Nieuws
Render van AMD's eigen Radeon RX 7900 XTX-videokaart.

'RX 7900-partnerkaarten verschijnen tot twee weken later'

Referentiemodel van AMD krijgt mogelijk voorrang

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens geruchten trappen de eerste RX 7900-gpu's af met AMD's design; de ontwerpen van partnerfabrikanten volgen een tot twee weken later.

De claim is afkomstig van het Chinese BoardChannels, waar doorgaans veel ingewijden van de hardware-industrie samenkomen. In een afgesloten forumgesprek (via WccfTech) stelt een anonieme gebruiker dat de eerste oplage van AMD's RX 7900-videokaarten zich beperkt tot het referentiemodel. Partnerontwerpen moeten een tot twee weken wachten en komen mogelijk met een "vele malen duurdere prijs".

AMD's recent onthulde Radeon RX 7900 XTX en Radeon RX 7900 XT staan aanstaande 13 december officieel te verschijnen, met respectievelijke richtprijzen van 899 dollar en 999 dollar. Onder meer Asus, Gigabyte, MSI, Sapphire, XFX en PowerColor hebben al aangegeven de nieuwe RDNA 3-gpu's te willen verschepen, maar zullen mogelijk de huiseigen ontwerpen nog even achterwege moeten laten.

Een soortgelijke uitrol kennen van AMD's eerste RX 6000-gpu's. Zeker de zwaardere chips bleven enige tijd exclusief voor AMD zelf, terwijl het bedrijf ondertussen wel referentiekaarten deelde met partnerfabrikanten. Zodoende bleven de voorraden beter verdeeld en werd het verhogen van de vraagprijzen nog enigszins beperkt.

Neem het met een korrel zout; AMD heeft zelf nog geen woord gerept over het vermeende uitstel voor de partnerkaarten. Met het afnemen van de chiptekorten is een dergelijke aanpak mogelijk ook minder noodzakelijk, al kan het mogelijk wel bijdragen aan het lager houden van (internationale) vraagprijzen. Ondertussen teasen veel van AMD's partners al wel hun ontwerpen voor de nieuwe RDNA 3-generatie aan videokaarten; geen van hen lijkt een concrete releasedatum te voorspellen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Inhoud seizoenspas van The Callisto Protocol bekendgemaakt Vier mobiele games van Square Enix Montreal worden onspeelbaar
2

Reacties op: 'RX 7900-partnerkaarten verschijnen tot twee weken later'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Tweewh33ler

  • 23 november 2022 17:25
  Mooi, laat maar komen die kaarten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RikkieDee

  • 23 november 2022 21:30
  Vele malen duurdere prijs? Hmm had gehoopt dat er een leuk plat kaartje met een waterkoelertje uit zou komen voor een 1100 euro. We wachten nog even af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.