Review: Acer Predator Galea 500 | Gamer.nl

Review: Acer Predator Galea 500 | Gamer.nl

Acer is niet bij uitstek een merk dat bekend staat om zijn gaming accessoires, een imago dat waarschijnlijk stamt uit het feit dat ze tot voor kort slechts één headset aanboden: de ‘Gaming Headset’. Het bedrijf probeert daar verandering in te brengen met de komst van de Predator Galea 500: een forse gaming headset met een fors prijskaartje – eentje die het maar moeilijk kan verantwoorden.

Het eerste wat opvalt aan de Predator Galea 500 is zijn gewicht: de headset weegt 365 gram, en dat is nog zonder de niet afneembare kabel. Die kabel is namelijk gevlochten en erg dik, wat er voor zorgt dat hij minder snel beschadigd raakt, maar dit maakt hem ook érg zwaar. Vanwege zijn gewicht trekt de kabel constant aan de headset, waardoor het noodzakelijk is om deze ofwel op het bureau te rusten, of de klem op de in-line bediening vast te maken aan je kleding.

Iets te stevig

De hoofdband is gemaakt met een dubbele ophanging die bestaat uit een vaste metalen band voor structurele ondersteuning en een dunne band met kunstleer dat rust op het hoofd. Bij een dubbele ophanging raken deze banden elkaar doorgaans niet, maar vanwege het gewicht van de Galea 500 wordt de kunstlederen band zo ver omhooggetrokken dat deze onvermijdelijk contact maakt met de metalen band. Dit neemt niet alleen het extra comfort en verstelbaarheid van de hoofdband weg, het zorgt er ook voor dat de headset te laag op het hoofd rust, met alle irritaties van dien.

Acer Predator Galea 500

De oorschelpen oefenen bijvoorbeeld meer druk uit op de bovenkant van het oor dan de onderkant, waardoor er bij dragers met een iets groter hoofd zelfs een gat ontstaat tu en het oor en de oorschelp. Voor de eigenaren van gemiddelde hoofden is er gelukkig wel goed nieuws wat de oorschelpen betreft: ze zijn erg comfortabel dankzij de dikke laag traagschuim en lekken zo goed als geen geluid, zelfs op hogere volumes.

Audiokwaliteit

Het gewicht heeft de Galea 500 grotendeels te danken aan zijn 40mm drivers en de forse plastic behuizing die er omheen zit. Gelukkig is dit gewicht niet geheel voor niets: het geluid dat uit de Galea 500 komt is indrukwekkend in zowel zijn definitie als kwaliteit. Met name de weergave van ruimtelijk geluid is geweldig, wat waarschijnlijk te danken is aan de virtuele 7.1 surround sound waar de Galea over beschikt. Het duiden van de positie van voetstappen en schoten wordt erg makkelijk gemaakt, iets wat deze headset bij uitstek geschikt maakt voor competitieve shooters.

De andere functie waar de Galea mee wordt geprezen is het zogenaamde 3D Soundscape: een geinig trucje dat het directionele geluid van speakers emuleert. Dankzij een versnellingsmeter in de oorschelpen weet de headset welke kant je hoofd op is gedraaid en kan zo het geluid in een oor luider maken of juist dempen. Zo krijg je de illusie dat het geluid van voren komt, alsof er een aantal speakers op het bureau staan die minder luid worden als je er van wegkijkt. Het is een geinig extraatje, maar de meerwaarde is twijfelachtig.

De headset snapt overigens niet uit zichzelf wat de voorkant is voor de gebruiker, dit moet je aangeven via een kleine knop op de zijkant van het bedieningspaneel dat geïntegreerd is in de kabel. Op dit bedieningspaneel zitten ook de volumeknoppen verwerkt, de dempknop voor de microfoon, een grote verlichte knop om 3D Soundscape aan- of uit te zetten en een knop om tu en de equalizermodi te schakelen. De ingebouwde equalizer bevat drie instellingen - Music, Movie of Sport - maar opvallend genoeg geen gamemodus. Het effect van de equalizer is vrij subtiel, wat wellicht een goede zaak is, want er is geen manier om deze uit te zetten.

‘Geschikt voor vr’

Acer poneert dat de 3D Soundscape-technologie de Galea 500 zéér geschikt maakt voor vr – een claim die enigszins dubieus is. De vr-bril handelt namelijk al de richting van de audio af op basis van waar de gebruiker kijkt. De 3D Soundscape-filter zou hier dan ook niks toevoegen. Bovendien is er geen ‘voorkant’ in vr zoals er dat bij een normaal beeldscherm wel is – de spelwereld bevindt zich immers volledig om de gebruiker heen.

Acer Predator Galea 500

Hier komt nog bovenop dat de HTC Vive alleen een 3.5mm-jack heeft om een headset aan te sluiten en de Rift helemaal geen mogelijkheid biedt hiervoor. Omdat de Galea alleen USB heeft, zouden gebruikers een USB-verlengkabel van drie à vier meter moeten uitrollen van hun pc naar de headset. Dat is niet bepaald praktisch voor een toch al zware headset.

Conclusie

De audiokwaliteit van de Predator Galea 500 is prijzenswaardig. Met name de precisie waarmee ruimtelijk geluid wordt weergeven is indrukwekkend, zeker gezien het feit dat dit een van Acer’s eerste high-end headsets is. Helaas wordt de audiokwaliteit in de steek gelaten door het gewicht, de matige bouwkwaliteit en de rare ophanging. Het meest bezwaarlijke punt van de Galea 500 is echter de prijs: voor 299 euro kan je bijna drie koptelefoons kopen van goedkopere concurrenten, die waarschijnlijk comfortabeler zijn dan de Galea. Het enige waar je dan op inlevert is de 3D Soundscape-functionaliteit, maar het is nog maar de vraag of je dat écht gaat mi en.

Beoordeling

sterren

Acer Predator Galea 500 – 299 euro

Pluspunten

  • Excellente audioweergave – met name bij ruimtelijk geluid
  • Goede noise cancelling microfoon

Minpunten

  • Erg zwaar
  • Slechte hoofdband
  • 3D Soundscape voegt weinig toe
  • Alleen USB-verbinding

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou