Hardware
Optane

Optane SSD's voor consumenten volgende maand beschikbaar

Bedoeld om harde schijven sneller te maken

Geschreven door Floris de Bijl op
Intel heeft de eerste Optane SSD's aangekondigd die gericht zijn op consumenten. Het gaat om M.2 sticks die gekoppeld kunnen worden aan een harde schijf of SSD om die een stuk sneller te maken, mits het moederbord Optane Ready is.

De eerste consumenten-SSD's op basis van 3D Xpoint geheugen zullen eind volgende maand beschikbaar zijn, dat kondigt Intel aan. In plaats van een reguliere SSD die data naar willekeur kan opslaan dienen de M.2 schijfjes als accelerators die bestaande opslag sneller maken. Een harde schijf samen met een van de nieuwe Optane-accelerators is 67% sneller bij het starten van games en 65% sneller bij het laden van levels dan alleen een harde schijf, aldus Intel.

Optane

Een normale SSD met een Optane-accelerator zal volgens Intel ook een kleine boost krijgen, maar de nieuwe schijfjes zijn vooral gericht op gebruikers met een harde schijf. Alle moederborden in de 200-serie met een Kaby Lake-processor en een M.2 slot kunnen gebruik gaan maken van de nieuwe Optane SSD's. De schijven zijn in twee varianten verkrijgbaar: 16GB en 32GB. Deze kosten respectievelijk 44 en 77 euro en zijn vanaf 24 april beschikbaar.

Bron: Intel

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Fysieke Switch-versie Lego City Undercover vereist geen download Mafia 3-dlc 'Faster, Baby!' en gratis trial uitgebracht
3

Reacties op: Optane SSD's voor consumenten volgende maand beschikbaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Cornish

  • 28 maart 2017 11:44
  Zal misschien aan mij liggen; maar heb nog nooit problemen gehad met laad tijden op m'n PC. Die <10 seconde verlagen met 20%~60% lijkt me wat onnodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 28 maart 2017 14:39
  @cornish Het laden van een game vind ik ook niet zo'n probleem. maar tijdens het spelen zelf kan het ook het inladen van textures en dergelijke versnellen. Waardoor je dus veel minder last zult hebben van texture pop in en dergelijke. Iets wat vooral bij open wereld games wel eens een probleem wil zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 28 maart 2017 14:44
  @darkmanwls Had inderdaad nog niet gedacht aan het in-streamen van content wat veel spellen tegenwoordig doen. Misschien tegen release nog maar eens na lezen wat de voordelen zijn - want 45,- is nog goed te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.