo is niet de eerste of enige Nvidia-partnerfabrikant die laptop-gpu's ombouwt tot desktopkaarten. Eerder dit jaar stonden Chinese retailpartijen als Taobao al eens bol van de 'RTX 3060M'- en 'RTX 3070M'-desktopkaarten, gebouwd op mobiele gpu's. Het gros van het aanbod werd verkocht als mining-kaart, mede omdat Nvidia diens laptop-chips nooit gelimiteerd werden met de Lite Hash Rate-cryptotrechter. Sindsdien is echter het aanzien van veel cryptovaluta weer flink gekelderd, met inmiddels ook betere voorraden en vraagprijzen voor (traditionele) videokaarten. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Futuristische racer Redout 2 nu ook verkrijgbaar op Switch Square Enix komt met NFT's gebaseerd op Final Fantasy 7
0

Reacties op: RTX 3060-gpu voor laptops in desktopvorm getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.