Review: Acer Predator Orion 9000 | Gamer.nl

Review: Acer Predator Orion 9000 | Gamer.nl

Het is bijna twee jaar geleden dat Acer voor het laatst een voorgebouwde pc lanceerde. De Predator G1 was destijds voorzien van een i7-6700k en een GTX 980, componenten die ondertussen al meer dan drie jaar oud zijn. Tijd dus voor een upgrade naar de achtste generatie chips van Intel en een Pascal-videokaart van Nvidia, in een pakket dat de naam Predator Orion 9000 draagt.

Voorgebouwde pc's krijgen vaak als kritiek dat ze te duur zijn vergeleken met de prijs van de lo e componenten. Iedereen kan immers zelf de onderdelen kopen en deze a embleren tot een pc, met als gevolg een lagere totaalprijs. Hier is echter met de enorme stijging van componentprijzen verandering in gekomen. Omdat partijen als Acer, Dell, MSI en HP goedkoper videokaarten en geheugenreepjes kunnen opkopen is het kiezen voor een voorgebouwde pc steeds aantrekkelijker, zo ook bij de Orion 9000.

Acer Predator Orion 9000

Uiterlijk

Het exterieur van de Orion 9000 heeft een typische 'gamer'-vormgeving: veel grijstonen, rechte lijnen, driehoeken en vooral een monsterlijke omvang. Het voorpaneel is dankzij zijn open gaas voor de ventilatoren, blauwe ledverlichting en aanzienlijke dikte gelijk het meest prominente onderdeel van de pc. Aan de bovenkant van dit paneel heeft Acer drie USB 3.1 Gen 1 Type A-aansluitingen en één USB 3.1 Gen 2 Type-C-aansluiting aangebracht, met hier tu enin twee mini-jacks voor het aansluiten van een koptelefoon en microfoon.

Beide zijpanelen van de kast zijn afneembaar om onderhoud aan de Orion te vergemakkelijken. Het rechter zijpaneel, dat de ruimte van de stroomvoorziening en harde schijven herbergt, is volledig ondoorzichtig. Het zijpaneel aan de andere kant heeft echter een polyacryl raam dat zo goed als het gehele paneel bedekt. Door dit raam valt echter weinig te zien, omdat het acryl aan de achterkant is bedekt met gaas dat elektromagnetische interferentie (EMI) vanuit de kast moet verminderen. Volgens Acer is dit nodig om te voldoen aan Europese richtlijnen, maar het is opvallend dat de Orion, voor zover bij ons bekend, de enige voorgebouwde pc is die het zijraam heeft voorzien van EMI-werend materiaal.

De zijpanelen zijn in de geest van makkelijk onderhoud gelukkig wel eenvoudig af te nemen. De zijkanten worden alleen op hun plaats gehouden door een hendel en twee geborgde duimschroeven, waardoor er geen gereedschap nodig is voor een snelle schoonmaakbeurt. Om het gebruiksgemak verder te bevorderen zijn twee wieltjes aan de achterkant gemonteerd die het mogelijk maken om de pc achterover te kantelen en deze naar een andere locatie te rollen.

Helaas is de kast net niet lang genoeg om deze comfortabel te gebruiken, de geringe hoogte van het geheel dwingt iedereen behalve de kortste gamers om ongemakkelijk voorover te bukken om de kast voort te slepen. Tillen is hier nauwelijks een alternatief, want het geheel weegt maar liefst twintig kilo. De Orion 9000 is dan ook typisch een pc die je een keer op de goede plaats zet en hem daar vervolgens zo lang mogelijk laat staan.

Acer Predator Orion 9000

Componenten

De Orion 9000 is in Nederland beschikbaar in zes verschillende configuraties, die wat specificaties en prijs betreft flink uiteenlopen:

Orion

Al deze componenten zijn verbonden aan een subtiel vormgegeven zwart ATX-moederbord. Alle kabels die hiervan aflopen zijn netjes gebundeld en niet langer dan nodig, waardoor de Orion 9000 een uitzonderlijk net-ogend interieur heeft voor een voorgebouwde pc. Dat deze pc met enige zorg is ontworpen is tevens te zien aan het feit dat de grafische kaart extra verstevigd is met een stalen steunbalk naar de achterkant. Dit voorkomt dat de GPU tijdens transport druk zet op de PCIe-sleuf, wat zou kunnen leiden tot schade aan de sleuf.

Verder op het moederbord vinden we de twee M.2-aansluitingen die iedere configuratie rijk is. Deze worden standaard geleverd met platte roestvrijstalen hitteplaten, die vanwege het geringe profiel en materiaalkeuze waarschijnlijk weinig extra koeling zullen bieden. Gelukkig zijn deze plaatjes gemakkelijk te verwijderen door vier kruiskopschroeven, zodat men een eigen koelplaat aan kan brengen.

Omdat alle componenten volledig standaard zijn is het mogelijk om zelf onderdelen te upgraden, mochten deze later aan kracht tekortschieten. Zo is de opslag bijvoorbeeld uit te breiden via vier behuizingen voor 2,5"-harde schijven en de vier vrij PCIe-sleuven. Het gebruik van louter standaardcomponenten is een goede zaak, want het betekent dat de kast en koeling nog jaren los dienst kunnen doen na de verwachte levensduur van de overige componenten.

Acer Predator Orion 9000

Prestaties

Zelfs de goedkoopste configuratie van de Orion 9000 beschikt nog over een GTX 1070, wat het goed mogelijk maakt om op 4K te gamen met dit model, mits je bereid bent om wat compromi en te doen op grafische kwaliteit. Aan het andere eind van het spectrum zit de configuratie met een GTX 1080 Ti, die zonder moeite de meeste games op 4K met zestig frames per seconde kan weergeven.

In een vergelijking met twee andere machines die over een GTX 1080 Ti en een vergelijkbare proce or beschikken, zien we dat de Orion 9000 weinig te klagen heeft wat prestaties betreft. De koeler op de GPU is weliswaar een zogenaamde 'blower style' koeler die de kaart vrij heet laat worden, maar dat weerhoudt de Orion 9000 er niet van om indrukwekkende prestaties te leveren.

Hierbij moet wel gezegd worden dat de temperaturen in de kast zelfs bij nietsdoen hoog oplopen, ons model bereikte hierbij een maximale temperatuur van 60 graden. Vermoedelijk staan de ventilatoren standaard erg conservatief ingesteld, om het volume van de pc zo laag mogelijk te houden. De snelheid kan door de gebruiker overigens wel weer omhoog worden geschroefd, mocht een lagere temperatuur prioriteit hebben over laag volume.

Conclusie

Sterren

Het exterieur van de Orion 9000 is erg specifiek gericht op gamers, maar dat hoeft geen ramp te zijn voor degene die deze hoekige vormgeving kunnen waarderen. Tevens geen ramp is de redelijke prijs/prestatie-verhouding van de meeste configuraties. Met name de 600 002 en de 900 003 bieden een goede hoeveelheid waar voor hun geld, al is 3899 euro voor een pc met een GTX 1080 Ti hoe dan ook een flinke klap geld. Omdat een GTX 1080 Ti in de lo e verkoop makkelijk duizend euro of meer kan kosten tegenwoordig is de aanschaf van de Acer Predator Orion 9000 een prima optie voor de veeleisende gamer die geen moeite heeft met het tillen van twintig kilo.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou