Nieuws
Render van een moderne Intel Core-processor (medio generatie Raptor Lake en Alder Lake).

Overgeklokte Intel Core i9-13900K verbreekt frequentierecord

Net verschenen vlaggenschip behaalt 8.812 MHz

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een Core i9-13900K van overklokker Elmor heeft het wereldrecord processorfrequentie verhoogd naar 8.812,85 MHz.

Tot voor kort stond het wereldrecord al bijna acht jaar vast op 8.722,78 MHz, behaald op AMD's FX 8370 (via HWBOT.org). Moderne cpu's van de afgelopen jaren konden maar moeilijk richting die frequenties streven, maar Intels vandaag verschenen Raptor Lake-chips lijken een einde voor dat era aan te kondigen.

Voor het overklokken gebruikte Elmor het ROG Maximus Z790 Apex-moederbord van Asus. Doorgaans gaan overklokkers hand in hand met de meeste luxe modellen van Asus; nota bene het voorgaande model heeft zo ook de recordfrequentie voor DDR5-geheugen (4779,7 MHz) op diens naam staan.

De Intel Core i9-13900K van Elmor werd, net als veel van 's werelds snelst geklokte cpu's, bijgestaan door een zelfontworpen koeloplossing met vloeibaar stikstof. Elmor deed zijn nieuwe koelbeker uit de doeken op nota bene een overklok-evenement van Asus. Desalniettemin is het record in alle waarschijnlijkheid niet puur aan de koeling te danken; Intel speelt deze generatie steviger in op (het verhogen van) de kloksnelheden van de processoren.

De Boost-frequentie van het nieuwe Core i9-vlaggenschip bedraagt bijvoorbeeld al een ferme 5,8 GHz. Daarnaast zou Intel plannen hebben voor een later luxemodel met standaardsnelheden boven de 6,0 GHz. Momenteel bestaat de Raptor Lake-generatie uit drie chips (Core i5, Core i7 en deze Core i9), elk met of zonder een geïntegreerd grafisch component.

Dit artikel delen:

Lees meer

Surgeon Simulator-maker claimt dat ontwikkelaars Xbox Series S hekelen Alan Wake Remastered vandaag verschenen voor Nintendo Switch
0

Reacties op: Overgeklokte Intel Core i9-13900K verbreekt frequentierecord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.