Nieuws
headset test

Update: Review Round-up Gaming Headsets

Wat is de beste headset van het moment?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Mensen zijn visueel ingestelde dieren, maar onderschat niet het belang van goed geluid voor een fantastische game-ervaring. Neem daarom nooit genoegen met een simpel callcenter-headsetje. Voor de veeleisende gamer is er meer dan genoeg te kiezen, maar welke headset klinkt als muziek in de oren? Met dit artikel hopen we je een eind op weg te helpen.

Dit artikel is op 27 augustus bijgewerkt met deSteelseries Arctis 9X

In deze vergelijking besteden we aandacht aan verschillende eigenschappen van de headset. Uiteraard moet de geluidskwaliteit in orde zijn, waarbij we ook letten op de balans tussen hoge en lage tonen. Bovendien is de weergave van ruimtelijk geluid belangrijk, wat we testen aan de hand van een paar potjes Counter-Strike: Global Offensive. Hierbij richten we ons vooral op de stereo-prestaties, want in onze ervaring voegen features als virtueel 7.1-geluid meestal weinig toe. Draagcomfort en bouwkwaliteit wegen zwaar mee, want deze licht vibrerende oorwarmers wil je uren kunnen dragen. Tot slot kijken we kritisch naar de microfoons van de headsets, want wie wil er nou niet luid en duidelijk speculeren over de seksuele voorkeuren van andermans moe-… tactieken bespreken met je hoogst gewaardeerde teammaten?

Nog een korte opmerking voordat we beginnen: comfort blijft altijd subjectief en is afhankelijk van de vorm van je hoofd. Wat goed past op het smalle, kleine hoofd van ondergetekende, zit niet per se lekker op dat prachtig gevormde hoofd van jou. Schroom vooral niet om onder dit artikel je eigen ervaringen te delen.

Steelseries Arctis 9X

De Steelseries Arctis 9X is een van de betere Xbox One-headsets die op dit moment verkrijgbaar is, en is nog draadloos ook. De 9X klinkt daarnaast uitstekend dankzij twee 40mm-drivers die flink wat volume leveren en nooit ‘overstuurd’ klinken. Met een knop aan de zijkant switch je ook snel van equalizersetting en waarvan er vier al ingesteld zijn als je hem uit de doos haalt. Ook is de ClearCast-microfoon bijzonder prettig. Het sluit storend geluid uit je omgeving goed af en klinkt helder, wat prettig is bij vooral hectische en luidruchtige multiplayer-games

Het aansluiten van de Arctis 9X is een fluitje van een cent en gaat via Xbox Wireless-technologie. Het is slechts een kwestie van het drukken van de pairingknop op de Xbox One en die van de headset. Daarnaast kan je via Bluetooth ook nog eens een tweede apparaat aansluiten, zodat je muziek kan luisteren of zelfs kan bellen, mocht je daar tijdens het gamen behoefte aan hebben.

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het draagcomfort en hoewel de 9X vergeleken bij sommige headsets aan de zware kant is, voelt het nooit beknellend of pijnlijk om de koptelefoon bij langere gamesessie op te houden. Daarnaast zijn de oorkussens van een ademend materiaal dus de kans op zweet-oren is miniem.

Prijs: € 199,95
Beoordeling:

sterren

MSI Immerse GH70

msi gh70

Een gevoel van déjà vu bekruipt ons zodra we de MSI Immerse GH70 uitpakken. Is dit niet gewoon een SteelSeries Elite Prism? Het is precies dezelfde constructie met de uit de kluiten gewassen, maar lekker zachte oorkussens van schuimrubber. Dat wil niet zeggen dat MSI er niet zijn eigen stempel op heeft gedrukt, want ook de headsets zitten nu boordevol led-verlichting, aangestuurd door Mystic Light.

Ondanks de lichtshow maakt de Immerse GH70 echter niet veel indruk. Het grootste knelpunt is het comfort. Onze oren zijn al niet groot, maar passen nauwelijks in de kussens die strak op het hoofd zitten. Het geluid dat deze headset produceert is zeker niet slecht, maar de lage tonen laten het afweten. Zeker in CS: GO miste de AWP de ‘oompf’ die je verwacht van een geweer van dergelijk groot kaliber. Hetzelfde geldt voor de microfoon: helder zat, maar de bas ontbreekt.

