Nieuws
Close-up van enkele PCIe-sloten op een gaming-moederbord.

PCIe 6.0-specificaties vrijgegeven; bandbreedte tot 256 GB/s

Terwijl PCIe 5.0 nog maar net in de kinderschoenen staat

Geschreven door Tom Kauwenberg op
PCI-SIG, het comité achter de PCIe-standaarden, heeft de specificaties voor zesde generatie PCIe-interfaces vrijgegeven.

De specificaties werden vanuit PCI-SIG verspreidt onder partners, maar zijn sinds gisteren ook openbaar gemaakt via een officiële webpagina over PCIe 6.0. Naast de vele spreadsheets aan informatie werd ook een vlotte YouTube-video over de standaard gemaakt.

Onder de voornaamste voordelen van de nieuwe standaard vallen backwards compatibility met eerdere PCIe-interfaces, lagere vertraging, minder foutmarges in data en uiteraard verdubbelde bandbreedte ten opzichte van eerdere generaties. PCIe 6.0 moet 64 GT/s transferrates ondersteunen, goed voor 256 GB/s aan bandbreedte op x16-banen.

PCI-SIG zet daarmee de roadmap versneld door. Het comité had uitgerekend dat de bandbreedte van PCIe elke drie jaar zou verdubbelen, maar PCIe 5.0 en PCIe 6.0 volgen elkaar sneller op dan verwacht. Tussen de derde en vierde generatie zat zeven jaar, terwijl PCIe sindsdien om het jaar met een nieuwe generatie op de proppen komt.

De aankondiging van PCIe 6.0 komt dan ook bijzonder snel na de daadwerkelijke (consumenten)implementatie van PCIe 5.0. Op moment van schrijven bestaan er bijvoorbeeld nog geen videokaarten die PCIe 5.0 benutten en blijft ook een PCIe 5.0-standaard uit voor M.2-poorten. Zo zijn er ook maar weinig ssd's die de verhoogde bandbreedte van de interface benutten.

Het moment dat PCIe 6.0-hardware de consumentenmarkt aandoet, zal ongetwijfeld nog even op zich laten wachten. Recente moederbordchipsets en processoren van Intel zijn pas net overgestapt op PCIe 5.0; bij concurrent AMD bereiden Ryzen 7000 en de bijbehorende AM5-socket de introductie van PCIe 5.0 überhaupt nog voor.

Bron: PCI-SIG

Dit artikel delen:

Lees meer

God of War draait prima op pc, maar wel met frisse tegenzin Riot Games-werknemers ontvangen 25 procent van jaarsalaris bij vertrek
0

Reacties op: PCIe 6.0-specificaties vrijgegeven; bandbreedte tot 256 GB/s

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.