Nieuws
Render van een desktopcomputer met een GeForce RTX 3050-videokaart van Nvidia.

'RTX 3050 wordt uitgerust met twee verschillende gpu's'

Dezelfde kaart, twee verschillende chipsets — en wattages

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens hardware-veteraan Igor Wallosek heeft Nvidia plannen voor tweede variant van de RTX 3050-desktopvideokaart, met een nieuwere en ietwat zuinigere gpu aan boord.

Wallosek claimt dat de RTX 3050-desktopkaart binnenkort niet alleen uitgerust kan worden met GA106-150-chip, maar ook een nog onaangekondigde variant van de GA107-chipset. De eerste chip is in essentie een ingekrompen versie van de gpu die ook in de RTX 3060 aangetroffen wordt; de tweede betreft een gpu die oorspronkelijk uit Nvidia's mobiele segment komt.

Ongeacht de onderling ietwat verschillende chipsets, zouden de twee RTX 3050-varianten nagenoeg identiek aan elkaar moeten zijn — tot op het punt dat de twee processoren 'pin compatible' zijn op de printplaat. De gpu's kennen volgens Wallosek precies dezelfde hoeveelheid rekenkernen: 2560 CUDA-eenheden, 20 raytracing-processoren en 80 Tensor-kernen. Ook de GDDR6-videogeheugenmodules genieten hetzelfde volume van 8 GB en een maximale bandbreedte van 224 GB/s.

Bovenaanzicht van de printplaat in een RTX 3050-videokaart, met daarop de GA106-150 grafische processor zichtbaar.
Een enkel, onderling verschil tussen de twee gpu's zou liggen bij het beoogde TDP voor de videokaart. De bestaande versie met de GA106-150-chipset zou een stroomsterkte van 130 watt kennen, waar de nieuwere GA107-variant het met een iets zuinigere 115 watt doet. Wallosek claimt echter dat "niemand het verschil ooit zou merken", gezien een onderlinge afwijking van 15 watt voor het gros van de consumenten nauwelijks merkbaar zou moeten zijn.

De RTX 3050-desktopkaart werd door Nvidia gedurende CES 2022 onthuld en is sinds 27 januari officieel te koop. Volgens de bronnen van Wallosek zou Nvidia inmiddels al in de weer zijn met het verschepen van de nieuwere GA107-gpu naar partnerfabrikanten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Verander water in wijn in I Am Jesus Christ Oddworld: Stranger’s Wrath HD nu verkrijgbaar op Xbox en PlayStation
1

Reacties op: 'RTX 3050 wordt uitgerust met twee verschillende gpu's'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 14 februari 2022 21:30
    Nouja, dan toch liever de versie die standaard minder verbruikt, 15 watt is toch 15 watt, en mogelijk dat die dan toch wat verder overgeklokt kan worden, voor degrne die het interessant vinden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.