Prijs: € 99,-
Beoordeling: 

Sterren

Acer Predator Galea 500

Acer Predator Galea 500

Na de zware MSI Immerse GH 70 (525g!) is de Acer Predator Galea 500 met zijn 362 gram een verademing. De Galea 500 produceert naar onze smaak net te veel bas, maar het geluid van deze luxe headset is uitstekend. Ook in-game zijn geluiden prima van elkaar te onderscheiden en komen de geweerschoten uit een duidelijke richting. De uitschuifbare microfoon is eveneens kraakhelder.

Een groot minpunt is de (gelukkig uit te schakelen) TrueHarmony 3D-soundscape-gimmick. Met dit foefje draait het geluid in relatie tot je hoofd, wat uitermate handig voor virtual reality moet zijn. Nu vraag je jezelf misschien af: is dit wat games al decennia doen met driedimensionaal geluid? Precies. Is dit niet harstikke dubbelop dan? Jup. Kun je dan niet beter een goedkopere headset zoeken die niet al het geluid naar links duwt, omdat je het ding weer eens moet kalibreren? Bingo!

Prijs: € 229,-
Beoordeling:

Sterren

Teufel Cage

Teufel Cage

Stiekem kun je de beste gaming headsets laten voor wat ze zijn en een losse koptelefoon en microfoon aanschaffen. De Teufel Cage doet ons echter twijfelen aan deze wet. De Cage valt op door zijn stoere vormgeving (en de opzichtige rood oplichtende logo’s), maar wat telt is de geluidskwaliteit en die is simpelweg briljant. Hoog, laag en alles ertussenin komt prachtig tot zijn recht. Bovendien heeft de Cage de beste microfoon van de geteste headsets, met heerlijk heldere en volle opnames. Wel jammer dat de uitneembare microfoon door zijn hoge plaatsing voortdurend in je perifere zicht blijft hangen.

Prijs: € 149,99
Beoordeling:

Sterren

Astro A50 Wireless

Astro A50

De Astro A50 Wireless ademt luxe. De headset ondersteunt veel aansluitingen, waaronder optisch, en de charge dock is ronduit cool. De A50 is goed verstelbaar en oorkussens zijn verwisselbaar. Het geluid klinkt net zo luxe als de A50 oogt. De bastonen zijn lekker vol, zonder te domineren. De microfoon weet dat niveau echter niet vol te houden en voor bijna 300 euro hadden we beter verwacht. Een ander minpunt is de simpele beugel die het gewicht focust op midden van hoofd.

Prijs: € 292,-
Beoordeling:

sterren

Astro A20 Wireless

Astro A20 Wireless

Dan het kleinere broertje van de Astro A50. De A20 Wireless mist de toffe charge dock en de constructie voelt wat breekbaar. Het beugelkussen is van hard rubber en voelt niet erg comfortabel. Gelukkig is de A20 duidelijk lichter dan zijn grote broer. De A20 levert in op de geluidskwaliteit: bij het luisteren naar muziek en een paar potjes CS:GO maakt de bas een doffe indruk, net als dat de rest van de range niet zo sprankelt als we zouden hopen bij een headset in deze prijsklasse. De microfoon klinkt lekker vol, maar je stemgeluid gaat helaas gepaard met ruis. Een headset zonder draden blijft heerlijk, maar de A20 is het net niet.

Prijs: € 149,99
Beoordeling:

sterren

Trust Creon 7.1

Trust Creon 7.1

Even denken we dat de Trust Creon 7.1 een inwendige microfoon heeft, maar hij blijkt gewoon heel kort. We weerstaan de verleiding om flauwe grapjes te maken, want het is tenslotte de kwaliteit, niet de lengte, van de microfoon die er toe doet. En die kwaliteit is middelmatig. Je bent te verstaan, maar met weinig detail en vooral veel ruis. Ook de geluidskwaliteit verdient niet beter dan een ‘mwah’. Het midden tussen de bas (die je van ‘iets minder was ook goed’ naar standje ‘hersenschudding’ kunt zetten) en de hoge tonen valt een beetje weg. Het geheel kraakt en piept als een headset die de helft kost.

Prijs: € 64,99
Beoordeling:

sterren

Asus Cerberus V2

Asus Cerberus V2

Grote oren? Geen probleem met de Asus Cerberus V2! De enorme cans met 53 mm drivers passen op praktisch elk hoofd. De Cerberus V2 maakt dankbaar gebruik van de beproefde Siberia-constructie: een stalen beugel die de luidsprekers bij elkaar houdt, terwijl een aparte elastieken band op het hoofd rust. Luisterend naar onze favoriete nummers schrikken we in eerste instantie van de intense bas, maar de rest van het geluid lijdt er gelukkig niet veel onder.

