Review: Samsung 970 Evo | Gamer.nl

Review: Samsung 970 Evo | Gamer.nl

Samsung heeft een nieuwe editie uitgebracht van de Evo-SSD, een lijn van producten die het budgetaanbod vormt van het bedrijf in de NVMe-markt. De lancering van de 970 Evo komt anderhalf jaar na de onthulling van de vorige generatie Evo-schijven, een periode waarin de concurrentie steevast dichter bij Samsung kwam wat prestaties en prijs betreft. Het is dan ook aan de 970 Evo om de positie van Samsung als marktleider te verstevigen.

NVMe-SSD’s, zowel in de vorm van een insteekkaart, als de veel kleinere M.2-schijfjes, zijn aanzienlijk duurder dan reguliere SATA-SSD’s. Samsung blijft dit ‘oudere’ type SSD’s wel aanbieden voor toepa ingen waarbij de snelheid van NVMe niet nodig is, of waar een dergelijke schijf te duur zou zijn. Voor plaatsen waar die snelheid wel nodig is, maar het budget beperkt, heeft Samsung de Evo-lijn. Dit zijn NVMe-SSD’s die compromitteren op snelheid om een lagere prijs te kunnen bieden dan de Pro-serie.

Samsung 970 Evo

NAND-geheugen

Het grote verschil met de vorige generatie Evo-schijven zit in het type NAND-flashgeheugen dat Samsung bij de productie gebruikt. Bij de 960 Evo was dat 48-laags V-NAND, terwijl de 970 Evo 64-laags V-NAND inzet. Het stapelen van de geheugencellen is een trucje dat Samsung al een aantal jaar onder de noemer V-NAND toepast. Door de NAND-cellen hoger te stapelen, kan Samsung ondanks het kleine oppervlakte van M.2-SSD's alsnog aanzienlijke capaciteiten produceren. Dankzij de 64 lagen is de 970 de eerste Evo-SSD die een variant krijgt met een capaciteit van 2TB.

Het verschil met de 970 Pro is wat geheugen betreft het aantal bits per cel. De Evo beschikt over TLC (Triple-Level Cell) geheugen, waarbij iedere geheugencel drie bits bevat. De Pro gebruikt Samsung's V-NAND daarentegen als MLC (Multi-Level Cell), waar iedere cel twee bits bevat. MLC is sneller dan TLC, maar is vanwege zijn lagere dichtheid ook duurder per bit. Daarom is voor de Evo, die als budgetschijf wordt aangeprezen, gekozen voor TLC. Als bijkomend voordeel van deze hogere dichtheid heeft de 970 Evo wel een variant met 2TB, terwijl de Pro dat niet heeft

Samsung 970 Evo

Prestaties

De prestatiewinst van de 970 Evo wordt grotendeels gedreven door twee veranderingen aan de bouw van de schijf. De eerste daarvan is de controller, de chip die de communicatie tu en de computer en de SSD regelt. Deze chip is namelijk geüpgraded van de Polaris-controller naar de nieuwe Phoenix-controller. Deze heeft net zoals de Polaris vijf rekenkernen, maar deze draaien wel op een hogere kloksnelheid, met als gevolg een hogere doorvoersnelheid. De tweede verbetering vindt plaats bij de koeling van de 970 Evo. Omdat M.2-SSD’s minder oppervlakte hebben dan de veel grotere SATA- of PCIe-SSD’s, kunnen zij minder goed hun hitte kwijt, met als gevolg oververhitting.

Om dit tegen te gaan heeft Samsung bij de vorige generatie al een koperen hitteplaat geïntegreerd, die ervoor zorgt dat de schijf minder snel heet wordt. Als de schijf desondanks aan zijn limiet komt, wordt de kloksnelheid automatisch beperkt om schade aan de SSD te voorkomen. Bij de 970 Evo heeft Samsung nog een verbetering aan de koeling doorgevoerd in de vorm van een dun laagje nikkel op de Phoenix-controller. Hierdoor kan de 970 ongeveer 37 seconden lang op volle snelheid lezen en schrijven, pas daarna wordt het systeem ingeschakeld dat de kloksnelheid moet beperken.

De conclusie die we aan de hand van bovenstaande benchmarks mogen trekken is redelijk simpel: de 970 Evo is grofweg 30% sneller dan zijn voorganger. Dit is een imposante toename op zichzelf, maar in de context van anderhalf jaar ontwikkeltijd en het feit dat deze snelheden in de praktijk vaak lager uitvallen, valt het enigszins tegen. Dat wil niet zeggen dat de 970 Evo langzaam is, maar het betekent wel dat de meeste gebruikers die nu al een 960 Evo hebben weinig zouden merken van een upgrade naar de 970.

Specificaties

Ten opzichte van de vorige generatie zijn er een paar kleine wijzigingen doorgevoerd in de specificaties, die grotendeels weinig invloed hebben op de prestaties. Zo is de DRAM-cache geüpgraded van DDR3 naar DDR4, krijgt de nieuwe 2TB-uitvoering een cache van 2GB (de 1TB-versie heeft 1GB cache) en is het stroomverbruik ietwat omhooggegaan.

Veel intere anter voor potentiële kopers is de toename in betrouwbaarheid die de 970 Evo heeft ondergaan. De garantie voor elke schijf loopt nu namelijk voor vijf jaar, of een TBW (Total Bytes Written) van zeshonderd keer de capaciteit van de schijf. De 500GB-uitvoering heeft bijvoorbeeld een garantie tot 300TB of vijf jaar, afhankelijk van wat eerder bereikt wordt. Voor beide opties is dit 50% meer dan bij de 960 Evo. Deze heeft namelijk een garantie voor drie jaar of vierhonderd maal de capaciteit van de schijf als TBW. De gemiddelde storingsvrije interval is wel behouden ten opzichte van de vorige generatie, deze is nog steeds 1.500.000 uur (circa 171 jaar).

Samsung 970 Evo

Conclusie

Voor eigenaren van een 960 Evo is de snelheidswinst te marginaal om een upgrade te verantwoorden. Voor pc-bouwers die net aan een nieuwe machine beginnen is de 970 Evo wel intere ant - en dat ligt vooral aan de prijs. De 960 Evo 500GB was bij diens introductie voor €275 verkrijgbaar, een forse prijs voor een budget-SSD. De 500GB-variant 970 Evo ligt daarentegen voor €200 in de winkel, een zeer redelijke prijs voor een SSD met deze capaciteit en snelheid.


De 970 Evo en diens prestatiegerichte broer de 970 Pro zijn vanaf 7 mei verkrijgbaar.

Beoordeling

Sterren

Pluspunten

  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding 
  • Verbeterde koeling
  • Capaciteit van 2TB maakt de 970 geschikt om HDD’s te vervangen

Minpunten

Duurder dan menig concurrent in het budgetsegment

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou