Nieuws
Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

Printplaat van AMD Radeon RX 7900 XT in beeld gebracht

RDNA3-vlaggenschip kan mogelijk ook op drie 8-pins draaien

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een vermeende blauwdruk van de printplaat van AMD's Radeon RX 7900 XT, het vermoedelijke topmodel van RDNA 3, is in beeld gebracht bij Igor's Lab.

De Duitse hardware-journalist Igor Wallossek deelde wederom een eigen illustratie van wat hij zoal gehoord had over de videokaart. Enkele maanden geleden gebeurde precies hetzelfde met Nvidia's RTX 4090, zij het destijds meer speculatief.

Wallossek wil zich expliciet niet mengen in de rommelige geruchtenmolen over de nieuwe videokaarten, maar deelt simpelweg wat hij tot dusver gezien en geverifieerd heeft over AMD's nieuwe aanbod — nota bene de partij waar de afgelopen maanden maar weinig over te horen was. Uiteraard kunnen de details van dag tot dag aangepast worden, maar onderstaande blauwdruk zou gebaseerd zijn op meerdere betrouwbare, interne bronnen.

Speculatieve blauwdruk van de printplaat van een AMD Radeon RX 7900 XT-videokaart. Zichtbaar zijn de op 7 chiplets gebaseerde gpu, drie 8-pins stroomconnectoren en twaalf afzonderlijke GDDR6-geheugenmodules.

Duidelijk zichtbaar is de Navi 31-gpu temidden van de printplaat, bestaande uit 7 chiplets — iets wat maanden terug al vaker verzekerd werd. De gpu draait op één centrale grafische rekenkern, met daaromheen een zestal geheugencontrollers. Wallossek complimenteert de "Twitter-koningen en hun data", welke volgens de Duitser vrij accuraat bleken. 

Daarnaast is Wallossek zeker van het gebruik van zeker 12 GDDR6-geheugenmodules, "wat een geheugenuitbreiding tot en met 24 GB suggereert". In vorige RDNA-generatie topte AMD's videogeheugen af op 16 GB, met vooralsnog geen blijk van een vermeende verhoging met RDNA 3.

Bovendien valt de stroomvoorziening op: volgens Wallossek zou die momenteel over drie 8-pins connectoren toegeleverd worden. De journalist stipt aan dat de nieuwe 12VHPWR-connector — de nieuwe 16-pins connector naar PCIe 5.0-standaard — niet uitgesloten is,  maar dat AMD's interne ontwerp nog uitgaat van de traditionele kabels en connectoren. 

Driemaal de 8-pins connector (met 150 watt per kabel) komt, samen met het moederbordslot (75 watt), neer op een maximaal TGP van 525 watt. In een interview van afgelopen zomer gaf AMD inderdaad toe dat RDNA 3 meer verbruikt dan RDNA 2, maar dat het wel efficiënter zou zijn dan de nieuwe architectuur van de concurrent, Nvidia's Ada Lovelace-generatie. Een TGP van 450 watt (of iets meer) is ongeveer wat momenteel verwacht wordt van Nvidia's zwaarste gpu, maar vooralsnog is niets zeker.

De weinige zekerheden zitten in AMD's eerdere beloftes. Zou gaf de chipfabrikant eerder al aan dat de RDNA 3-gpu's (Radeon RX 7000), net als de Zen 4-cpu's (Ryzen 7000), op het 5 nm procedé van TSMC gebakken worden, met een geplande verschijning in in ieder geval 2022.

Bron: Igor's Lab

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin’s Creed Odyssey komt vandaag naar Xbox Game Pass Cryptovaluta Ethereum verbruikt voortaan minder energie
0

Reacties op: Printplaat van AMD Radeon RX 7900 XT in beeld gebracht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.