De Asus Cerberus V2 heeft alleen een analoge aansluiting, waardoor de microfoon flinke versterking (of een goede geluidskaart) nodig heeft. Het in-game geluid is prima. De dominante bas stoort minder en we hadden geen moeite om geluiden te identificeren en te plaatsen.

Prijs: € 79,99
Beoordeling:

Sterren

HyperX Cloud Revolver S

HyperX Cloud Revolver S

De HyperX Cloud Revolver S is een mooi afgewerkte headset, op één punt na. De headset neemt de SteelSeries Siberia 2 als blauwdruk voor de constructie, maar het elastiek is niet sterk genoeg. Hierdoor rust de headset alsnog met de stalen beugel op het hoofd en dat is niet bepaald comfortabel. Gelukkig is de Cloud Revolver S wel licht, om het zilveren randje te benoemen. Het gebrekkige comfort is spijtig, want het geluid is wel goed en mooi in balans. Bovendien bieden de Cloud-headsets van HyperX een goede implementatie van Virtual Surround, zonder het geluid al te vervormen. De microfoon is luid en duidelijk, al ontbreken de diepe tonen.

Prijs: € 159,-
Beoordeling:

Sterren

HyperX Cloud Alpha

hyper x cloud alpha

Ken je de fantastische HyperX Cloud nog? Dan weet je gelijk waar je aan toe bent met de Cloud Alpha. Fantastische geluidskwaliteit, heerlijke zachte cups, solide bouwkwaliteit, iets lichter dan zijn voorganger, een prima microfoon en dat allemaal voor een scherpe prijs. Je bent echter wel afhankelijk aan de kwaliteit van je Digital-to-Analog-converter, want je krijgt in tegenstelling tot de Cloud II alleen een analoge aansluiting tot je beschikking.

Prijs: € 99,-
Beoordeling:

sterren

Logitech G533

Logitech G533

De Logitech G533 valt op door zijn mooie, minimalistische vormgeving (die half uitschuifbare microfoon zullen we maar vergeven). De grootste verdienste van de headset is echter dat hij goede geluidskwaliteit via een draadloze verbinding voor een schappelijke prijs aanbiedt. De bas is diep zonder te overheersen en in-game klinkt alles foutloos. De geruisloze microfoon mist wat diepte, maar we hebben veel slechter gehoord tijdens deze round-up. De lichte, hoofdzakelijk plastic constructie voelt wel breekbaar.

Prijs: € 109,-
Beoordeling:

Sterren

Asus ROG Strix Fusion 500

Asus ROG Strix Fusion 500

Asus heeft net als grote concurrent MSI besloten dat elk onderdeel van de pc vol rgb-verlichting moet. Leuk voor de fans van gekleurde lichtjes, maar het gaat ons om het geluid. De luidsprekers van de Strix Fusion 500 zijn luchtdicht, waardoor de bas sterk aanwezig is. Dit pakt niet helemaal goed uit, want de middentonen worden weggedrukt tussen het basgeweld en de hoge tonen. Ook qua comfort is de Strix Fusion 500 geen uitblinker. Al zijn de hoofdkussens lekker zacht, de koptelefoon zit net te strak om het hoofd. De microfoon geeft een goed, vol geluid, maar helaas wel met ruis.

Prijs: € 179,-
Beoordeling:

Sterren

Asus ROG Delta

Asus ROG Delta

Toch wel opvallend bij deze Delta-headset is het comfort dat je ervaart wanneer je hem opzet. Vergeleken met andere headsets uit deze test, steekt deze Asus hier, ondanks het ietwat zware gewicht, met kop en schouders bovenuit dankzij de heerlijke pasvorm. De optionele dunne RGB-belichting ziet er stijlvol uit, maar is alleen leuk voor toeschouwers.

Met een oog op de toekomst is er gekozen voor een USB-C aansluiting, waardoor je de headset naast op pc ook makkelijk op moderne Android-toestellen kan gebruiken. Voor gebruik met oudere USB-poorten zit een verloopkabeltje inbegrepen. Het geluid dat de headset produceert is uitstekend vanwege de vier DACs en bevat voldoende bas, hoewel het net een tikkeltje meer had mogen zijn. De microfoon is heerlijk helder en is makkelijk te verbuigen voor de juiste positie bij de mond, wat bij bijvoorbeeld de Logitech G533 niet mogelijk is.

Prijs: €199,-
Beoordeling:

Sterren

Steelseries Arctis Pro + GameDAC

Steelseries Arctis Pro + GameDAC

De Steelseries Arctis Pro-headset biedt Hi-Res geluid met een flinke dosis bas die zelfs de meest hardcore audiofielen moet bekoren. De bijbehorende GameDAC maakt het hoge niveau audio mogelijk en bestuurt tevens volume, LED-kleuren, mix en EQ via een eigen OLED-scherm. De heldere microfoon is chique weggewerkt wanneer deze niet nodig is en is makkelijk voor de mond te positioneren wanneer deze wel wordt gebruikt.

De headset heeft een fraai ontwerp en is voorzien van een extra hoofdband die goede steun biedt en erg comfortabel is, maar voor gamers met een groot hoofd net iets te klein is. De GameDAC kan worden aangesloten op PS4 en pc en met een bijbehorende 3,5mm-plug is deze ook op Switch, Xbox One of andere apparaten te gebruiken, weliswaar zonder uitgebreide opties. De headset heeft niet bijster lange kabels, maar kan voor een meerprijs ook draadloos worden aangeschaft, wat voor gamers die niet alleen achter een bureau zitten uitkomst kan bieden.

Prijs: €149.-
Beoordeling:

Sterren

HP Omen Mindframe

HP Omen Mindframe

Deze HP-headset doet iets wat nog geen ander in onze test heeft gepoogd. De Mindframe heeft namelijk als unieke eigenschap dat het je oren koelt. Door middel van thermo-elektrische koeling wordt de binnenkant van de oorschelpen op een lage temperatuur gehouden zodat de oren niet oververhit raken tijdens lange gamesessies. De functie werkt verrassend goed en na de eerste ietwat bizarre ervaring vergeet je bijna dat je oren worden voorzien van verkoeling. Wel wordt de buitenkant van de headset een stuk warmer wanneer de koelstand aanstaat.

Het matzwarte uiterlijk is neutraal genoeg om tussen de apparatuur van de meeste gamers te passen, met als enige kanttekening dat vingerafdrukken vrij snel te zien zijn. De Mindframe is comfortabel, maar net als anderen in deze test op het randje als je een groot hoofd hebt. De geluidskwaliteit is meer dan prima en uitgerust met een goede bas en treble. Jammer is wel dat het met de bijbehorende Command Center-software niet mogelijk is om de EQ- en 7.1-instellingen aan te passen, hoewel een update dit mogelijk verhelpt. Deze software gebruik je vooralsnog om de LED-kleuren en koelingsopties aan te passen. Verder is de positionering van de microfoon een beetje stijfjes, maar heeft dit weinig invloed op de kwaliteit. De Mindframe koop je vooral voor de unieke gimmick, die vooral voor hardcore pc-gebruikers de langere game-ervaring kan verbeteren.

Prijs: €138,-
Beoordeling:

sterren

Plantronics RIG 500 Pro HC

Plantronics RIG 500 Pro HC

Hoewel Plantronics niet de meest voor de hand liggende gameheadsetfabrikant is, nemen ze het hele concept wel zeer serieus met de RIG-serie. Het vlaggenschip is de uitmuntende RIG 800 die voor zowel Xbox, pc en PS4 verkrijgbaar is. Neem een stapje terug en je belandt bij de 500 Pro die prima kwaliteit biedt.

De headset is simpel op consoles (Xbox, PS4, Switch) of pc aan te sluiten met de 3,5mm-jack en werkt meteen goed. De 50mm low distortion drivers geven een vol, ruimtelijk geluid, zeker in combinatie met Atmos. Ook zijn lage tonen indrukwekkend en krachtig zonder overstuurd te raken. De mic klinkt daarnaast helder dankzij noise cancelling en gaat op mute wanneer je hem omhoog zet.

Voor Atmos krijg je overigens een gratis downloadcode voor Xbox of pc; het is immers een plug-in (die ook met andere stereoheadsets werkt). Helaas is het aantal games dat Atmos ondersteunt nog vrij laag.

De 500 Pro is zeer licht en heeft fijne stoffen oorkussens: zeer prettig voor lange gamesessies. Klein nadeeltje is wel dat hij niet héél prettig zit als je een groot hoofd hebt en ligt meer op het oor dan eromheen, dus ‘pas’ de headset eerst, indien mogelijk.

