Nieuws
Foto van een 12VHPWR-adapterkabel, waarbij drie 8-pins kabels fuseren tot één 12-pins connector, naar de PCIe 5.0-standaard.

PCI-SIG waarschuwt voor gevaren in PCIe 5.0-adapterkabels

Kabelconversie kan leiden tot overstroom en oververhitting

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Het organiserende orgaan achter de PCI-standaarden, PCI-SIG, heeft een waarschuwing uitgestuurd betreffende adapterkabels voor de nieuwe PCIe 5.0-stroomconnector. Mogelijk leidt de kabelconversie tot overstroom, waarbij kabels kunnen oververhitten.

De waarschuwing, welke intern naar PCI-SIG-leden uitgezonden werd, werd als eerste opgepikt bij WccfTech. In het bericht geeft het comité aan dat selecte adapters van de nieuwe 12VHPWR-connector (ook wel ATX 3.0 of de PCIe 5.0-stroomstandaard genoemd, te herkennen aan de 12-pins of 16-pins connector) gevaarlijke thermische variatie kunnen creëren. In gevallen met "gebrekkige toepassing van het nieuwe ontwerp" kunnen de kabels oververhitten. 

De nieuwe PCIe 5.0-connector moet in totaal tot 600 watt aan stroomvoeding ondersteunen. Die hogere wattages trachten adapterkabels te bereiken door meerdere 8-pins kabels (ATX 2.0, per stuk goed voor 150 watt) te fuseren. Dergelijke adapters werden al meegeleverd bij high-end videokaarten van Nvidia's Ampere-generatie, waaronder bijvoorbeeld de GeForce RTX 3090 Ti

WccfTech testte zelf PCIe 5.0-adapters met zowel twee als drie stuks van de 8-pins connectoren, waarbij inderdaad wattages boven de 150 watt per kabel gemeten werden. Bij een lading van 600 watt over twee kabels overschrijdt elk kabel inderdaad de 300 watt, dubbel het limiet van de standaard. Maar ook met 450 watt over drie kabels blijkt één kabel een onevenredige 282 watt te trekken. Bij dergelijke overbelasting kunnen zowel kabels als connector onherroepelijke schade oplopen. 

Achterzijde van de nieuwe Thermaltake Toughpower iRGB Plus-voeding, met tweemaal een PCIe 5.0-stroomconnector.

Terwijl PCI-SIG de zaak verder onderzoekt, benadrukt het leden om aandachtig samen te werken met kabelfabrikanten "zeker met het oog op veiligheidskwesties rondom hoge spanning". PCI-SIG geeft aan partners tijdig op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen over de kwestie.

De waarschuwing is vooralsnog niet officieel richting eindgebruikers gegaan, maar het signaal is bij dezen duidelijk. Wie zeker wil zijn van een optimale connectie voor de zwaardere, next-gen kaarten van Nvidia (en mogelijk ook AMD), doet er waarschijnlijk goed aan om te investeren in volwaardige ATX 3.0-voedingen, inclusief 12VHPWR-connector én bijbehorende kabel. 

Bron: WccfTech

Dit artikel delen:

Lees meer

Is Assassin's Creed de tijdgeest kwijt? - Ron en Erik Podcast 403 EA viert twintigjarige jubileum van Battlefield
2

Reacties op: PCI-SIG waarschuwt voor gevaren in PCIe 5.0-adapterkabels

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Dyro86

  • 11 september 2022 17:06
  Ja daaag, ik heb een premium 850 watt PSU die nog dikke prima is. Zet maar gewoon 2x 8 pins stekkers op de videokaart als deze aansluiting zo gevaarlijk is. Dus niet de gebruikers op laten draaien voor de BS, maar de videokaart fabrikanten wat klantgerichter laten ontwerpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 13 september 2022 13:52
  @Dyro86 Ik denk dat een tweetal 8-pins niet meer zal voldoen voor high-end videokaarten. In de Ampere-generatie zag je al veel kaarten met 3x 8-pins; met Ada Lovelace zou je dan uiteindelijk zelfs 4x 8-pins kunnen verwachten.

  Op een gegeven moment wordt het wel echt te gek, als je het mij vraagt. Juist de introductie van een nieuwe standaard (met nota bene 600 watt over een enkele kabel/poort) lijkt me een logische volgende stap. Jammerlijk is inderdaad wel dat de transitie nu duidelijk wat stuntelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.