Review
Netgear

Review: Netgear Nighthawk XR700 Router is voor alle gamers

Alles wat je van een router kan wensen en nog veel meer

Geschreven door Roel Stortelder op
Routers zijn vaak apparaten waar je liever niet te veel geld aan uitgeeft en na het installeren nooit meer naar wil kijken. Toch kan het veel voordelen bieden om wat meer uit te geven aan een goede router. Een beter WiFi-bereik en een snellere verbinding behoren uiteraard tot die voordelen, maar ook extra features, zoals handige interfaces en het geven van prioriteit aan verschillende soorten internetverkeer. Of de Netgear Nighthawk XR700 genoeg te bieden heeft om zijn hoge prijs waar te maken, lees je in deze recensie.

De Netgear Nighthawk Pro Gaming XR700 is niet te missen. Vier forse, uitstekende antennes en rode accenten laten de router enorm opvallen. Hij is zo ontzettend groot dat je hem kunt vergelijken met een flinke gaming laptop. Dat zorgt er ook voor dat je de router niet zomaar kunt wegmoffelen in een kastje. Om die reden is het maar goed ook dat de knipperende lampjes uit te schakelen zijn, want die zijn ook met het formaat mee geschaald: in een verduisterde kamer geven ze een lichtshow op de muur en het plafond.

Netgear

Aan de bovenkant bestaat de router voor de helft uit gaas, wat nodig is om de warmte kwijt te kunnen van de gigantische heatsink aan de binnenkant. De heatsink heeft ook een ventilator, maar die slaat gelukkig zelden aan en is daarnaast bijna niet te horen. Het koelblok wordt gebruikt voor de koeling van de CPU en een aantal high-end netwerkchips, waarvan de belangrijkste twee afkomstig zijn van Qualcomm. De QCA9984-chip wordt gebruikt voor de reguliere 802.11ac WiFi, maar daarnaast heeft Netgear ook een QCA9500 toegevoegd voor 802.11ad WiFi. Dat betekent dat de router ondersteuning biedt voor razendsnelle 60 GHz WiFi, met in dit geval een maximale bandbreedte van 4.6 Gbps. De CPU is een 1.7 GHz quadcore met 1 GB RAM en 512 MB flashgeheugen.

Het belangrijkste gebeurt allemaal aan de achterkant. Er zijn zes gigabit ethernetpoorten aanwezig met een aparte gigabit WAN-poort. Dat zijn er twee meer dan in de meeste routers voor consumenten. Daarnaast is er een enkele 10 gigabit SFP+ poort, maar daarover later meer. Aan de zijkanten vinden we tot slot een tweetal USB 3.0-poorten.

Netgear

Features

In de XR700 is er met een heuse quadcore-processor ruimte voor een tal van features die je niet terugvindt in een reguliere router. Om te beginnen zijn er twee software interfaces: de Netgear Nighthawk-app en het DumaOS, dat je via je browser kunt bereiken. Beide werken uitstekend en zijn erg gebruiksvriendelijk. De interfaces zijn goed te gebruiken voor netwerk-noobs, terwijl een expert helemaal los kan gaan in de diepere instellingen.

De Nighthawk app maakt het mogelijk om het netwerk in de gaten te houden en basisinstellingen te veranderen. Zo kun je precies zien hoeveel data er wordt gebruikt en is het eenvoudig om de WiFi-instellingen aan te passen.

Netgear

Het overgrote deel van de instellingen zijn alleen te vinden in DumaOS. Hier is het bijvoorbeeld mogelijk om een Geo-Filter te activeren voor verschillende apparaten op het netwerk. Met een Geo-Filter geef je een limiet aan de afstand tussen de router en de gameservers waar je mee wil verbinden. Hiermee voorkom je dat je verbindt met servers met een hoge ping en kun je bijvoorbeeld Russische trolls vermijden.

Met Bandwidth Allocation kun je voor elk apparaat apart aangeven hoeveel bandbreedte deze mag gebruiken. In een simpele interface zijn de instellingen snel aan te passen en kunnen belangrijke computers een hogere bandbreedte gegeven worden dan bijvoorbeeld een smartphone.

Netgear

In een tijd waarin er steeds meer waarde wordt gehecht aan privacy, zijn Virtual Private Networks (VPN) erg belangrijk. In DumaOS kan een VPN eenvoudig netwerkbreed worden opgezet via de bekendere providers. Hierbij kan een provider worden gekozen met de verschillende locaties en ondersteunde protocollen. Mocht jouw provider er niet tussen staan, of zet je liever zelf een VPN op, dan zijn de uitgebreidere instellingen te vinden via een geavanceerd menu. Met de VPN geactiveerd gaat het verkeer van alle apparaten via de externe server en zijn dus alle computers en smartphones in één keer beveiligd.

Alle bekende routerfeatures zijn natuurlijk ook aanwezig. Zo kun je via Quality of Service (QoS) bepaalde soorten netwerkverkeer voorrang geven. Daarmee voorkom je lag in games of een VoIP-gesprek wanneer er op een andere computer films gedownload worden. Andere instellingen zoals Port forwarding, VLAN en IP routing zijn ook te vinden in DumaOS. Verzin het en de instellingen zijn waarschijnlijk aanwezig.

Netgear

De USB-poorten aan de zijkant kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Via de USB-poort kan bijvoorbeeld de software van een update worden voorzien zonder internettoegang, maar er kan ook een USB-stick of HDD aangesloten worden voor netwerkopslag. Met een schijf aangesloten op de router is het voor alle gebruikers gemakkelijk om data uit te wisselen of back-ups te maken. De router kan daarnaast dienen als een mediaserver via Plex, iTunes of TiVo. Tot slot kan een reguliere USB-printer worden omgetoverd tot netwerkprinter door deze aan te sluiten op de router.

Prestaties

De prestaties van de router zijn lastig om te meten, vooral omdat het moeilijk is om hardware te vinden dat niet bottleneck vormt. De WiFi is zo krachtig, dat op 50 meter afstand een 496 Mbps-verbinding mogelijk is in de buitenlucht. Het totale bereik is dus waarschijnlijk nog een stuk groter. Ook binnenshuis doet de router het uitstekend. In een grotendeels betonnen gebouw is er nog een bandbreedte beschikbaar van 410 Mbps door twee vloeren en meerdere muren.

Netgear

Binnen dezelfde kamer biedt 802.11ac WiFi een verbinding van ongeveer een gigabit, maar mocht je meer nodig hebben, dan is het de moeite waard om te kijken naar een 802.11ad 60 GHz-adapter. Op het moment worden er nog geen laptops of telefoons verkocht met een dergelijke antenne, dus een USB-adapter is de enige optie. Daarnaast moet er verbinding worden gemaakt met iets dat dergelijke snelheden ondersteunt. Door gebruik te maken van de Millitronic MG360 USB-adapter en een SSD-server aangesloten op de 10 Gbps SFP+ poort van de router is het mogelijk om het 60 GHz-netwerk enigszins te belasten. De maximaal haalbare snelheid was bij ons 1.85 Gbps, maar dit is waarschijnlijk gelimiteerd door de snelheid van de USB-adapter.

60 GHz WiFi heeft wel enkele duidelijke nadelen. Zo mag er zich niets tussen de router en de adapter bevinden. Een monitor heeft bijvoorbeeld al een grote invloed op de verbinding en het signaal komt niet door een muur of deur. Daar staat wel tegenover dat de vertraging vergelijkbaar is met dat van een ethernetkabel, waardoor het de ideale optie is voor gamers.

De 10 Gbps SFP+-poort is overigens nog zo’n feature waar niet veel hardware voor beschikbaar is. Enkel high-end servers kunnen daar optimaal gebruik van maken en deze tref je niet snel aan in een thuisnetwerk. Het is dan ook maar de vraag of een server met een 10 Gbps-poort voor thuisgebruik nuttig is. Enkel bij het verplaatsen van meerdere grote bestanden naar verschillende computers in het netwerk kan daar optimaal gebruik van worden gemaakt.

Netgear

Conclusie

Netgear heeft met de XR700 een prachtig product op de markt gebracht. Niet alleen beschikt de router over extreem snelle WiFi-verbindingen via 2.4 GHz, 5 GHz en 60 GHz, de featureset is absoluut gigantisch. De software werkt uitzonderlijk goed en is overzichtelijk, maar tegelijkertijd ook erg uitgebreid. Er zijn weinig routers op de markt die zoveel functies en hardware bieden, zelfs niet in dezelfde prijscategorie.

Online is de router te vinden voor 400 euro, maar de meeste aanbieders hebben hem te koop staan voor 500 euro. Dat is niet mals, maar gezien de specificaties kan het dat voor de juiste persoon absoluut waard zijn. De 10 Gbps SFP+-poort, zes gigabit LAN-poorten, 60 GHz WiFi en uitgebreide software bieden een totaalpakket waar de concurrentie niet tegenop kan.

sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week: Watch Dogs 2 Deluxe Edition Stranger Things-evenement van start in Fortnite
2

Reacties op: Review: Netgear Nighthawk XR700 Router is voor alle gamers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 4 juli 2019 16:45
  awesome review, thanks! heb hem gelijk aangeschaft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 5 juli 2019 20:32
  Duur speelgoed. Hadden er niet nog wat LED-jes op gekunt?
  Houd het wel by Mikrotik spul.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.