Prijs: 79,99 euro

Beoordeling: 

sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Aladdin en The Lion King krijgen waarschijnlijk remasters World of Warcraft Classic is online
17

Reacties op: Update: Review Round-up Gaming Headsets

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Clavenger

  • 16 juli 2018 10:54
  Ik heb de A50 sinds 2012 geloof ik. Hij bevalt me zo goed en zit zo onwijs comfortabel.
  Ik heb gehad dat ik na een avondje gamen met mn kop voor de spiegel ging staan om te tanden poetsen en zag ik dat ik de A50 nog op mn hoofd had :) Zo lekker zit deze.
  En ik moet zeggen dat ik me niet vind in het commentaar op de microfoon. Mn maatjes geven altijd aan dat het geluid zeer goed is van de mic.
  Persoonlijk is dit de fijnste die ik ooit heb gehad.

  Hoewel ik wel eens zit te denken om een andere aan te schaffen. En dan een losse headset met een losse microfoon. Maar op de 1 of andere manier ben ik er een beetje huiverig voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 16 juli 2018 14:04
  @Clavenger Sluit ik me volledig mee aan! Heb de A50 ook al sinds vorig jaar en ben erg onder de indruk. Ook de microfoon is gewoon goed! Ook ik ben wel eens vergeten hem af te zetten na een gamesessie! Heb totaal geen last van het minpunt dat het gewicht in het midden word gefocust, want daar zit een comfortabel kussentje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 16 juli 2018 11:07
  1 ding voor mij, als het een vaste kabel heeft dan valt die al af, alleen nog draadloos, en voor die uitzonderlijke situaties waarbij ik dan al zolang bezig ben of ben vergeten op te laden, plug ik em wel aan de usb kabel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 16 juli 2018 12:50
  Haha kerstverlichting in een headset. Sjongejonge wat een onzin. Kan me niet voorstellen dat iemand zo voor lul wil zitten met zo'n ding op je harses.
  Je kan tegenwoordig bijna geen computer onderdeel meer kopen zonder die rgb zooi.
  /rant off

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bertus B.

  • 16 juli 2018 12:52
  De vraag is, verslaan ze de arctis 7 ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 27 augustus 2019 18:19
  @Bertus B. Ik heb de arctis 7 en ben er gigantisch blij mee. Top headset!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  edwinkox

  • 22 juli 2018 23:01
  Ik mis de reviews vabn de Tutrle Beach , Creative, Coolermaster en Corsair headsets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Shadow

  • 27 juli 2018 14:44
  Goeie roundup hoor, maar mis idd nog wat merken zo als hier boven geschreven en die van Plantronics

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 22 november 2018 12:58
  Astro A40 met Gen1 Mixamp is de beste combo naar mijn mening.
  Helaas is een Gen1 Mixamp nergens meer te krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 22 november 2018 14:04
  Ik ben al een tijdje tevreden over mijn hyperx cloud II.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 22 november 2018 14:06
  Gisteren de Turtle Beach Elite 800 binnen gekregen en die bevalt vooralsnog geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hakker

  • 22 november 2018 14:17
  Hifiman HE-400i met Antlion Modmic 5. Niet goedkoop maar zo ongelooflijk goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Kuyichi

  • 27 augustus 2019 21:54
  @Hakker hoe heb je de mic vast gezet? Ik heb een cs598 van Sennheiser, wil er ook mic op maar koptelefoon niet vernagelen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 22 november 2018 18:20
  Fantastisch dat ze netjes erbij zetten met welke consoles ze compatibel zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 22 november 2018 23:37
  ik heb zelf de astro a50 en heb nog nooit gehoord van een van mijn kameraden dat de mic slecht was =\

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ferdi29

  • 21 maart 2019 12:51
  Jammer ik was erg benieuwd wat jullie vinden van de nieuwe van logitech de g432. Iemand anders ervaring mee?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bambam1979

  • 28 augustus 2019 08:39
  Toevallig momenteel aan het kijken naar de Steelseries Arctis 9X, dus deze komt goed uit. Mag ik hieruit opmaken dat jullie deze zelf uitvoerig getest hebben? Wat ik namelijk wilde vragen, op Reddit komen er nogal wat berichten langs dat deze regelmatig de verbinding kwijt is met de Xbox One en/of stotterend geluid. Hebben jullie dit ook ondervonden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.