Review

Review: LG 32KG850G-B

Nu alleen nog HDR

Geschreven door Floris de Bijl op
Gamers die tegenwoordig op zoek zijn naar een nieuwe monitor zullen al snel kijken naar een 1080p monitor op 120Hz of hoger, of een 4K monitor op 60Hz. Die eerst heeft helaas het nadeel van een relatief lage resolutie, terwijl die tweede bijna niet aan te sturen is met alles behalve een GTX 1080 Ti. Om toch een hogere resolutie en een hoge verversingssnelheid te combineren is er de LG 32KG850G-B, die met 1440p en 165Hz een bijna perfect combinatie is van resolutie en snelheid.

Een perfecte gaming monitor bestaat natuurlijk niet. Iedereen verwacht immers iets anders van een monitor. Maar voor de meeste gamers is 1440p meer dan toereikend wat resolutie betreft en maar weinig van hen zullen ook nog het verschil zien tussen 165Hz en 200Hz. Het enige wat deze monitor nog meer zou sieren is HDR-ondersteuning, maar dat lijkt pas werkelijkheid te gaan worden met FreeSync 2 van AMD en G-Sync HDR van Nvidia. Deze technologieën moeten het makkelijker gaan maken voor fabrikanten om HDR en hoge verversingssnelheden te ondersteunen op hun monitoren, maar zijn pas vanaf begin volgend jaar beschikbaar.

Exterieur

LG heeft bij deze monitor de nodige aandacht besteed aan het exterieur, dat bij de achterkant bestaat uit een doorlopende plastic paneel en bij de voorkant uit een dunne bezel met aan de onderkant geborsteld aluminium. Voor een gaming monitor houdt de 32KG850 zich redelijk op de vlakte wat uiterlijk betreft, met alleen wat rode accenten op de achterkant van de voet en een ring RGB LED’s op de achterkant, die via een wiel op de onderkant van het paneel aangestuurd kan worden.

De LED’s kennen acht verschillende kleuren, waaronder een regenboogmodus en een bias lighting-modus, die een dim witte kleur op de wand achter de monitor projecteert om oogvermoeiing te reduceren. Tevens op de achterkant van de monitor is de voet, die met een quick-release koppeling vastzit aan het paneel. Het installeren van een monitorarm of muurbeugel is daarom ook vrij gemakkelijk, net zoals het afnemen van de voet voor het transporteren van de monitor.

Het installeren van een monitorarm zal voor veel mensen echter niet nodig zijn, de meegeleverde standaard biedt namelijk genoeg bereik om hem voor de meeste werkplekken passend te krijgen. De monitor kan namelijk twintig graden draaien naar beide kanten, negentig graden roteren zodat hij zowel in landschap- als portretmodus kan worden gebruikt en vijf graden omlaag en vijftien graden omhoog kantelen. De hoogte kan met elf centimeter versteld worden; op zijn laagst zit de monitor ongeveer vijf centimeter van de grond af.

Paneel

Van een fabrikant die zijn eigen panelen maakt – en deze voor 850 dollar verkoopt – mag men verwachten dat het paneel zo goed als foutloos is. Bij de 32KG850 was dit dan ook het geval. Helaas hebben we geen toegang tot een colorimeter of spectrofotometer om een precieze meting te doen. Met een onderzoek met het blote oog en enkele testweergaves kwamen echter geen merkbare inconsistenties naar voren in het paneel. Wat wel opviel is dat het paneel enigszins verzonken lijkt in zijn behuizing, wat bij hoge kijkhoeken de randen van het paneel verhult. Bij een directe kijkhoek vormt dit gelukkig geen probleem.

Het paneel is voorzien van een matte anti-glare coating, die zelfs in direct zonlicht zijn werk goed doet. Er zijn geen zichtbare reflecties van lampen, ramen of buitenlicht die het werken met de monitor verstoren.

LG rapporteert een grijs-naar-grijs responstijd van vijf milliseconden. Tijdens een test met verschillende games was zowel de input lag als de responstijd snel genoeg om geen ghosting te veroorzaken en de games snel en vloeiend aan te laten voelen. De redelijke responstijd, samen met de mogelijkheid van het paneel om te overclocken naar 165Hz, maakt deze monitor een prima optie voor gamen op hoge frequenties.

Het overclocken naar 165Hz gebeurt via het ingebouwde menu, die te bereiken is via een joystick op de onderkant van de monitor. Behalve de mogelijkheid om te overclocken of de gebruikelijke opties, zoals contrast, helderheid en verzadiging, is hier ook de optie om de responstijd aan te passen. Standaard staat deze op Normal, maar voor gamen is het aan te raden om deze naar Faster te zetten. Een geinig extra hier is de mogelijkheid om een draadkruis te projecteren in het midden van het scherm, voor games waarbij deze bijvoorbeeld ontbreekt bij het schieten vanaf de heup.

Conclusie

Op zowel het paneel als de bouwkwaliteit valt weinig aan te merken. De resolutie van 2560x1440 pixels is ideaal voor gamers die een upgrade willen op 1080p, maar niet de hardware hebben om games aan de drijven op 4K. Het paneel wordt geadverteerd als een 144Hz paneel, maar op de 165Hz overclock-modus zijn er – net als op 144Hz – geen rariteiten of fouten zichtbaar. Al met al is dit paneel een mooie combinatie van snelheid en resolutie, die bovendien op geen enkel ander gebied concessies heeft gemaakt.

