Review: HyperX Alloy Elite | Gamer.nl

Review: HyperX Alloy Elite | Gamer.nl

HyperX is een van de nieuwste spelers op de markt voor randapparatuur, maar weet desondanks redelijk wat furore te maken met muizen, toetsenborden en headsets die volledig inzetten op waar voor je geld. De HyperX Alloy Elite is met zijn gebrek aan franjes geen uitzondering op die formule.

De Alloy Elite is een simpel toetsenbord vergeleken met het aanbod van de concurrenten, maar zet hier een driverloze installatie en een lagere prijs tegenover. Voor 140 euro krijg je namelijk een bijzonder stevig toetsenbord met echte Cherry MX-switches, verkrijgbaar in de smaken Red (lineair), Brown (tactile bump), en Blue (clicky).

Uiterlijk

Met een matzwarte coating op de topplaat, een wit logo en zwarte keycaps, heeft de Alloy Elite een redelijk subtiel uiterlijk voor een gaming toetsenbord. Deze subtiliteit verdwijnt echter zodra je de rode LED-verlichting aanzet door middel van de knoppen linksboven op het toetsenbord. De meest linker van deze knoppen bedient de helderheid, de middelste de verlichtingsmodus en de laatste zet ‘game mode’ aan, waarbij de Windows-toets is uitgeschakeld.

De verlichting ziet er strak uit, verlicht het toetsenbord egaal en beschikt over zes modi: statisch (altijd aan), ademend, wave (een golf van lampjes van links naar rechts), trigger (bij indrukken licht een toets op), ripple (bij indrukken lichten alle toetsen op in een golf met als middelpunt de ingedrukte toets) en een programmeerbare modus.

HyperX Alloy Elite

Bij die laatste modus lichten alleen de toetsen op die jij aangeeft. Standaard is dit WASD, ctrl, spatie en 1, 2, 3 en 4. Welke toetsen oplichten kan gewijzigd worden door te wi elen naar deze verlichtingmodus en vervolgens de helderheid- en game modus-knop tegelijkertijd in te drukken. Selecteer vervolgens welke toetsen moeten oplichten door ze in te drukken. Zodra je klaar bent druk je weer tegelijkertijd op de helderheid- en game modus-knop om de configuratie op te slaan. Het instellen van deze modus is redelijk omslachtig en zonder doorspitten van de handleiding niet meteen duidelijk.

Bouwkwaliteit

Op de bouwkwaliteit van de HyperX Alloy Elite valt heel weinig aan te merken. Het toetsenbord is namelijk opgetrokken uit een stalen frame en topplaat, een combinatie die er voor zorgt dat het toetsenbord niet meebuigt, zelfs bij de meest enthousiaste typisten. De switches zitten stevig vast in de topplaat, beschikken over Cherry-stabilisatoren (in plaats van de goedkopere draad-stabilisatoren) en hebben nagenoeg geen speling. Dit alles maakt typen op de Alloy Elite een bijzonder prettige aangelegenheid.

HyperX Alloy Elite

De toetsen zijn gemaakt van double-shot ABS-plastic, waarbij de belettering is uitgevoerd in transparant plastic, zodat de onderliggende LEDs door de belettering heen schijnen. Double-shot toetsen gebruiken twee lagen plastic, waarbij op de bovenste laag een vorm is uitgesneden, zoals de letter of cijfer van de toets, waar de tweede laag vervolgens in wordt gegoten.

Dit betekent dat slijtage zowel op de belettering als de rest van de toets even snel gaat, waardoor de toets zo goed als altijd leesbaar blijft. Bovendien is de tekst op de double-shot toetsen scherper dan bij andere technieken. HyperX heeft er helaas wel voor gekozen om de belettering van de toetsen horizontaal te plaatsen, in tegenstelling tot de verticale indeling die gebruikelijk is bij andere toetsenborden. Hierbij staat de primaire toets links en de shift-functie rechts, iets wat geen duidelijke meerwaarde heeft en vooral verwarring oplevert.

HyperX Alloy Elite

Extra’s

Op de achterkant van het toetsenbord zit een USB-port voor het aansluiten van ander randapparatuur, zoals een muis, maar kan uiteraard ook gebruikt worden voor het opladen van een telefoon of ander apparaat. Om deze USB-port te verbinden met de pc split de kabel van de Alloy Elite af in twee USB-plugs: een voor het toetsenbord en een voor de USB-port.

Rechtsboven op het toetsenbord vinden we de meest aantrekkelijke extra functionaliteit van de Alloy Elite: toegewijde mediatoetsen en een volumeknop. Deze ontbreken nog zelden op moderne mechanische toetsenborden, maar zijn vaak verstopt onder een toetsencombinatie. Op de Alloy Elite zijn dit lo e toetsen, zodat je met een hand muziek kan stopzetten of naar een volgend nummer kan gaan. Ideaal voor tijdens het gamen.

HyperX Alloy Elite

De metalen constructie en toetsen van volledige hoogte geven de Alloy Elite een vrij hoog profiel. Om te voorkomen dat gebruikers hierdoor tegen verschillende polsklachten aanlopen, levert HyperX een pol teun mee. Deze pol teun is helaas niet van metaal, zoals de rest van het toetsenbord, maar heeft wel een soft-touch coating en antislip-poten, die hem bijzonder prettig maken om te gebruiken.

Het voordeel van de betrekkelijk eenvoudig belichting is dat er geen drivers of andere software aan te pas komt. Het toetsenbord werkt direct na inpluggen, zonder dat Windows eerst drivers op moet halen of dat je zelf een extra programma moet installeren om de belichting te besturen. Dit laatste is bijvoorbeeld wel het geval bij toetsenborden van Razer, Logitech en Corsair.

Conclusie

HyperX heeft aangekondigd deze maand nog met een RGB-model te komen van de Alloy Elite. Voor liefhebbers van een verlicht toetsenbord is het dus raadzaam om hierop te wachten, of uit te wijken naar een concurrent zoals de K70 LUX van Corsair. Als de aan-/afwezigheid van verlichting minder belangrijk is, dan zijn de bouwkwaliteit en fijne extra’s van de Alloy Elite alsnog meer dan voldoende om de prijs te verantwoorden. Mocht ook dat geen factor zijn, dan is de Alloy Elite waarschijnlijk overdreven en ben je beter af met de plastic toetsenborden uit het middensegment van Corsair en Cooler Master.

+ Zeer stevig gebouwd
+ Ingebouwde USB-port
+ Aardige extra’s zoals pol teun en extra toetsen
+ Toegewijde mediaknoppen

- Basale selectie verlichtingsmodi
- Geen RGB
- Horizontale belettering

Hardware sterren

HyperX Alloy Elite - €139,99

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou