Nieuws
Render van een GeForce RTX-videokaart uit de Ampere-generatie.

Printplaat van Nvidia's krachtigste RTX 40-gpu's in beeld gebracht

Verwacht maximaal 24 GB aan GDDR6X en 600 watt TDP

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De printplaat van Nvidia's zwaarste Ada Lovelace-gpu (RTX 40), de AD102, lijkt volledig in kaart te zijn gebracht. Daarmee zijn ook potentiële specificaties en limieten te voorspellen.

Van een gelekte foto is ditmaal geen sprake; Igor's Lab heeft aan de hand van interne bronnen zelf een blauwdruk van de gpu opgesteld. Volgens ingewijden bestaat de printplaat wederom uit een compact design, met 28 spanningsomzetters (waarvan vier voor het geheugen) en maximaal 24 GB aan GDDR6X-videogeheugen.

Blauwdruk van de verwachtte printplaat van Nvidia's zwaarste Ada Lovelace-gpu, de AD102.

De AD102 betreft hoogstwaarschijnlijk de gpu die Nvidia's topsegment van de Ada Lovelace-reeks vormt. De chipset vormt met alle waarschijnlijkheid de basis voor een GeForce RTX 4090- en RTX 4080-videokaart, plus eventuele Ti-uitvoeringen.

Ook zou de printplaat van de AD102 volgens Igor 'pin-compatible' zijn met de huidige Ampere-voorganger, Nvidia's GA102-gpu. In essentie komt dat vooral partnerfabrikanten van Nvidia tegemoet; die kunnen hun RTX 3080- en RTX 3090-designs nagenoeg onaangepast hergebruiken voor Nvidia's eerstvolgende generatie gpu's.

Wel vernieuwt de stroomconnector deze generatie, zoals verwacht. De AD102 zou vanuit Nvidia standaard geleverd worden met de nieuwe, 16-pins PCIe 5.0-stroomconnector, die dit jaar officieel intrede moet doen. De nieuwe stroomstandaard pompt maximaal 600 watt over een enkele kabel, wat lijkt te bevestigen dat Nvidia het TDP van de gehele chipset ook onder de 600 watt houdt.

Ada Lovelace staat al jaren op de planning bij Nvidia, maar is bij lange na nog niet officieel aangekondigd. De RTX 40-generatie trapt op zijn vroegst pas eind 2022 af; voor Nvidia ligt eerst nog een verlate lancering van de RTX 3090 Ti in het verschiet — waarschijnlijk de laatste Ampere-kaart.

Dit artikel delen:

Lees meer

Netflix neemt ontwikkelaar Boss Fight Entertainment over Tango Gameworks-oprichter Shinji Mikami: 'Ik hoop ons imago te veranderen'
1

Reacties op: Printplaat van Nvidia's krachtigste RTX 40-gpu's in beeld gebracht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    TheDeeGee

    • 25 maart 2022 21:19
    iig geen braadpan meer nodig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.