Beoordeling:

Hardware sterren

Specificaties

 • LG 32GK850G-B – Nog geen prijs bekend
 • Resolutie: 2560 x 1440 (WQHD)
 • Verversingssnelheid (native/maximaal): 144Hz/165Hz
 • Schermdiagonaal: 31,5”
 • Responstijd: 5ms
 • Displayingang: 1x HDMI + 1x DisplayPort
 • Extra ingangen: 2x USB 3.0 met Fast Charge en 1x 3.5mm audio jack

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: Switch 10 miljoen keer verkocht Gorogoa
11

Reacties op: Review: LG 32KG850G-B

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  serphilith

  • 16 december 2017 12:52
  En toch raad ik iedereen aan om een 4K scherm te halen mits je hier het budget voor hebt.. Denk even na hoe lang je met een scherm doet en bereken dan of je in dat tijdvak een upgrade aan of een nieuwe PC koopt. (meeste tussen de 5-10 jaar)

  Zo ja, mooi.. dan heb je geen extra geld verspild aan een 1080p/1440p scherm en kun je nu ook de meeste spellen op 4K draaien en zien.

  zo nee, dan kun je beter gaan voor een 1080p scherm gezien spellen alleen maar zwaarder worden en je niet van plan bent om een upgrade te doen. Als je dan nu voor een 1440p of 4K zou gaan moet je in korte tijd alsnog de resolutie omlaag halen naar 1080p of minder. enige voordeel nu is dat je YouTube en films in betere kwaliteit kunt kijken.

  -serph

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 16 december 2017 22:58
  @serphilith Nadeel alleen is dat de meeste mensen geen geld hebben voor (echte 4K), die mensen kopen dan een TV van 399/499 en roepen dan ik heb 4K… alsof je een goede 4K hebt voor dat geld :P.

  Wat Monitor betreft betwijfel ik of het waard is om op 32 inch een 4K aan te schaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  shadowfirenl

  • 17 december 2017 23:52
  @serphilith ik zie in het bericht staan dat je een 1080ti videokaart moet hebben om een 4k monitor tot zn recht te laten komen, ik heb afgelopen jaar een nieuwe pc gekocht maar deze heeft de volgende kaart:

  NVIDIA - GeForce GTX 1080 8GB

  Dit is geen ti versie maar is dit echt noodzakelijk? Ik ging er eigenlijk vanuit dat mijn pc dit namelijk nog wel zou moeten kunnen met deze videokaart.. (heb niet zo veel verstand van het hardware gedeelte, vandaar mijn vraag😉😊)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  serphilith

  • 18 december 2017 20:55
  @shadowfirenl een GTX1080 is ongeveer 20% langzamer dan zijn grote broer, de ti, maar zou voldoende moeten zijn om games in 4K te draaien, ga er wel vanuit dat je bij sommige spellen de grafische instellingen moet aanpassen.

  mijn tip:
  Als je een spel aan het spelen bent en je vind het niet soepel genoeg, dan zou ik eens proberen om schaduwen was lager te zetten. Schaduwen zijn namelijk redelijk zwaar op je videokaart.

  Veel plezier met je 1080!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 december 2017 00:19
  Ik vind 1080p nog steeds een prima resolutie. zeker zolang 4k gewoon nog steeds relatief duur is. Puristen die perse het scherpste en mooiste beeld willen moeten maar lekker met geld smijten. Ik wacht wel totdat het echt de standaard is geworden en t betaalbaar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 17 december 2017 00:55
  Misschien een domme vraag maar betekent 4k ook dat de monitor diagonaal automatisch groter is? Ik heb nu bijv. 22 inch maar een grotere monitor zou hier niet passen, daarvoor zit ik er te dicht op. Deze vraag aangezien deze monitor blijkbaar al 31,5 inch is, wat ik vrij fors vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 december 2017 02:59
  @N3cro_Manc3r Nee, hogere resolutie betekend niet automatisch een grotere monitor. Er zijn zelfs al tablets met een 4k scherm. Het is alleen wel zo dat je met een hogere resolutie minder last hebt van zichtbare pixels, iets wat je vooral op een groter scherm voordeel oplevert. Vooral bij een pc scherm waar je er toch vaak een stuk dichter op zit dan bij een TV. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of die extra kosten het waard zijn voor een iets scherper beeld. Ik persoonlijk vind het nu nog te duur. Omdat je er namelijk ook een behoorlijk beest van een GPU voor moet hebben als je ook op die resolutie wil gaan gamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 17 december 2017 13:54
  @darkmanwls

  Ok bedankt, duidelijk. Iedereen moet zelf weten wat 'ie graag wil hebben inderdaad. Maar ik denk dat 4k dan voor mij niet zo veel toevoegt aangezien ik de monitor vrij klein houd naar huidige maatstaven. Die 2560 x 1440 (WQHD) is misschien wel een mooie tussenoplossing dan, aangezien ik nu 2048x.. heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ferdi29

  • 17 december 2017 09:16
  Ik heb nu een Ultrawide monitor. Dit bevalt tot nu toe echt fantastisch. Ik heb het zelfde gevoel als toen ik van een vierkante monitor naar een breedbeeld monitor ben gegaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 17 december 2017 15:06
  @ferdi29 Ultrawide lijkt me ook fantastisch, daar steek ik liever mijn geld in dan een 4K monitor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 17 december 2017 13:28
  Ruim 2 jaar in het bezit van een 4K monitor van Asus: Asus PB287Q

  Hele goede aankoop geweest, samen met een GTX1080 speel ik een behoorlijk aantal spellen op hoge settings in 4K. AA kun je gerust uitzetten met een 4K monitor dat verschil is nauwelijks te merken, het scheelt alleen weer een dikke 20fps waardoor je toch je settings vaak weer op ultra kan zetten in plaats van hoog.

  Tussen hoog en ultra zit vaak ook maar bar weinig verschil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.